Linkuri accesibilitate

The Jolly Boys


Un fel de lăutărie caraibiană.

Trupa se numește The Jolly Boys, și prin anii 1950 cânta la toate chefurile din orașul Port Antonio, Jamaica.

Cânta mento, muzica cluburilor de dans din Jamaica de dinainte de ska, rocksteady și reggae, faimoasele stiluri jamaicane din care s-au dezvoltat mai multe genuri contemporane, între care dubstep și bass.

Mento e o muzică populară care datează din secolul 19, e cântată cu intrumente acustice, deseori artizanale, și ale cărei versuri, de cele mai multe ori ireverențioase, tratează uneori subiecte deocheate cu tentă sexuală abia mascată, povești de amor populare, sau teme sociale la ordinea zilei. Un fel de lăutărie caraibiană, deci.

În 2009, unui producător britanic trăitor în Jamaica i-a venit ideea să-i pună pe băieții ăștia să cânte mai multe hituri ale unor trupe și muzicieni celebri, unele mai vechi, altele mai noi, unele rock, altele country, soul sau rythm & blues. Să le cânte în stil mento.

Rezultatul a fost albumul „Great Expectations” din 2010, care e dovada, spune un cronicar, că The Jolly Boys nu doar au reinterpretat aceste piese, ci și le-au însușit pur și simplu, le-au cântat, adică, de parcă erau compuse de ei.

Noi ascultăm piesa care deschide discul, „Rehab”, compusă și lansată de regretata Amy Winehouse în 2006.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG