Linkuri accesibilitate

Stagnare mondială a cheltuielilor militare, dar vecinii Rusiei se înarmează


La târgul internaţional de arme din Kielce, Polonia, septembrie 2014
La târgul internaţional de arme din Kielce, Polonia, septembrie 2014

Europa de est și-a mărit semnificativ cheltuielile militare în 2014.

Europa de Est și-a mărit semnificativ cheltuielile militare anul trecut, ca urmare a conflictului din Ucraina. Este concluzia Institutului pentru Cercetarea Păcii de la Stockholm. La nivel mondial însă, volumul cheltuielilor militare a scăzut cu 0,4 % ca urmare a reducerii cheltuielilor în Statele Unite și Europa Occidentală.

Institutul calculează că la nivel global, cheltuielile militare au scăzut în 2014 cu aproape o jumătate de procent, 0,4 %, ele fiind de circa 1,8 trilioane de dolari.

Statele Unite au diminuat cheltuielile militare cu 6,5 %, ca o parte a măsurilor de reducere a deficitului, în vreme ce următoarele trei țări în ordinea importanței cheltuielilor militare: China, Rusia si Arabia Saudită — le-au mărit vertiginos. Arabia Saudită le-a mărit cu 17 %, iar China cu aproape 10%, cheltuind, doar în 2014, 216 miliarde USD.

În Europa, toate țările vecine cu Rusia au sporit cheltuielile, în special țările baltice și cele scandinave. În același timp, însă, principalele țări occidentale — Franța, Anglia, Germania, Italia și Spania — au tăiat și ele, chiar dacă doar prin fracțiuni de procent, cheltuielile militare.

Ucraina e țara care și-a mărit cel mai mult bugetul militar în 2014, cu peste 20%, și plănuiește să dubleze volumul în 2015. Și Polonia, țară membră în NATO și principala putere militară răsăriteană din UE urmărește tot o creștere a bugetului militar cu 20%, ceea ce ar aduce-o în linie cu cererea NATO ca bugetul militar să fie minimum 2% din PIB.

Rusia, de asemenea, nu a încetat să plătească mai mult pe armament și cercetare militară în ultimii ani.

În America Latină, Mexicul și-a sporit cheltuielile cu 11%, din pricina operațiunilor neîncetate împotriva cartelurilor de droguri, în vreme ce Brazilia și le-a scăzut. Cele mai mari reduceri ale bugetului militar au fost operate în Venezuela: 34%.

Conflictele din Orientul Apropiat și Africa obligă țările din acele regiuni la uriașe eforturi financiare, care constituie o grea povară pentru firavele lor economii.

Corupția din domeniul achizițiilor militare a crescut de asemenea foarte mult, constată studiul scandinav.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG