Linkuri accesibilitate

Gas Natural Fenosa va procura energie electrică de la Centrala Cuciurgan la preţul vechi


Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova va continua să procure energie de la Centrala electrică din Cuciurgan la preţul vechi de 6,8 cenţi pentru un kWt/oră. Preţul este fixat în noile contracte semnate cu centrala din regiunea transnistreană, care aparţine gigantului energetic rus RAO EES, transmite Moldpres.

Este al treilea an în care preţul de achiziţie se menţine practic la acelaşi nivel.

Aproape 80 la sută din necesităţile de energie electrică din Moldova sunt acoperite de Centrala de la Cuciurgan, după ce Ucraina şi-a sistat livrările către Moldova, în decembrie 2014, din cauza că ea însăşi se confruntă cu un deficit de energie, în urma crizei din estul ţării.

În pofida menţinerii aceluiaşi preț de achiziţie, Compania Gas Natural Fenosa a cerut scumpirea energiei electrice „cu cel puţin 50 la sută”, din 1 aprilie, până la o medie de 2 lei şi 30 de bani. Tariful pentru populaţie, solicitat de furnizor, este de 2,58 lei pentru un kilowatt/oră, cu un leu mai înalt decât cel în vigoare. Compania explică cererea de majorare a tarifului prin deprecierea leului moldovenesc.

La stabilirea tarifului la energia electrică în mai 2012 a fost luat în calcul un curs de schimb de 11,83 lei pentru un dolar. Cotaţia oficială anunţată de BNM este în prezent de peste 18,5 lei pentru un dolar.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunţat că va examina, în 10 aprilie, în ședință publică cererile operatorilor privind aprobarea noilor tarife.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG