Linkuri accesibilitate

Experți diplomatici UE pregătesc la Bruxelles o propunere de prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei


La summitul Uniunii Europene care începe joi la Bruxelles, s-ar putea decide prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, sancțiuni care, altfel, expiră în iulie. Surse diplomatice din UE au declarat Europei Libere că președintele Consiliului European, Donald Tusk, lucrează deja cu Germania și Franța la o propunere care ar prelungi până în decembrie sancțiunile care ating băncile și sectorul energetic rus.
Unele țări, precum Grecia, Austria și Slovacia, ar dori ca orice decizie privind extinderea sancțiunilor să fie luată la summitul din iunie, pentru a da o șansă aplicării acordului de pace de la Minsk.
Rusia este supusă sancțiunilor pentru anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea și pentru amestecul direct în criza din estul Ucrainei. În septembrie anul trecut și în februarie, la Minsk au fost negociate acorduri de încetare a luptelor în estul Ucrainei.

În proiectul de document, care va fi discutat la summitul Uniunii Europene care începe joi la Bruxelles, se vorbește despre întărirea relațiilor de cooperare cu cele șase țări din Parteneriatul Estic. Totodată, țările UE sunt îndemnate să ratifice cât mai repede Acordul de Asociere, semnat de Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Potrivit corespondentului Europei Libere la Bruxelles, care a văzut proiectul de document, în el se mai vorbește și despre nevoia de a răspunde campaniei de dezinformare lansată de Rusia. Coordonatoarei politicii externe europene Federica Mogherini i se cere ca până în iunie să pregătească un plan de acțiune în sprijinul „libertății mediilor ” și pentru promovarea valorilor Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG