Linkuri accesibilitate

Syriza și filiera radical anti-occidentală a Kremlinului


Ideologul anti-occidental al Kremlinului, Alexandr Dughin.
Ideologul anti-occidental al Kremlinului, Alexandr Dughin.

Mail-uri publicate de hackeri din Rusia dovedesc o relație strînsă între noii lideri politici de la Atena și ideologii și oligarhii lui Vladimir Putin.

Analistii politici occidentali au înţeles repede ca noua conducere de la Atena ar putea sa produca mari probleme in cadrul Uniunii Europene in ceea ce priveste relatia sa cu Rusia si pozitia adoptata fata de anexarea Crimeii si susţinerea de catre Moscova a separatistilor din estul Ucrainei. Corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, a analizat mai multe e-mail-uri schimbate de inalti reprezentati ai actualei puteri de la Atena si oameni apropiaţi de ideologul radical Aleksandr Dughin, un susţinator frenetic al proiectului euroasiatic al Kremlinului, cît si de omul de afaceri rus Konstantin Malofeev, aflat pe lista persoanelor sancţionate de Occident, şi a ajuns la concluzia ca aceste relatii sunt de lunga durata si bine consolidate şi ar putea sa se dezvolte şi mai mult odata cu ajungerea la putere a noii coaliţitii intre extrema dreapta si stinga de la Atena.

Alexis Tsipras (dr.), la o întîlnire cu Panos Kammenos, liderul „Grecilor independenți” la 26 ianuarie 2015
Alexis Tsipras (dr.), la o întîlnire cu Panos Kammenos, liderul „Grecilor independenți” la 26 ianuarie 2015

„Sentimentelul pro-rus este larg raspindit in Grecia. Dar aceste doua partide – Syriza si „Grecii independenti” – sunt in mod deschis pro-rusesti în ceea ce priveste politica lor externa. Si faptul ca noul premier grec Alexis Tsipras a avut primele sale contacte dupa cistigarea alegerilor cu ambasadorul Rusiei in Grecia, arata ca probabil noul guvern va căuta sa stabileasca o colaborare mai importanta cu Rusia...”, crede Anton Şehovţov, cercetător al partidelor de extrema dreaptă din Europa, care explică mai departe:

Au existat contacte între Nicolas Kozias (ministrul de externe al Greciei) şi unii dintre colegii lui Dughin, precum Gheorghi Gavrish, care este unul din directorii Institutului pentru Studii Geostrategice. Si atit Dughin cît şi Gavrish au legaturi cu Konstantin Malofeev, un oligarh rus care este acum sub sancţiuni

Zeci de e-mailuri, facute publice în decembrie anul trecut de un grup de hackeri din Rusia, numit „Shaltai Boltai”, arata relaţiile dintre politicienii greci aflati acum la putere si apropiatii Kremlinului, dupa cum spune Christo Grozev, un blogger specializat in chestiuni de informatii in estul Europei:

„In ultimii cinci ani, Gheorghi Gavrish pare ca s-a ocupat, in numele lui Dughin, să găseasca politicieni cu aceleasi opinii - sau care ar putea sa fie atrasi de ideile lui Dughin - şi să se angajaze in promovarea euroasianismului impotriva optiunii pro-atlantice…”

Christo Grozev spune analizind e-mail-urile care au fost facute publice, nu se poate dovedi o finanţare directa dinspre Moscova catre aceste doua partide, dar se poate spune fara gres ca a existat o colaborare apropiata si că de la Atena erau cerute sfaturi la Moscova.

Konstantin Malofeev
Konstantin Malofeev

Vedem, de exemplu, un memo de la Dughin in care acesta ii sugereaza lui Malofeev, sau oamenilor din jurul lui Malofeev, că exista anumiti politicieni europeni care ar merita sa fie implicaţi în crearea unui club de elită al politicienilor, care sa sprijine linia politica a Rusiei. Si in acest context sunt menţionaţi politicieni din Syriza.

Ceea ce mai vedem este o colaborare foarte apropiata la nivelul strategiei, a campaniilor de relatii publice ș.a.m.d. Vedem copii ale strategiilor Syrizei care sunt trimise lui Dughin si Gavrish, poate pentru coordonare. Nu vedem pusa intrebarea „am putea publica asta?!”, dar mesaje in care se spune că acestea sunt planurile, care sunt strict confidenţiale și off the record, și vă asteptam opiniile”…

Gavrish a trăit in Grecia pina in 2013 şi unul dintre oamenii de care a fost apropiat este Nicolas Laos, un consilier al Syrizei. Acesta ii scria lui Dughin, intr-unul din mesaje „Stiu foarte bine cum acţioneaza duşmanul şi sub patronajul Dumneavostra, pot sa lovesc mai eficient si mai puternic”…

Relatiile dintre partanerul de coaliţie al Syrizei, partidul „Grecilor Independenţi” sunt si ele evidente in e-mail-urile făcute publice de hackerii rusi. Astfel, intr-unul din mesaje, se vorbeste despre liderul acestui partid, Panos Kammenos, care este acum ministrul grec al apărarii – şi care ar fi „plin de entuziasm” pentru o colaborare cu un Institut rusesc de studii strategice. Institutul a fost parte a Serviciilor de Informatii Externe ale Rusiei, pina cind a intrat, in 2009, sub oblăduirea Kremlinului. Aceasta colaborare a fost fructificata, iar Institutul de studii geostrategice de la Atena, infiinţat de Kammenos, a semnat un memorandum de colaborare cu institutul patronat de Kremlin de la Moscova.

Dughin a fost invitat sa tina discursuri la Universitatea din Pireu, de cel care acum este ministru de externe la Atena.

Andreas Umland
Andreas Umland

Andreas Umland, profesor de stiinţe politice la Universitatea Națională Kiev-Mohyla, din Ucraina, spune că Dughin a colaborat de 20 de ani cu politicieni si intelectuali extremisti din Europa:

El este in relaţii apropiate de peste 20 de ani cu o multime de intelectuali de dreapta din Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie. El îi citeşte pe aceştia si aceştia il citesc pe el. Unele din cărţile lui au fost traduse. Nu este o activitate foarte spectaculoasa, este mai mult editoriala, pseudo-academica, cercuri intelectuale si discursul elitelor

Profesorul Umland este foarte categoric in a-l cataloga pe ideologul Dughin:

El este un fascist. Promoveaza o ideologie care provine din ideea renaşterii naţiunii ruse ca o noua natiune euroasiatică şi care va restructura atit lumea politica cît şi politica internă a Rusiei. În trecut a lăudat SS-ul. A facut declaratii ambivalente despre cel de-al Treilea Reich, fascismul italian si nazismul german. El însuși se consideră de tradiție fascistă

Previous Next

XS
SM
MD
LG