17 morți, acesta este bilanțul celor trei zile de atacuri teroriste din Franța . Poliția i-a omorât vineri 9 ianuarie și pe cei trei teroriști: fratii Cherif si Said Kouachi, bănuiți de atacul de miercuri asupra redacției publicației satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți; și Amedy Coulibaly , care vineri luase cu asalt un supermarket koscher din Paris. Politia continua sa o caute pe Hayat Boumeddiene, soția unuia din frații Kouachi, despre care se crede ca ar fi fost complice la atacul de la magazinul parizian.
Polița franceză s-a confruntat cu doua crize simultane in regiunea Parisului – una la Dammartin-en-Goële, la nord-est de Paris, iar cealalta in estul Parisului, in zona Porte de Vincennes, unde presa franceză relatează că cel puțin doi oameni au murit într-un schimb de focuri, urmat de o luare de ostatici la un magazin evreiesc. Autorităţile au desfasurat 88.000 de politiști la Paris şi în toata tara, unde gradul de alerta este la maxim.
Operatiunile au fost coordonate de la Ministerul de interne de presedintele François Hollande, care a spus în cursul zilei că se ştia despre posibile atacuri teroriste asupra Frantei.
Asaltul din Dammartin-en-Goële s-a soldat cu uciderea celor doi suspecti pentru atacul de vineri asupra publicatiei „Charlie Hebdo”, fratii Cherif si Said Kouachi. Cel considerat ostatic, a fost, în fapt, un angajat care a reușit să se ascundă într-un birou al imprimeriei, de unde a comunicat prin telefonul mobil cu forțele de poliție.
Celalalt punct fierbinte a fost la Paris, in zona Porte de Vincennes, unde un barbat a luat ostatici intr-un supermarket evreiesc, Hyper Cacher. Mediile de presă relateaza că au fost eliberati zece ostatici, şi că atacatorul a fost ucis.
Autoritățile i-au numit ca suspecți pe Amedy Coulibaly, de 32 de ani, și pe Hayat Boumeddiene, de 26 de ani. Amedy Coulibaly a fost omorit, despre soarta femeii nu sunt informatii confirmate. Unele surse franceze spun ca femeia a fugit. Altele ca a fost si ea omorita.
Ostatecii de la magazini au fost luati după un schimb de focuri soldat cu cel putin doi morti, potrivit presei franceze.
Reuter a citat o sursă anonimă din poliția franceză spunând că fratii Kouachi si Coulibaly ar face parte din aceeași celulă jihadistă şi ca ar fi fost antrenati impreuna in Yemen. Faptul a fost confirmat de unul din frați, Cherif, într-un interviu telefonic, cu un ziarist al BMFTV, în care a spus că a fost finanțat de gruparea al-Qaida din Yemen.
Frații Kouachi au fost pe lista persoanelor cu interdicţie de intrare in Statele Unite, fiind suspectati de terorism.
Cherif Kouachi a fost condamnat pentru terorism in 2008 pentru legaturi cu o reţea care trimitea jihadisti sa lupte impotriva forţelor americane din Irak. Avocatul pe care Kouachi l-a avut in acel caz a facut un apel la fostul sau client să se predea si „să facă lumină în acest caz”.
Gruparea Statul Islamic a salutat atacul de miercuri asupra publicatiei satirice franceze si i-a numit pe autori „eroi jihadisti”.
Într-o alocuțiune la televiziunea franceză, la orele serii, președintele François Hollande a condamnat încă odată atacul împotriva publicației „Charlie Hebdo” și ceea ce a numic „atacul abominabil antisemit” de astăzi, de la Paris.
Duminica este anunţat un mare miting de solidaritate la Paris, organizat de partidele politice si de societatea civila. Presedinta partidului de extrema dreapta Frontul Național, Marine le Pen, nu a fost invitată, dar agentiile franceze de presa scriu ca presedintele François Hollade a discutat astazi si cu ea.
La marșul republican de la Paris și-au anunțat prezența Angela Merkel, cancelarul Germaniei, David Cameron, premierul britanic, Mariano Rajoy, omologul său spaniol, Donald Tusk, președintele Consiliului European, și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.
Jurnalistii revistei „Charlie Hebdo”, atacate miercuri, au inceput sa lucreze la viitorul numar al săptămînalului in redactia cotidianului „Liberation”, iar numarul viitor ar urma să aibă un tiraj de un milion de exemplare, cu sprijin financiar de la jurnalistii din intreaga lume.