Linkuri accesibilitate

Norica Nicolai: „Apropierea de UE a adus și va aduce pe mai departe Moldovei stabilitate”


Norica Nicolai
Norica Nicolai

Europarlamentara liberală şi membra delegației la EURONEST a Delegației la Comitetul de cooperare parlamentară UE-Moldova, în dialog cu Iolanda Bădiliță.

Eurodeputata liberală Norica Nicolai este vicepreședinte al grupului ALDE (grupul liberal) din Parlamentul European, membră a delegației la EURONEST a Delegației la Comitetul de cooperare parlamentară UE-Moldova.

Miza acestor alegeri o reprezintă securitatea zonală, este de părere Norica Nicolai, care în ultimii 5 ani a fost vice-lider al Subcomisiei de Securitate și Apărare a Parlamentului European. Politiciana liberală pledează pentru o accelerare a demersurilor pentru identificarea unei soluții diplomatice în chestiunea transnistreană. Nicolai subliniază faptul că UE oferă garanții de statalitate Republicii Moldova și Ucrainei.

Europa Liberă: Dna Norica Nicolai, ne apropiem de alegeri în Moldova, alegeri extrem de importante. Cum le priviți, care sunt mizele?

Norica Nicolai: „În Momentul de față la conducerea Republicii Moldova sunt forțe politice pro-europene, iar schimbarea ar însemna aducerea la putere a unor forțe politice euro-sceptice și favorabile Rusiei. Trebuie să ne uităm în sondajele de opinie care creditează formulele politice de stânga, inclusiv cele comuniste, cu un scor important în sondaje. Eu sper ca la Chișinău să avem o stabilitate din punctul de vedere al orientării europene a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Vicepremierul rus, dl Dmitri Rogozin, iese iar înainte de alegeri în presă cu declarații anti-europene. Cum îi conving însă pro-europenii, cei ca Dvs., pe moldoveni, că Europa nu înseamnă doar obligații, așa cum le spune dl Rogozin?

Norica Nicolai: „Retorica domnului Rogozin o cunosc. Este prezentă întotdeauna în preajma momentelor importante, în Moldova și Ucraina. Să ne reamintim că are funcţia de însărcinat special al Moscovei pentru regiunea separatistă Transnistria. Este o încercare de minimalizare a consecințelor aderării Republicii Moldova, o încercarea de a le spune că UE nu e doar un spațiu de drepturi, ci și unul de obligații, și în felul acesta să îi deturneze de la linia politică la care Moldova s-a angajat. ”

Europa Liberă: Despre Moldova se știa în UE că este țara cu cel mai apropiat conflict înghețat de granițele UE. Acum UE are la granițele sale un război în toată regula, în Ucraina, iar Transnistria pare să fie o pepinieră de cadre pentru rebelii din cele două regiuni separatiste din Ucraina.

Norica Nicolai: „Din punctul meu de vedere este absolut normal ca cele două țări, Moldova și Ucraina, să se apropie de UE. Este și în interesul nostru de a avea un spațiu european la frontiera cu Rusia, și este și în interesul acestor țări de a beneficia de oportunitățile politice și economice pe care le oferă UE. UE oferă garanții de statalitate acestor state. Zona separatistă ucraineană din est rămâne încă o problemă, în ciuda faptului că la Kiev a fost aleasă o administrație pro-europeană.”

Europa Liberă: Este securitatea miza acestor alegeri din Republica Moldova?

Norica Nicolai: „Acest conflict separatist din Ucraina poate avea efecte neprevăzute asupra securității țărilor vecine. Cred că cetățenii moldoveni își doresc stabilitatea țării lor și găsirea unei soluții diplomatice în chestiunea transnistreană. UE trebuie să accentueze demersurile în acest sens, căci, din păcate, discuțiile au stagnat ceea ce a creat o vulnerabilitate R. Moldova. Însă trebuie să subliniez faptul că parcursul european a adus și va aduce pe mai departe Moldovei stabilitate. Cred că sunt o miză mare aceste alegeri.”

XS
SM
MD
LG