Linkuri accesibilitate

Leul se depreciază, comercianţii ajustează preţurile


(Sursa: Shutterstock)
(Sursa: Shutterstock)

Cât de reale sunt temerile că deprecierea leului moldovenesc va aduce mari scumpiri?

Deprecierea leului faţă de euro şi dolar a provocat deja majorarea prețurilor unor produse de primă necesitate. Au fost scumpite recent unele medicamente, lactate, produse de panificaţie sau de igienă. Unii oameni de afaceri prevăd noi majorări în următoarele săptămâni. Valentina Basiul a încercat să află în ce măsură fluctuaţiile cursului de schimb se reflectă în preţurile finale.​

Agitația de pe piaţa valutară, ajunsă la cote record, se reflectă mai întâi în preţurile afişate la rafturile cu mărfuri de import. Pe lista produselor afectate de căderea leului figurează întâi de toate medicamentele, care au fost deja scumpite, dar şi tot felul de detergenți, electrocasnice şi alte obiecte nelipsite din uzul cotidian.

Alexandru Bovari este agent de vânzări la o companie de distribuţie a produselor de igienă. El spune că de la începutul anului, unele firme au livrat marfă cu trei sau chiar patru liste de preţuri diferite. Şi asta din cauza faptului că distribuitorii cumpăra valută pentru a putea face următoarele tranzacţii. Iar deprecierea leului se reflectă imediat în preţul următorului lot ajuns în ţară.

Parte din produse alimentare importate au suferit ajustări, cum este zahărul, al cărui preţ s-a mărit zilele trecute cu 10%, provocând scumpiri în lanţ. A crescut şi preţul la făină. Iar acest lucru se reflectă şi în preţul pâinii şi a produselor de panificaţie. Bunăoară, fabrica de pâine din Orhei a ajustat preţurile cu 10%. Au fost majorate şi unele mărfuri produse la cel mai mare combinat de panificaţie din Chişinău. Directorul întreprinderii, Victor Cojocaru, spune că din făina produsă în ţară se fabrică doar pâine şi covrigi, pe când celelalte mărfuri necesită făină de calitate superioară, care nu se produce în Republica Moldova.

Victor Cojocaru este îngrijorat de tendinţele din ultimele săptămâni, deoarece, spune el, de la începutul anului lucrează în pierdere. Potrivit lui, o altă cauză ce poate duce la scumpiri este majorarea preţului grâului:

„Ieri am avut nişte parteneri care livrează făină. Ei îmi adresează o întrebare: «Domnul Cojocaru, grâul a fost ieri 3,20-3,50 lei. Astăzi fără 4,20 nu-l cumperi. Creşte preţul la făină». Eu le-am spus desigur că va creşte. Le-am spus dimineaţă economiştilor să calculeze cât o să fie din grâu de 4,20 făina care o să se primească. O să fie cred cu mult mai mult cred că şi de 7,50 lei”.

Directorul întreprinderii de panificaţie din Chişinău, Victor Cojocaru, spune că peste o săptămână va face calculele, incluzând majorările la lactate, eventualele scumpiri de produse petroliere sau ale altor mărfuri importate care sunt utilizate în procesul de producere. Abia atunci va putea spune dacă se impune o majorare.

„Asta-i dreptul oricărui producător. Eu doar nu comentez, de exemplu, ce fac acei de la lapte, că vacă dă mai mult lapte sau mai puţin, dar dacă au majorat preţurile la lapte, la chefir şi la unt, pe care le folosim şi noi, înseamnă că o să ne influențeze. Aşa-i? Totul, respectiv, are ulterior o urmare”.

Zilele trecute producătorii de lactate au revizuit preţurile, în medie, cu 2%. În cazul produsele sociale (cu un conţinut de grăsimi mai mic) scumpirile au fost mai mici, în cazul lactatelor importate însă, chiar dacă ele sunt fabricate în Belarus, majorările au fost mai mari. Carolina Linte, președinta Asociaţia Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate, spune că revizuirea preţurilor a fost cauzată şi de deprecierea leului, şi de insuficiența materiei prime pentru această perioadă a anului. Ea explică ce componente din procesul de producere sunt dependente de cursul valutar:

„Sigur că fermele de vaci care sunt aici, în Republica Moldova, fac importuri pentru animale din străinătate, importul se face în baza euro. Pentru a majora calitatea laptelui, noi ceva importăm pentru alimentaţia animalelor. Medicamentele sunt importate, noi nu producem medicamente pentru animale. Majoritatea echipamentului care merge la ambalare produsului de asemenea Republica Moldova nu produce, de asemenea este de import, de asemenea este legat de cursul euroului şi a dolarului”.

Experţii au avertizat anterior ca odată pornit dominoul scumpirilor va afecta mai toate domeniile, iar în acest caz autorităţilor le revină sarcina să supravegheze ca unii comercianţi să nu exagereze cu majorările, îmbogățindu-se din necazurile celor sărăciţi peste noapte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG