Linkuri accesibilitate

Întâlnire cvadripartită la Berlin pe tema Ucrainei


Satul Stepanovka din apropiere de Doneţk, Ucraina
Satul Stepanovka din apropiere de Doneţk, Ucraina

Consultările între miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei au loc pe fundalul intensificării ostilităților în estul Ucrainei.

Miniștrii de externe din Franța, Germania, Rusia și Ucraina se întâlnesc astă-seară la Berlin pentru a discuta posibilitatea ținerii unui summit în patru pe tema conflictului din Ucraina joi, în capitala Kazahstanului, Astana. Despre demersurile diplomatice mai ample în jurul crizei ucrainene, o relatare de Mircea Țicudean.

Ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, care s-a aflat luni la Moscova din partea președinției letone a UE, a spus că a auzit de la gazdele ruse anumite idei care ar putea sta la baza progresului în rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

Rinkevics a avertizat că normalizarea relațiilor „nu va fi ușoară”. El a mai spus că Uniunea Europeană va lua în considerare „în mod serios” ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei dacă se fac progrese în aplicarea înțelegerilor deja existente, în primul rând a acordului de încetare a focului semnat la 5 septembrie la Minsk. Dar dacă situația se înrăutățește, a avertizat ministrul leton, UE poate impune Rusiei sancțiuni suplimentare.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat summitul de la Astana în ultimele zile ale anului trecut, spunând că el se va ține la 15 ianuarie. Dar de atunci liderii Franței și Germaniei au pus sub semnul întrebării participarea țărilor lor. Chiar ieri, 11 ianuarie, cancelarul german Angela Merkel a spus că nu va merge la Astana să-și pună semnătura pe vreun document „de pace” în vreme ce în estul Ucrainei luptele continuă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni agențiilor de presă rusești că întâlnirea de la Astana nu se află pe agenda liderului de la Kremlin.

Înaintea întâlnirii în patru de la Berlin, de luni seară, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a învinuit din nou pentru violențele din estul Ucrainei conducerea de la Kiev, pe care a numit-o, ca de obicei, „tabăra războinică”. Vorbind la Moscova în compania ministrului de externe leton, Lavrov a mai spus că indiferent de evoluția altor conflicte internaționale, cum sunt cele din Siria sau Libia, Rusia va continua să ceară occidentului să facă presiuni asupra Ucrainei ca să renunțe la actuala sa politică în regiunile estice.

Șeful diplomației ruse a declarat că Moscova ar avea informații privind o iminentă escaladare a conflictului de către forțele guvernului de la Kiev și a repetat că situația din Ucraina se poate rezolva numai prin revizuirea constituției acelei țări. Lavrov a mai spus că „barierele artificiale” dintre țara sa și UE se vor ridica, dar nu a precizat când s-ar putea întâmpla acesta lucru.

Lavrov a spus că sancțiunile sunt „nelegitime, contraproductive și restrictive”, că din cauza lor suferă ambele părți și a conchis: „Asta este problema lor (a europenilor), nu a noastră!”

Întâlnirea cvadripartită din această seară de la Berlin vine după intensificarea ostilităților în estul Ucrainei în ultima săptămână. Astăzi armata ucraineană a anunțat că doi soldați au fost răniți în cursul nopții în timpul unei ofensive a rebelilor la aeroportul din Donețk.

Tot astăzi Interpol a postat pe pagina cu persoane date în urmărire internațională profilul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, a cărui arestare este cerută de autoritățile de la Kiev sub acuzația de deturnare de fonduri în proporție foarte mare și în mod organizat. Se crede că el se află în Rusia, unde a fugit după demonstrațiile prelungite din centrul Kievului, stârnite de refuzul lui Ianukovici de a semna acordul de asociere a Ucrainei la UE.

Noile autorități de la Kiev spun că Ianukovici a acumulat averi imense împreună cu rudele și prietenii săi, cunoscuți sub denumirea generică „Familia”, furând din fondurile statului. Ianukovici a negat mereu asemenea acuzații, spunând că a fost victima unui „puci fascist”.

Ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov, a spus tot astăzi că Rusia încalcă înțelegerile CSI refuzând să-i pună pe Ianukovici și pe alți 23 foști membri ai conducerii de la Kiev sau prieteni ai fostului președinte pe lista CSI a persoanelor date în urmărire. Potrivit Interfax, Avakov a spus că în chip de ripostă Ucraina va denunța ea însăși tratatul de cooperare polițienească CSI și va căuta să încheie acorduri bilaterale cu țările membre.

Citând o sursă „bine-informată”, agenția Interfax a scris că este improbabil ca Rusia să-l extrădeze pe Ianukovici.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG