Linkuri accesibilitate

Rusia cere explicații: de ce ar avea nevoie UE de o armată comună?


Rusia a cerut explicații privind ideea creării unei armate a Uniunii Europene, idee lansată de președintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker. Duminică 8 martie, Juncker declarase că UE ar avea nevoie de o armată proprie pentru a face față amenințărilor la adresa securității țărilor membre și a țărilor vecine.

Adjunctul ministrului de externe rus Aleksei Meșkov a declarat astăzi că Moscova ar vrea să înțeleagă raționamentul în spatele propunerii lui Juncker, pentru că ideea în sine nu este nouă.

Într-un interviu cu publicația germană duminicală Welt am Sonntag, Juncker declara că o armată unită a Uniunii Europene ar transmite Rusiei mesajul că țările UE sunt decise să-și apere valorile comune. Mai mult, o singură armată ar fi mai eficientă, ar oferi țărilor membre șansa de a face mari economii și ar împinge UE spre o politică externă comună. Juncker nu a explicat cum ar putea coexista o astfel de armată cu și în cadrul NATO. În trecut, țările UE au respins ideea unei armate europene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG