Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Dacă va fi necesar să schimbăm vectorul extern o vom face”


Un interviu în exclusivitate cu liderul socialiștilor moldoveni.

Europa Liberă: Domnule Dodon, aţi declarat sus şi tare că sunteţi o opoziţie constructivă.

Igor Dodon: „Nu constructivă. O opoziţie profesionistă dură, dar nu constructivă.”

Europa Liberă: Alţii interpretează acest lucru ca o adâncire a instabilităţii politice.

Igor Dodon: „Nu. Noi, în acelaşi timp, suntem şi o opoziţie responsabilă. Lupta politică nu înseamnă partide de box în plenul Parlamentului, pentru că suntem faţa ţării. Noi considerăm că această guvernare trebuie şi poate să plece în istorie prin cale democratică, nu prin revoluţie. Şi vom demonstra acest lucru prin activitatea noastră în continuare. Noi categoric nu dorim şi nu vom provoca destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Eu nu exclud că celor de la guvernare, lui Filat, lui Plahotniuc, le-ar fi convenabil să destabilizeze situaţia. Pentru că, să o spunem sincer, ei scapă situaţia de sub control.”

Europa Liberă: Ce înseamnă a scăpa situaţia de sub control?

Igor Dodon: „Preţurile cresc, cetăţenii sunt la limita disperării.”

Europa Liberă: Situaţia de la BEM a zdruncinat economia?

Igor Dodon: „BEM-ul a fost doar unul dintre elemente. Urmează altele. Adică, pentru situaţia dificilă sunt factori subiectivi şi obiectivi. Subiectivi – ceea ce s-a furat de la BEM, ceea ce s-a furat din rezervele Băncii Naţionale, ceea ce s-a furat din Banca Socială, Unibank. Obiectivi sunt factorii care abia vin, deoarece în luna decembrie au scăzut cu 20% remitenţele, scad exporturile. În anul acesta vom avea în continuare scăderea remitenţelor cel puţin din Federaţia Rusă, din cauza deprecierii rublei.

În această situaţie, când cetăţenii devin tot mai săraci, bani în bugetul de stat nu sunt, agenţii economici îşi închid activităţile, preţurile, tarifele cresc, eu nu exclud că pentru PD şi pentru PLDM, pentru liderii acestor partide ar fi convenabilă destabilizarea situaţiei, la o anumită etapă le-ar fi convenabil ca Dodon, socialiştii, să scoată în piaţă 20, 30, 50 de mii de persoane, să facă careva provocări, înscenări, pentru ca să spună: „Aceştia sunt acei care vor să ardă ţara. Şi mai bine să nu fie război, dar salariile, pensiile vor mai aşteptaʾ.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră lume în piaţă nu veţi scoate?

Igor Dodon: „Nu, noi vom fi în piaţă, însă vom fi foarte atenţi şi vom fi responsabili. Noi nu dorim şi nu vom admite destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Iar guvernarea şi-ar dori acest lucru pentru a schimba accentele.”

Europa Liberă: Unde au fost instituţiile statului când, aşa cum ziceţi dumneavoastră, s-au furat banii de la Banca de Economii?

Igor Dodon: „Instituţiile statului au fost în buzunarele oligarhilor, au fost în buzunarele lui Filat şi Plahotniuc, care au dat indicaţii să nu reacţioneze.”

Europa Liberă: Şi atunci ce fel de stat e Republica Moldova dacă nu are instituţii capabile să administreze treburile statului?

Igor Dodon: „Este un stat oligarhic şi un sistem care stă la buzunarul oligarhilor.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi anunţat că socialiştii nu participă la negocierile cu partidele pro-europene şi nu vor vota pentru instalarea guvernului. Insistaţi pe ideea că unica soluţie pentru criza existentă ar fi alegerile parlamentare anticipate. Ar rezista economia moldavă dacă se ajunge la acest scrutin anticipat?

Igor Dodon: „Alegerile anticipate pentru Republica Moldova este o soluţie. Cinic vorbind, pentru noi, pentru socialişti, cu cât mai mult va fi această guvernare, cu atât este mai convenabil din punct de vedere politic. Pentru că cetăţenii, pe termen mediu şi lung, vor trăi din ce în ce mai rău.

Cu această guvernare oligarhică situaţia se va înrăutăţi. Însă noi de ce cerem alegeri anticipate? Chiar dacă am putea obţine mai puţine voturi decât peste un an, noi vrem cât se poate de repede să stopăm prăbuşirea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ce e mai important pentru dumneavoastră? Să schimbaţi situaţia pe interior sau să schimbaţi vectorul politicii externe?

Igor Dodon: „Pentru noi este mult mai important, pentru socialişti, să schimbăm situaţia pe interior, ca oamenii, cetăţenii, să simtă în buzunarul său, în ceea ce au pe masă, ce tarife plătesc, că situaţia s-a îmbunătăţit. Acesta este obiectivul principal.

Dacă pentru aceasta va fi necesar să schimbăm vectorul extern sau să luăm unele reforme dure, să-i fugărim pe toţi din Procuratură, să punem pe cineva la dubă, însă acest lucru la sigur va fi necesar, atunci noi vom face acest lucru.”

Europa Liberă: Acum, când Rusia pare a fi tot mai izolată de restul lumii, dumneavoastră înteţiţi cărările la Moscova.

Igor Dodon: „Eu nu aş spune că este izolată. Chiar recent la Moscova a mers preşedintele Franţei, Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel.”

Europa Liberă: Şi după aceasta s-a declarat că sancţiunile ar putea fi încă şi mai dure pentru Moscova.

Igor Dodon: „Nu am văzut nicio izolare prin această mişcare. Mai mult ca atât, noi considerăm că într-adevăr am avut un dialog foarte bun cu Moscova, ceea ce demonstrează că socialiştii pot rezolva mai multe probleme care sunt pe agenda bilaterală moldo-rusă.

Igor Dodon
Igor Dodon

În acelaşi timp, noi suntem disponibili pentru a merge şi a discuta şi cu oficialii de la Bruxelles, în acest sens am avut discuţii atât cu ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, cât şi cu Dirk Schuebel, care este la Bruxelles, şi este responsabil şi de Republica Moldova. Am spus foarte clar, noi reprezentăm 330 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, este cel mai mare partid politic prezent în Parlament, noi trebuie să expunem opinia acestor cetăţeni. Şi chiar dacă vouă, europenilor, la Bruxelles, nu vă place ceea ce spunem, voi sunteţi obligaţi să discutaţi cu toţi.

Şi noi suntem gata să mergem să discutăm, noi suntem gata să facem parte din organizaţii internaţionale de gen internaţionala socialistă sau partidele de stânga europeană, cum este în Uniunea Europeană. Noi vom depune şi acte de a face parte din aceste organizaţii în timpul cel mai apropiat. De aceea noi considerăm că trebuie şi putem să asigurăm un dialog eficient şi în Est şi în Vest.”

Europa Liberă: Credeţi că Moscova procedează corect discutând cu opoziţia şi nu cu autorităţile care reprezintă guvernarea?

Igor Dodon: „Probabil Moscova discută cu cei în care are încredere şi cu care înţelege că poate avea un dialog eficient. Pentru noi este important să rezolvăm problemele care există, indiferent cu cine şi cum discutăm. Dacă nouă ne reuşeşte, de exemplu, să asigurăm ca câteva sute de moldoveni după 30 noiembrie să plece în Federaţia Rusă la muncă, să li se ridice interdicţiile de intrare, eu cred că acesta este un rezultat pozitiv, indiferent la ce nivel se discută, oficial sau nu.”

Europa Liberă: Şi de ce Moscova în fiecare zi tot anunţă că au fost întorşi moldoveni acasă din Federaţia Rusă?

Igor Dodon: „Pentru că sunt circa 40 de mii de moldoveni care au încălcat legislaţia Federaţiei Ruse şi deja sunt în Republica Moldova şi au interdicţii. Sunt, a propos, încă 250 de mii care se află în Federaţia Rusă şi au încălcat legislaţia şi pot fi trimişi acasă. Şi este un mecanism care a fost discutat de mine personal cu conducerea Serviciul Federal Migraţional al Federaţiei Ruse, cu Konstantin Romadanovski, când noi putem să ne adresăm, eu mă adresez prin scrisoare.”

Europa Liberă: Şi pentru fiecare persoană în parte rezolvaţi problema?

Igor Dodon: „Eu am semnat în ultimele două luni o mie de adresări cu explicaţii diferite. Sunt cazuri când copii mici au nevoie urgent să meargă la spital. Sunt cazuri când studenţi, cursul doi, trei li s-au pus interdicţie. Şi vreau să spun că toate cererile sunt examinate şi marea majoritate sunt soluţionate pozitiv.”

Europa Liberă: Şi sunt rezolvate ca să vă adauge capital politic?

Igor Dodon: „Pe mine nu mă interesează capitalul politic. Şi atunci când în oficiul Partidului Socialiştilor vin zeci de persoane, sute, şi solicită să-i ajutăm şi noi dacă putem să-i ajutăm, noi în ajutăm.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, ce înseamnă pentru Moldova instalarea unui guvern minoritar?

Igor Dodon: „Este un nonsens. Este o premisă foarte clară pentru criză politică şi alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Admiteţi totuşi că partidele pro-europene ar putea să guverneze Moldova în următorii patru ani?

Igor Dodon: „Partidele pro-europene, vă referiţi la cele trei, PL, PLDM şi PD, chiar dacă matematic au dreptul şi au posibilitatea să creeze o majoritate, ei nu au dreptul moral, deoarece prin fraudă au obţinut această majoritate matematică, au exclus un concurent electoral, nu au permis cetăţenilor din Federaţia Rusă, cetăţenilor moldoveni, să voteze şi multe altele.

Eu cred că chiar dacă vor încerca să guverneze în trei, această guvernare nu va fi o guvernare de succes şi nu de mult timp, deoarece ei nu vor putea face faţă acelor provocări enorme care sunt în economie şi în sectorul social.”

Europa Liberă: Dacă aceste trei partide fac o majoritate parlamentară, PCRM-ul rămâne în opoziţie ca socialiştii.

Igor Dodon: „În acest caz va fi creat un grup parlamentar care va fi la cheremul partidelor pro-europene, deoarece cunoaştem că PD-ul controlează o parte dintre deputaţii PCRM.”

Europa Liberă: Ce pronostic daţi pentru şefia cabinetului de miniştri? Câştigă domnul Leancă?

Igor Dodon: „Eu cred că domnul Leancă are şanse puţine pentru a fi ales în funcţia de prim-ministru la prima încercare. În caz dacă va fi propus pentru a doua încercare, va fi desemnat de către preşedintele ţării, şansele vor creşte, pentru că cred că comuniştii vor vota şi cu dracul, şi cu diavolul pentru a evita alegerile parlamentare anticipate, care vor fi moartea politică a acestui partid.”

Europa Liberă: Ale cui voturi contează acum mai mult pentru instalarea cabinetului de miniştri? Ale comuniştilor sau ale liberalilor?

Igor Dodon: „Acest guvern va fi un guvern impotent. Guvernul Leancă şi domnul Leancă seamănă cu chirurgul care a ucis pe masa de operaţie o sută de pacienţi şi acum încearcă să demonstreze că al o sută unulea va fi salvat. Nicio şansă. Nu are nici capacităţi, nu are nici echipă profesionistă şi nu-i va reuşi. Acest lucru este evident, deoarece pe timpul acestui guvern a fost furat un miliard de dolari. Pe timpul acestui guvern a fost cedat în condiţii netransparente pachetul de control din BEM, a fost cedat Aeroportul, au crescut preţurile, tarifele. De aceea, eu nu văd care ar fi sensul să-i mai dăm încă o şansă să mai ucidă încă un pacient, dacă vorbim metaforic.”

Europa Liberă: De ce nu se fac investiţii la Aeroport?

Igor Dodon: „Pentru că scopul preluării acestui obiectiv nu a fost să se facă investiţii. A fost o schemă de corupţie foarte clară. Cu regret, acest obiectiv nu se dezvoltă, el trebuie să fie întors în proprietatea statului, la fel ca băncile.

Noi considerăm că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank trebuie să fie naţionalizate. Şi acum este această posibilitate, deoarece acele miliarde de lei care au fost alocate de Banca Naţională pot fi convertite în pachete de acţiuni, majorat capitalul social, datoriile se convertesc în pachet de acţiuni şi ele devin proprietăţi ale statului şi de introdus o guvernare eficientă. Şi aceste bănci trebuie să joace un rol important în finanţarea programelor investiţionale, inclusiv unele funcţii sociale.”

Europa Liberă: V-aţi gândit cine ar putea să candideze din partea socialiştilor pentru funcţia de primar al Chişinăului?

Igor Dodon: „Membrii noştri de partid consideră că urmează a fi desemnată una din patru candidaturi – Dodon, Greceanîi, Batrîncea, Cioban. Cred că mai avem ceva timp pentru a lua decizia finală.”

Europa Liberă: Pentru Igor Dodon ar fi mai atractivă funcţia de primar decât cea de deputat?

Igor Dodon: „Se va merge pe acea filieră cum va decide echipa.”

Europa Liberă: De ce aţi decis în campania alegerilor locale din UTA Gagauz Yeri să o susţineţi pe deputata independentă Irina Vlah? Sau din start v-aţi gândit că aţi putea să o cooptaţi în Partidul Socialiştilor?

Igor Dodon: „Această decizie a fost luată, practic, la începutul săptămânii trecute, după mai multe consultări.”

Europa Liberă: Doamna Vlah merge la Moscova, în speranţa să aibă şi sprijin din Est pentru această campanie din Gagauz Yeri?

Igor Dodon: „Cunosc că probabil vor fi mai multe întrevederi la Moscova ale doamnei Vlah.”

Europa Liberă: Merge împreună cu domnul Formuzal, am înţeles?

Igor Dodon: „Relaţiile bilaterale regionale sunt importante pentru oricare regiune din Republica Moldova. Din câte cunosc, pentru zilele apropiate este preconizată semnarea unor acorduri de colaborare regională.”

Europa Liberă: Ce fel de acorduri?

Igor Dodon: „Cu regiunea Moscovei. Cred că sunt nişte acorduri importante.”

Europa Liberă: Nu vreţi să le spuneţi care. În Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz Yeri lupta pentru funcţia de başcan se dă iarăşi ţinând cont de vectorul politicii externe? Va fi un vot geopolitic?

Igor Dodon: „Va fi un vot geopolitic. Cu toate că toţi candidaţii, inclusiv cei plasaţi în această campanie de PD şi de PLDM, susţin că viitorul este alături de Rusia. Pentru că, de fapt, acest mesaj este susţinut de mai bine de 98% din locuitorii acestei unităţi administrative-teritoriale, ai acestei autonomii.”

XS
SM
MD
LG