Scaderea dramatica a valorii rublei a afectat si afecteaza si familiile celor care lucreaza in Rusia si trimit bani acasa, de obicei in dolari sau euro. In acest an, pina acum, rubla aproape s-a injumatatit fata de dolar si euro. Corespondenta noastra Farangis Najibulah priveste mai atent la efectele scaderii valorii rublei pentru familiile din Tadjikistan.
Saadi Solehov a fost nevoit sa isi distruga tejgheaua pe care vindea haine intr-o piata din sud-vestul Moscovei de patru ani. Caderea rublei nu ii mai permite sa stea. „Ciştig 30 de mii de ruble pe luna, ceea ce facea, pe vremuri 1000 de dolari. Acum e mult mai putin si din banii astia nu imi pot plati mincarea, chiria si sa mai trimit si bani acasa. Pina in septembrie trimiteam lunar cite 400 de dolari…” Saadi are 24 de ani.
Dolarul era cotat la inceputul anului cu 33 de ruble. In noiembrie, dupa impunerea de sancţiuni Occidentale Rusiei pentru rolul jucat in conflictul din Ucraina, rubla a scazut si un dolar valora 50 de ruble. Ieri, valora 80 de ruble…
Familia lui Saadi in Tadjikistan este formata din 12 membri si principala sursa de venit a familiei erau banii primiti de la Moscova. Cazul sau nu este singular. Potrivit datelor oficiale, in Rusia muncesc peste un milion de migranti legal, iar numarul celor care lucreaza la negru este estimat la trei milioane si jumatate. Majoritatea sunt din spaţiul fostei URSS.
Cei mai multi muncitori migranti din Rusia vin din Asia Centrala, mai ales din Tadjikistan si Kirghistan, si aceste doua tari sunt in capul listei Băncii Mondiale pentru dependenta de remitente.
Apoi, potrivit acestui clasament, urmeaza Moldova, cu 19% din Produsul intern brut reprezentant de remintenţe, si apoi Armenia, cu 17%.
Analistii economici nu prognozeaza o situatie mai buna a remitenţelor din Rusia, pentru ca efectele devalorizarii masive a rublei din ultimele luni se vor vedea si in anul viitor. Ca urmare a lipsei banilor, bazarele, restaurantele şi pieţele, isi vor pierde clientela si ca urmare vor disparea mai multe locuri de muncă, mai ales pentru migrantii care lucreaza in aceste domenii..
Saadi isi cauta un nou loc de munca, dar nu crede ca l-ar putea găsi in Tadjkistan. Planuia sa se insoare, dar va trebui sa amine, pentru ca o nunta se face cu mare cheltuiala si din lipsa banilor de la Moscova familia nu mai poate sa continue constructia casei pentru tinerii ce urmau sa se casatoreasca. Mama lui Saadi, Mutabar spune ca situatia ei nu este una neobişnuita in satul ei, situat la 50 de km de Duşanbe.
„Multe alte femei, vecinele noastre, ai căror fii muncesc si ei la Moscova, spun ca nu mai primesc asa de multi bani de la Moscova din cauza scaderii rublei...”
Asa ca, pina sa se gindeasca la nunta, Saaed va trebui sa rezolve o problema mai urgenta : ce va pune pe masa si el si familia lui…