Linkuri accesibilitate

Războiul de la Nistru după 23 de ani. „Cei cu care am luptat, astăzi își fac mendrele în Ucraina”


Protest la Tiraspol, cu blocarea căii ferate, împotriva arestării de către Chişinău a liderului separatist Igor Smirnov, 1 septembrie 1991
Protest la Tiraspol, cu blocarea căii ferate, împotriva arestării de către Chişinău a liderului separatist Igor Smirnov, 1 septembrie 1991

De Ziua comemorării victimelor războiului de pe Nistru, de vorbă cu participanţii la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Europa Liberă: I se spune conflict transnistrean sau conflict armat de la Nistru, dar cei mai mulți dintre dumneavoastră sunteți de părere că a fost în realitate un război de agresiune. Despre aceasta s-a constatat și în mai multe documente naționale și internaționale. Astfel, așa-numitul conflict transnistrean a fost în realitate războiul de independență, un război în care ați vărsat sânge. Domnule general Gămurari, cine cu cine a luptat în 1992 la Nistru?

Generalul Anton Gămurari
Generalul Anton Gămurari

Anton Gămurari: „Am luptat cu dușmanii țării noastre. Cei cu care am luptat, astăzi își fac mendrele în Ucraina, același Antiufeev, același Gratov și încă mulți-mulți alții. Aceasta înseamnă foarte simplu, că Putin a folosit securiștii aceștia care au vărsat sânge aici la noi, la Nistru, i-a folosit acolo, în Ucraina, ca să își facă mendrele.”

Europa Liberă: E o asemănare între ceea ce s-a întâmplat la Nistru și ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei?

Anton Gămurari: „Nu că e o asemănare, e același scenariu, unu la unu.”

Europa Liberă: Ce scop urmărește Rusia prin declanșarea acestor conflicte?

Anton Gămurari: „Cum în 1992 au făcut ca noi să nu mergem înspre Europa, să devenim țară civilizată, așa și cu Ucraina s-a întâmplat, ca să nu îi dea voie să facă următorul pas – asocierea cu Europa și să devină o țară civilizată. Pentru că Putin, cu părere de rău, nu e cointeresat în așa ceva. Și, în afară de aceasta, el se socoate tare obijduit că cineva, în afară de el, poate să își asume răspunderea să devină o țară civilizată, să devină o țară europeană.”

Europa Liberă: Trăiesc moldovenii cu frica reizbucnirii unui conflict aici, în republică?

Anton Gămurari: „Desigur. Desigur pentru că noi doar am trecut prin acest război. Ne pune în gardă că și la noi se poate întâmpla. Doar evenimentele de la Odesa care au fost erau plănuite cu ajutorul celor de la Tiraspol. Și ei au vrut să ia partea aceasta de teren, să facă o republică găgăuză, să iasă la Dunăre și să țină de gât toată Europa. Dar nu numai aceasta. Mentalitatea sovietică de ocupație, de a pune pe cineva în genunchi rămâne până în ziua de azi în conducerea Rusiei și în politica ei.”

Europa Liberă: Și rațiunea mai poate triumfa, inclusiv acolo, între pereții Kremlinului?

Anton Gămurari: „Dacă contra lui Putin, contra Moscovei va fi pusă forța care să-l sperie și să-l aducă la compromisul care trebuie făcut.”

Europa Liberă: Și compromisul care e?

Anton Gămurari: „Cu conducerea aceasta a Rusiei compromis nu se va putea face. Ei sunt tare înrăiți că cineva trăiește mai bine. Ce le-a trebuit lor să se bage în Ucraina, în Moldova, în alte republici? Ce, fără ei, nu putem trăi liberi, face o țară ca lumea? De ce noi trebuie numaidecât să fim în genunchi în fața cuiva? S-a terminat cu Uniunea Sovietică, cu imperiul acesta care a fost. Țineți minte că Putin a spus că în 2017 vrea să restabilească Uniunea Sovietică.”

Europa Liberă: Și are șanse?

Anton Gămurari: „Nu mai are el nicio șansă.”

*

Memorialul Eternitate din Chişinău
Memorialul Eternitate din Chişinău

Europa Liberă: Astăzi se împlinesc 23 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Ziua comemorării victimelor războiului de pe Nistru a fost instituită printr-o decizie votată în Parlament acum cinci ani. Pe dumneavoastră, domnule colonel Gheorghe Grinciuc, vă țin minte de pe platoul Cocieri. Cine și cu cine a luptat în 1992 la Nistru?

Gheorghe Grinciuc: „Rusia, Moscova, cu imperskie svoi vzgleadî…”

Europa Liberă: Autoritățile de la Moscova spun că nu au fost implicate în acel război.

Gheorghe Grinciuc: „Dacă nu au fost implicate, de ce au iscălit pactul? Elțin și Snegur de ce au iscălit pactul de retragere a armatei și tehnicii? De ce au iscălit, dacă nu au fost implicate? Dacă au iscălit, înseamnă că sunt implicați, până acum. Dacă au dat cuvântul să retragă armata a 14-a, de ce nu o retrag?”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, de ce nici până astăzi nu a fost retrasă armata a 14-a a Rusiei?

Gheorghe Grinciuc: „Vă spun de ce – Balcanii…”

Europa Liberă: Dacă astăzi, după 23 de ani de la declanșarea conflictului armat de la Nistru, v-ar chema Patria să luptați, mai mergeți să luptați?

Gheorghe Grinciuc
Gheorghe Grinciuc

Gheorghe Grinciuc: „Peste cinci minute, mă duc să dau afară separatiștii aceștia, nu mă tem. Eu știu să lupt. Am luptat, am primit ordine.”

Europa Liberă: Mai există șanse ca Moldova să fie reîntregită? Mă refer la cele două maluri ale Nistrului?

Gheorghe Grinciuc: „Numaidecât. Eu nu mor până nu va fi reîntregită Moldova.”

Europa Liberă: Dar cum se reîntregește? Acolo este armată, aici este armată…

Gheorghe Grinciuc: „Aceea e armată rusească. Întrebați oamenii de acolo. Eu de două-trei ori pe săptămână sunt acolo, în Transnistria. Acolo mi-a rămas casa mea, acolo mi-a rămas gospodăria mea.”

Europa Liberă: Unde?

Gheorghe Grinciuc: „În Dubăsari. Trăiește un cazac acolo la mine în casă. Dar documentele sunt la mine.”

Europa Liberă: Nu ați ridicat mâinile și ați zis că nu mai mergeți acolo?

Gheorghe Grinciuc: „Nu, dacă e gospodăria mea, făcută de mine… Am dat în judecată, am câștigat toate judecățile. ”

Europa Liberă: Dar ce ar fi căutat cazacii aici la Nistru?

Gheorghe Grinciuc: „Aici e raiul pământului. În Moldova e raiul pământului. Care a venit aici în Moldova nu se mai duce înapoi. La noi în Moldova au luptat rușii, cazacii cu moldovenii.”

Europa Liberă: Ce scop urmărește Kremlinul prin aceste conflicte?

Gheorghe Grinciuc: „Imperiul, bucățica. Toate pământurile pe care le au ei sunt cucerite, de la Ekaterina I, de la Petru I, de la Nicolai. Toate pământurile sunt cucerite. Rușii au venit de la Kievskaia Rusi.”

Europa Liberă: Se va opri această vărsare de sânge?

Gheorghe Grinciuc: „Nu.”

Europa Liberă: Ce sfat i-ați da lui Putin în actualele condiții? Cum să procedeze?

Gheorghe Grinciuc: „Lui Putin să îi vină mintea la cap. Să uite de imperiu. Nu se mai reîntoarce înapoi Uniunea Sovietică și nu va fi niciodată Uniunea Sovietică.”

Europa Liberă: Pace – cel mai des cuvânt care e rostit. Îi este teamă lumii de război?

Gheorghe Grinciuc: „Lumea totdeauna vrea pace, dar nu ne temem de război. Noi suntem gata. Patriotismul la noi, la moldoveni, a fost mai mare, de la Ștefan cel Mare în sânge. Ștefan, din toate luptele, numai una a pierdut-o. Noi am pierdut una acum. Dar nu e pierdută încă.”

Europa Liberă: La Nistru s-a pierdut războiul?

Gheorghe Grinciuc: „Nu. Nu s-a pierdut, dar nici nu s-a câștigat.”

Europa Liberă: Nu sunt nici învingători, nici învinși?

Gheorghe Grinciuc: „Nu. Noi învingem. Învingem, dacă va trebui, să fie un Ștefan la putere, numai nu aceștia, guvernarea aceasta. Noi facem, dacă vine un Ștefan.”

*

Ştefan Jurja
Ştefan Jurja

Europa Liberă: Ștefan Jurja, cavaler al Ordinului Ștefan cel Mare și invalid de gradul II.

Ștefan Jurja: „Și fără un ochi, nu văd, dinții în gură nu-i am.”

Europa Liberă: Discutăm despre tragedia de la Nistru. Pentru ce ați luptat în 1992?

Ștefan Jurja: „Am luptat pentru viitor, pentru copiii noştri, să se mândrească cu noi.”

Europa Liberă: La Nistru cu cine aţi luptat?

Ștefan Jurja: „Ei au luptat împotriva noastră.”

Europa Liberă: Cine?

Ștefan Jurja: „Puşcăriaşii din toată Uniunea Sovietică, mai ales din Rusia. E lucru dovedit, eu m-am întâlnit cu ei. Ei se mândresc că au luptat şi au ne-au ucis la noi acasă.”

Europa Liberă: Cine?

Ștefan Jurja: „Separatiştii, veneticii.”

Europa Liberă: Acum vă doriţi reîntregirea celor două maluri ale Nistrului? Există şanse pentru această reunificare?

Ștefan Jurja: „Poate păcat voi avea, dar nu. Nici cei de partea cealaltă nu vor. Ei au împuşcat împotriva noastră, acei care ne socoteam de ai noştri.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei se aseamănă cu ceea ce a fost în 1992 la Nistru?

Ștefan Jurja: „Numaidecât. Karabahul, Georgia… au fost, ei vor în tot chipul să refacă Uniunea Sovietică.”

Europa Liberă: Ce sfat i-aţi da domnului Putin?

Ștefan Jurja: „Să aibă grijă de ţara lui, să nu se amestece în treburile altor ţări, să nu ucidă lume. Distrug oraşe construite de oameni sute de ani, au muncit părinţii noştri, copiii noştri. Iar acum copiii şi părinţii umblă pe drumuri, nici nu mor, nici nu trăiesc. Acesta este un păcat. Oraşe întregi, Donbasul. Ce are în capul lui? De ce ucizi lumea? Pentru ce? Dacă Doneţkul sau Luganskul are 80% de ruşi, pe cine ucide? Ruşi pe ruşi? Ei sunt că sunt ucraineni, bandiţi, benderovţî. Pe cine ucid ei acolo? Cum au ucis şi la noi la Nistru. În Chişinău nu-i ucidea nimeni pe ruşi, dar spuneau că noi ucidem ruşii. Pentru „balaurul roşu” cu cât e mai mult rău, cu atât e mai bine. Așa e la ei. Sunt bolnavi, iubesc sânge, nu-s oameni. Rusul care e la el acasă, omul care e muncitor e un adevărat rus şi e păcat.”

*

Europa Liberă: Alături de noi încă un participant la conflictul armat de la Nistru din 1992, Anatolie Rusu, vicepreşedinte al Uniunii Veteranilor Războiului de la Nistru. Ieri aţi comemorat amicii căzuţi în acel sângeros conflict de la Nistru, la Corjovo, o localitate care jumătate se subordonează autorităţilor de la Chişinău, iar cealaltă jumătate de sat e în subordinea autorităţilor tiraspolene.

Anatolie Rusu
Anatolie Rusu

Anatolie Rusu: „Cu o grupă de veterani din municipiul Chişinău ne-am deplasat în satul Corjovo, raionul Dubăsari, unde am comemorat veteranii căzuţi pentru independenţa Republicii Moldova. Am fost întâlniţi de vreo 200 de miliţieni, lucrători ai KGB-ului şi cazaci, dar ne-au escortat până la locurile unde au decedat eroii noştri, până la cimitir, până la biserică. Cu părere de bine, nu ne-au spus nimic, dar totuşi am văzut că Republica Moldova deocamdată nu este integră, este controlată de forţele separatiste. În Corjova nu am văzut să fâlfâie tricolorul nostru, acolo, cu părere de rău, după armistiţiul din 1992 a fost iscălit că ordinea publică o menţine miliţia transnistreană, un stat care nu este recunoscut de nimeni.”

Europa Liberă: Există şanse să fie reîntregită Moldova?

Anatolie Rusu: „Dacă conducerea de vârf a republicii, a Parlamentului, guvernului şi noi, toţi cetăţenii, vom dori atunci va fi reintegrată ţara. Republica Moldova trebuie să fie o ţară integră, independentă şi suverană.”

XS
SM
MD
LG