Rubla ruseasca este in cadere libera. Cum se vede de la Washington acest fenomen? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Neil Irwin scrie in New York Times ca cel mai mare dusman al lui Vladimir Putin pare a fi acum piata valutara. In afara de problemele din Ucraina, regimul de la Kremlin incearca sa redreseze rubla in conditiile create de prabusirea pretului petrolului.
Pentru a opri scaderea monedei nationale, Banca Centrala din Rusia a anuntat cresterea ratei dobinzii de la 10,5% pina la nu mai putin de 17%. Irwin scrie ca o majorare a dobinzii cu 6.5 procente, in miez de noapte „nu este un semn de forta, ci mai curind ceea ce se poate vedea in crize financiare din tari in curs de dezvoltare, ceea ce se intimpla acum si in Rusia”.
Analistul american arata ca banca condusa de Elivira Nabiullina spera ca ratele inalte ale dobinzii vor fi o oferta de nerefuzat si oamenii isi vor tine banii in banci din Rusia, pentru a stopa exodul de capital in afara tarii. Continuarea scaderii rublei este cu atit mai surprinzatoare – arata New York Times – cu cit in conditiile sanctiunilor occidentale rublele nu sint binevenite nici in numeroase banci internationale. Irwin spune ca poate politica Bancii Nationale va da roade, stopind scaderea rublei si descurajind speculatorii sa joace impotriva monedei nationale ruse.
Dar masurile luate la Moscova – crede Irwin – dovedesc ca Putin nu are optiuni bune la dispozitie. Banca Nationala a mai intervenit pe piata, cumparind ruble, pentru a pune tendinta in revers. Aricolul arata „Problema este ca atunci cind incerci sa aperi moneda nationala si pierzi, finantezi speculatie fara nici un rezultat. In conditiile in care Rusia isi foloseste rezervele pentru a salva moneda – deocamdata fara succes – a imbogatit speculanti, saracind statul rus. Sarac cu nu mai putin de 80 de miliare de dolari”.