Linkuri accesibilitate

Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului (Financial Times)


„La războiul tăcut al Rusiei este nevoie de un răspuns robust și coerent pentru contracararea și neutralizarea activităților de spionaj ale Rusiei în cadrul statelor membre.”

George Cristian Maior, fostul șef al Serviciului de Informații Române scrie pe blogul cotidianului britanic Financial Times că „Rusia este angajată într-un război neobosit împotriva Occidentului”, între țintele războiului cibernetic aflîndu-se instituții și obiective din Germania, Estonia, România, Ucraina, și Georgia.

După aprecierea specialistului, „ofensiva de spionaj a Rusiei este condusă cu decizie și sofisticare în creștere”, „războiul inteligent și modern mergînd bine dincolo de cerințele tradiționale ale spionajului din «necesitatea de a cunoaște» intențiile statelor adversare, care, în mintea președintelui Vladimir Putin, include orice țară opusă ambițiilor lui expansioniste.”

„Scopurile tactice ale războiului cibernetic rus - scrie George Cristian Maior - depinde de circumstanțe. Așa cum s-a petrecut cu atacurile de anul trecut împotriva Statelor Unite, atacurile cibernetice lansate împotriva României și a altor obiective Nato în 2013 au fost menite să acceadă la informația clasificată. Serviciul de Informații Român a fost capabil să detecteze și să blocheze aceste atacuri”, susține fostul director SRI.

După opinia sa, „în ciuda numeroaselor atacuri împotriva Statelor Unite și a Europei, țintele principale ale Rusiei rămân cele din apropierea frontierelor sale. În această privință, strategia lui Putin este evidentă: să submineze și să destabilizeze guvernele alese în mod democratic din țările învecinate Rusiei pentru a cîștiga o influență de ordin politic, economic și strategic în interiorul lor.

Prin generarea de sprijin intern pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice și culturale, ca și prin mediile de informare, Putin speră să reclădească o sferă de influență europaeană și să exercite control asupra deciziilor de importanță strategică pentru Rusia. Aceste tactici, la fel ca războiul de informații în sine, nu sînt noi, dar utilizarea lor a atins în prezent un nivel de intensitate nemaiîntîlnit din vremurile de vîrf al Războiului Rece.”

„Statele Unite și cîteva dintre țările europene (în mod notabil Marea Britanie, dar și Polonia și România) - susține fostul director SRI - au avertizat asupra consecințelor operațiunilor de informații agresive desfășurate de Rusia. Răspunsul la aceste avertismente a fost în general slab și dezorganizat în raport cu forța operațională de proporții desfășurată de Serviciile ruse de informații externe (SVR), interne (FSB) și militare (GRU). Iar acest fapt a permis Rusiei să cîștige un cap de pod în jocul de informații, să penetreze societățile occidentale pînă la un nivel pe care liderii acestora au ezitat să-l recunoască, și să acționeze pentru a distruge capacitatea Uniunii Europene de a dezvolta o politică unită la adresa Rusiei.”

George Cristian Maior conchide spunînd că „Situația nu mai poate dura. A venit timpul ca Europa și Nato să întreprindă acțiuni mai ferme. La războiul tăcut al Rusiei este nevoie de un răspuns robust și coerent pentru contracararea și neutralizarea activităților de spionaj ale Rusiei în cadrul statelor membre. Faptul cere mai multă voință politică, dar și mai multe resurse și instrumente mai eficiente - inclusiv uneltele adecvate pentru a proteja securitatea și libertățile în Europa. Serviciul de Informații Român joacă deja un rol activ - susține autorul articolului din Financial Times - în contracarare acestei amenințări, ajutîndu-și aliații regionali, cum este Ucraina, să-și modernizeze capacitățile de apărare cibernetică și monitorizînd infiltrarea de către agențiile de informații ruse ale unor sectoare vitale.”

XS
SM
MD
LG