Linkuri accesibilitate

Jazzator


Despre limba de lemn „ca una din artele frumoase”.

Marina Sobianina (voce, pian, compoziție), Oleg Mariahin (saxofon bariton), Serghei Balașov (tobe) și Maximilian Grossenbacher (care s-a alăturat recent trupei și cântă la bas) fac împreună un cvartet de jazz ruso-elvețian numit Jazzator, despre care ei înșiși spun că amestecă muzica de cameră cu jazz-ul, și improvizația liberă cu breakbeat-ul.

Și tot ei afirmă pe pagina lor de internet că „se amuză cu structuri muzicale complicate și texturi intense, fără însă să compromită frumusețea melodică a compozițiilor lor”.

Mărturisesc că atunci când am citit asta - „frumusețea melodică a compozițiilor” - m-a trecut un fior de groază, pentru că m-am temut o secundă că și jazzul ar putea cădea victimă limbii de lemn, ar putea adică să fie ros pe dinăuntru de forme goale de conținut.

Groaza a ținut însă doar o clipă, pînă când m-am dumirit că „frumusețea melodică a compozițiilor” e un clișeu fără nici un fel de putere de descriere a ceea ce cântă de fapt rușii ăștia, un clișeu folosit probabil intenționat, ca un fel de scurtă dare de seamă despre limba de lemn ca una din artele, să zicem - cum altfel? - frumoase. [apud Thomas De Quencey]

Și mi-a venit inima la loc de tot când am citit pe pagina lor de Facebook că între artiștii care i-au influențat cel mai mult se află Igor Stravinski, Nick Baertsch și The Bad Plus.

E apoi afirmația unui cronicar muzical care spune că muzica celor de la Jazzator seamănă cu ceva între Acustic Ladyland și Serghei Prokofiev.

Și chiar seamănă.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG