Linkuri accesibilitate

Mykola Tochytskyi: „Cheia în Ucraina este reformarea societății în ansamblu, construirea unui fundament serios al democrației”


La interviul de la Strasbourg
La interviul de la Strasbourg

Un interviu exclusiv cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, reprezentant all Ucrainei pe lângă Consiliul Europei.

Situația politică a Ucrainei și relațiile ucraino-moldovene au fost subiectul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă de ambasadorul Mykola Tochytskyi, reprezentant pe lîngă Consiliul Europei.

Europa Liberă: Domnule Ambasador, ați spus la o întâlnire cu jurnaliștii că esențial pentru Ucraina nu este neapărat să aibă o armată mai puternică, ci să implementeze cât mai rapid și profund reformele.

Mykola Tochytskyi: „Armata ucrainiană trebuie să fie puternică, însă cheia nu este armata, ci reformarea societății în ansamblu, construirea unui fundament serios al democratiei, descentralizarea, reforma constitutională, și mai ales reforma judiciara si crearea instrumentelor pentru lupta împtriva corupției. Doar astfel Ucraina va avea șansa să combată agresiunea externă. Agresorul despre care vorbim nu își face simtită prezența doar în Ucraina. Îi veți simți influența în toată Europa de Est: în Moldova (mai ales în Transnistria), în Georgia...

Consiliul Europei poate juca un rol esențial. Consiliul Europei poate monitoriza cum se respectă drepturile omului din Rusia, ce se intâmplă cu jurnaliștii care sunt prizonieri politici în Rusia, ce se întâmplă cu pilotul Nadia Savcenko, cu tătarii din Crimeea. În ce îi privește pe aceștia... situația lor este tragică. S-au luptat să se intoarca in Crimeea, după ce zeci de ani au fost deportați in alte foste republici sovietice. Ucraina a făcut eforturi să le ofere cadrul necesar pentru a reîncepe în Crimeea o viață normală. Si multi s-au intors...”.

Europa Liberă: Ca reprezentant la Ucrainei pe lângă Consiliul Europei aveți regulat întâlniri cu ceilalți 46 ambasadori în cadrul Comitetului de Miniștri (CM). Cu ambasadorul Rusiei păstrați legătura? Aveți un dialog?

Mykola Tochytskyi: „Îl văd la fiecare reuniune a CM. Nici oficial, nici neoficial nu avem nici un fel de contact. Așa cum se întâmplă în multe

Propaganda a divizat profund societatea nu doar în Rusia, dar și in fostul spațiu al URSS. ...

cazuri particulare in relatiile dintre ucraineni și ruși. Propaganda a divizat profund societatea nu doar în Rusia, dar și in fostul spațiu al URSS. Iată, un fost coleg de-al meu, care a făcut aceleași școli ca și mine și a părăsit Ucraina pentru Rusia, acum nu mai vorbește cu mine, căci mă consideră naționalist radical.

Vedeți, propaganda nu a rupt doar societatea rusă, a stricat familii, prietenii. Revenind la CoE, aș vrea să subliniez că această organizație ne ajută să schimbăm acest sistem, aceste mentalități pe care le avem din epoca sovietică. Când timp de 60 de ani cineva ți-a spus ce să faci, ce ai voie și ce nu ai voie să faci, nu e ușor să devii deodată liber, independent.”

În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:45 0:00

Europa Liberă: Săptămâna viitoare are loc sesiunea de primăvară a APCE. Situația din Ucraine este pe agendă în mai multe zile. Ce așteptați de la membrii Adunării?

Mykola Tochytskyi: „În cadrul dezbaterii care va avea loc la APCE deputații din cele 47 de țări vor avea ocazia să afle informații la zi de la raportorii diferitelor comisii, pentru a ce se intampla în Ucraina. Pe 22 aprilie va fi organizată și o masă rotundă, care va marca un an de la anexarea ilegală a Crimeei, prima aniversare a anexarii. Va fi prezent Refat Ciubarov, președintele Congresului mondial al tatarilor din Crimeea, care este și deputat în Rada de la Kiev. El va explica, printre altele, că spre deosebire de ucraineni, care au părăsit peninsula după ocupare, tătarii nu o pot face, căci lor le aparțin pământurile.

Din păcate Ucraina nu are modalități de influențare a situație în acest moment. Știm însă ce se întamplă acolo, că 11 biserici ucrainiene au fost obligate să treacă sub Patriarhia de la Moscova, sau că tătarii nu mai au voie sp vorbească în limba lor. Tot pe 22 va avea loc o audiere a Comitetelor pentru refugiati si respectiv Politic. Raportorii din cele două comitete au vizitat zona de conflict acum doua săptămâni.”

Europa Liberă: Domnule Ambasador, am discutat despre Crimeea, în cadrul unor interviuri, cu numeroși experți sau politicieni din zeci de țări, de la Olanda, Belgia și Marea Britanie, la Germania și Austria. Opiniile sunt cam aceleași: politic, juridic, da, anexarea Crimeei este ilegală. Practic, nu se mai poate face nimic, este un fapt consumat. Dumneavoastră văd că luptați în continuare. Nu credeți că este o cauză pierdută?

Mykola Tochytskyi: „Da, luptăm, sigur. Acum și mereu. COE a adoptat deja un raport al Comisiei Venetia care atesta faptul că anexarea Crimeei a fost ilegală. Azi dimineata în Comitetul de Ministri a fost votat un document asemănător.

Următorul pas este o decizie a CEDO în baza deciziilor Comisiei Venetia, a Comitetului de Miniștri, rezoluțiilor APCE și poate chiar a Consiliului de Securitate ONU. Aceasta este abordarea legala.

Ce putem face acum? Spunem foarte clar: Crimeea aparține Ucrainei. Asta crede majoritatea ucrainienilor. Ce putem face este să continuăm, să comunicăm cu oamenii noștri din Crimeea. Să încercăm sa îi ajutam cu școli, cu biserici, să existe deputati care să îi reprezinte la nivel local și regional. Îl avem de partea noastră pe dl Ciubarov, care este deputat in Parlamentul ucrainian. Cred ca este cel mai bun comunicator între ucrainieni și tatarii din Crimeea. În plus, dacă vom face corect reformele interne, dacă vom crea o societate liberă și democratică, vom avea șanse mai bune de a recupera acele teritorii.”

Europa Liberă: Ce țări vă sprijină în Comitetul de Miniștri? Aveți aliați?

Mykola Tochytskyi: „Germania, Franța, țările nordice, țările care au trecut prin experiența sovietică, de la țările baltice la țările GUAM (Moldova, Azerbaijan, Georgia). Săptămâna aceasta a avut loc în CM votul uneri rezoluții care condamna anexarea ilegala a Crimeei. Vă pot spune că din 47 de ambasadori, 43 au votat pentru această rezoltuție. Concluzia o puteți trage Dvs, câte țări europene ne susțin cauza, și câte nu.”

Europa Liberă: Știu că ucrainenilor nu le place cuvântul „autonomie”. Și nici „federalizare.” Să vorbim așadar despre descentralizare, regionalizare, mai degrabă. Ce modele din cele existente în țările europene s-ar potrivi Ucrainei? Belgia, Scoția, Germania?

Mykola Tochytskyi: „Vorbind despre descentralizare, să nu credeti că aceasta este o tema doar în Luhansk si Donețk. Nu, și în alte regiuni ale Ucrainei lumea vrea sa își ia soarta în propriile mâini. Când aleg la nivel local oamenii își aleg, de fapt, managerii comunității în care trăiesc.

Consiliul Europei va crea birouri regionale pentru a explica în ce constă acest proces de descentralizare. Pentru ca mulți se gândesc numai la drepturi, dar nu și la responsabilități. Se spune des că Donețk și Luhansk sunt regiuni bogate. Erau. Acum nu mai sunt chiar așa de bogate. Este o regiune foarte industrializată, e adevărat. Dar s-ar putea ca în timp să nu mai avem nevoie de toate complexele industriale de acolo.

Donețk avea un buget mare pentru că plătea apa și electricitate și materiile prime la prețuri subvenționate, nu la prețul pieței. S-ar putea ca atunci când va plăti aceste resurse la acealași preț cu celelalte regiuni ucrainene, în bugetul local să nu mai rămână prea mulți bani. Orice

Un model pentru noi este Polonia...

decizie va fi luată cu privire la descentralizare va trebui să respecte Constitutia ucraineană. Iar acolo scrie ca Ucraina este un stat unitar.

Un model pentru noi este Polonia. Si nu doar pentru noi, pentru întreaga Europă, căci în Polonia a fost aplicată cea mai de succes reformă regională. Și iată acum unde este Polonia! Un stat care era cu putin timp in urmă în afara UE, iar azi membru UE foarte puternic. Ne bucurăm foarte mult pentru ce au reușit polonezii!”

Europa Liberă: Cum vedeți rolul jucat de regiunea transnistreană în conflictul din Ucraina? Dar rolul Ucrainei în rezolvarea conflictului transnistrean?

Mykola Tochytskyi: „Aș spune mai întâi că Republica Moldova nu este doar o țară vecină, ci si o tară colegă din GUAM. Acolo le explicăm colegilor nostri ce înseamnă să fii o țară mică daca ai un vecin mare. Ucraina este membru al formatului „5 plus 2” pentru găsirea unei solutii în conflictul transnistrean. Ucraina încearcă să fie activă în aceast grup. Cum influențează Transnistria situația din Ucraina? În fiecare săptămână avem informații că vin în Transnistria forțe speciale pentru a fi antrenate și trimise apoi in Ucraina, mai ales in Odesa pentru a destabiliza situația de acolo.”

Europa Liberă: Din Rusia?

Mykola Tochytskyi: „Dintr-o țară vecină mare. Potrivit Serviciului Ucrainian de Securitate, este vorba de cetățeni cu pașaport rusesc. Transnistria a fost întotdeauna o zona de antrenament. La inceput a fost impotriva Moldovei, dar acum cei care sunt antrenați acolo sunt folosiți de Federatia Rusa acolo unde este nevoia, pentru a destabiliza situatia.”

XS
SM
MD
LG