În Germania au început să sune sirenele de alarmă. Asta după ce în urmă cu cîteva săptămîni, primarul din Tröglitz, o mică localitate din landul răsăritean Saxonia-Anhaltină (Sachsen Anhalt) a demisionat. Primarul şi-a motivat decizia prin faptul că primise numeroase ameninţări cu moartea. Se crede că cei care l-au ameninţat ar fi persoane aparţinînd scenei radicale de dreapta. Persoane din această categorie au organizat în localitate un marş de protest contra înfiinţării unui aşezămînt destinat unor refugiaţi.
Incendierea casei în care urmau să fie cazaţi refugiaţii a stîrnit în Germania un val de comentarii. Astfel, postul naţional de radio (DLF) a organizat luni o dezbatere, intitulată: „Incendieri şi ameninţări cu moartea. Cît de xenofobă este Germania?” Discuţia a fost impulsionată de două ştiri de ultimă oră. Prima se referea la ameninţările cu moartea trimise primului ministru din Turingia, Bodo Ramelow. Ameninţările au început să curgă după ce politicianul a anunţat înfiinţarea unei tabere pentru refugiaţi în oraşul Gera.
Cea de-a doua ştire s-a referit la anunţul că populistul olandez Geert Wilders va vorbi la Dresda în faţa manifestanţilor mobilizaţi de mişcarea Pegida. Această mişcare a apărut anul trecut la Dresda, organizînd în fiecare luni demonstraţii unde participanţii cer stoparea fluxului de imigranţi din ţările musulmane.
Cuvîntarea olandezului Wilders la Dresda nu a fost nimic altceva decît o repetare a unor formule anti-islamice şi xenofobe incendiare, de critici la adresa politicii şi a democraţiei occidentale, avînd un singur mesaj exprimat astfel: „Ne-am săturat de corectitudinea politică! Ne-am săturat de islamizarea societăţii noastre!”
Comentînd – pentru televiziunea ARD - manifestaţia de la Dresda şi prezenţa lui Wilders, politologul Matthias Quent de la Universitatea din Jena este de părere că fenomenul Pegida s-a extins în ultimele luni. Asta în pofida unor voci care au încercat să bagatelizeze mişcarea.
„Pegida s-a manifestat în ultimele săptămini ca o mişcare rasistă. În dimensiunile acestea, aşa ceva nu a existat în ultimii 20 de ani în Germania. Pegida a devenit un exemplu [de imitare] în plan naţional şi european. Prin prezenţa lui Geert Wilders se pune acum un punct pe litera „i”.”
Şi politologul saxon Justus Ulbricht constată o radicalizare a mişcării Pegida. Chiar dacă luni seara au participat doar 3000 de persoane la manifestaţia din Dresda, deşi organizatorii s-au aşteptat la un număr mai mare. În opinia lui Ulbricht – exprimată într-un interviu pentru DLF - asta însă nu constituie un semnal pentru scăderea numărului de susţinători.
„Nu mă linişteşte asta, pentru că Pegida a creat o atmosferă care a influenţat oraşul într-un mod negativ. Cei mulţi care nu au participat la marşul pomenit nu sunt morţi, ei stau acasă, părerile lor nu s-au schimbat. Ei nu au abandonat nemulţumirea lor şi critica masivă la adresa sistemului nostru democratic. În consecinţă, nu se poate vorbi despre o relaxare. În afară de asta, cei care participă la manifestări s-au radicalizat, ceea ce nu constituie tocmai o tendinţă îmbucurătoare.”