Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Litigiul cu Gazprom, ieșirea la rampă a Maiei Sandu, vizita la Chișinău a preşedintei Lituaniei Dalia Grybauskaitė.

Jurnalistul Valeriu Reniţă consideră că litigiul cu Gazprom-ul este capul de afiş al săptămânii care a trecut.

Valeriu Reniţă: „Cartonaşul galben arătat de Uniunea Europeană concernului Gazprom pentru că dă la picioare, nu în minge, adică şantajează politic anumite ţări din Europa de Est nu se va încheia cu un război economic de proporţii. Rusia va trebui să ia în considerare rezistenţa sa economică tot mai îndoielnică în urma sancţiunilor Occidentului. Nu e de ignorat nici cele 10% din bugetul Rusiei pe care le acoperă Gazprom-ul din exportul gazelor. Concernul rus va fi obligat să se conformeze regulilor europene. Ar putea şi Moldova să beneficieze de pe urma acestei constrângeri, dacă vom fi în stare să delegăm negociatori mult mai buni decât i-am avut până acum.”

Europa Liberă: Gazprom-ului i se propune sau i se cere ca să accepte gaz străin pe ţevile sale. Ar putea Moldova să importe astfel gaze din alte părţi?

Valeriu Reniţă: „Sigur, dacă până la urmă concernul rus va ceda. Dar va fi nevoit să cedeze, pentru că oricum apar tot mai multe alternative pentru consumatorii de combustibil şi ele vor apărea mereu. Deci, concernul rus va trebui să ia în calcul aceste surse alternative şi chiar la ei acasă. Vorbesc în primul rând despre gazul comprimat.”

Europa Liberă: Cât priveşte intenţia Europei de a opri cumva valul de emigranţi, care se opreşte în primul rând în Italia, cum vi se pare soluţia care se profilează?

Valeriu Reniţă: „Este clar că pentru a-i opri pe aceşti emigranţi care deja trec Marea Mediterană cu camere de aer comprimat, trebuie rezolvată o problemă care pare deocamdată irezolvabilă. E foarte asemănătoare cu problema gastarbaiterilor moldoveni pe care tot vrem să-i momim cu ceva pentru a reveni din Europa şi Rusia. Lumea oricum va migra mereu spre standarde materiale superioare, chiar dacă acasă îşi poate potoli setea culturală ori cea religioasă. Sigur că e vorba aici şi de confort, şi de libertăţi politice şi economice, pe care cred că Europa şi le-a cucerit în primul rând pentru sine.”

Europa Liberă: Şi acasă ce vi s-a părut important pe parcursul săptămânii?

Valeriu Reniţă: „Am văzut-o ieri la televiziune pe ministrul Maia Sandu, deşi nu prea obişnuim să o vedem la rampă. Ea a răbdat, se pare, în tăcere mai ales critica pentru faptul cum a rezolvat problema bacalaureatului. Ieşirea de ieri la una dintre televiziunile moldoveneşti a fost, cred că, pentru foarte multă lume o surpriză. A excelat prin abordarea inteligentă şi înţeleaptă a problemelor, dar cred că şi prin curajul cu care a atacat guvernul şi alte instituţii legate de cazul Kroll.”

Europa Liberă: Să ne aşteptăm după aceasta la neplăceri sau, dimpotrivă, la o prezenţă şi mai importantă?

Valeriu Reniţă: „Important este ce a zis ea, că nu-i este frică să plece atunci când crede că va fi cazul, adică atunci când va fi nevoită să fie nesolidară cu colegii ei de guvern. Ceea ce a spus ea ieri de fapt a fost într-un fel chiar şi un ultimatum pentru premier şi pentru colegii săi de guvern. Ea i-a invitat să rezolve problemele în mod democratic, altfel ea îşi rezervă dreptul să plece oricând.”

*

Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia de Politică Externă, este de părere că autorităţile Republicii Moldova ar trebui să urmărească cu multă atenţie expertiza Uniunii Europene privind contractele impuse de Gazprom.

Victoria Bucătaru: „Este un mesaj pe care îl transmite Uniunea Europeană că în continuare va merge pe ideea sancţiunilor economice, dar şi a anumitor acţiuni întreprinse în cazul Federaţiei Ruse pentru a o obliga să revină în spaţiul legal internaţional.”

Europa Liberă: Republica Moldova este exact pe mijlocul acestui litigiu, este un consumator, e adevărat, nu foarte important. Moldova va avea de câştigat sau, dimpotrivă, va avea de pierdut din acest litigiu?

Victoria Bucătaru: „Pe termen scurt Republica Moldova nu avea nici de câştigat, nici de pierdut din acest litigiu. Din păcate, Republica Moldova încă nu a reuşit să-şi diversifice resursele energetice, ceea ce o face dependentă de gazul rusesc. Acesta însă poate fi un semnal pentru Moldova de a începe cât de curând diversificarea resurselor energetice. După cum a menţionat Dalia Grybauskaitė, preşedinta Lituaniei, astăzi Lituania se află într-o situaţie când deja nu mai este dependentă de către Gazprom, pentru că ea a reuşit să se reorienteze la momentul potrivit.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă tehnologii sau voinţă politică.

Victoria Bucătaru: „Cu siguranţă aceasta înseamnă în primul rând voinţă politică, iar tehnologiile ulterior pot veni datorită faptului că Moldova este susţinută de către Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce evenimente interne v-au atras atenţia pe parcursul săptămânii?

Victoria Bucătaru: „Cred că unul dintre evenimentele cele mai importante este vizita preşedintei Lituaniei în Republica Moldova, doamna Dalia Grybauskaitė, care a menţionat încă o dată că Republica Moldova are nevoie de o luptă intensă cu corupţia şi o luptă cu oligarhii, un lucru foarte important pentru stabilitatea economică a Republicii Moldova, dar şi pentru a avea în continuare susţinerea Uniunii Europene în procesul de reforme. Domnia sa a dat drept exemplu Lituania, care a reuşit într-un timp foarte scurt să-şi asigure independenţa datorită faptului că a existat voinţă politică, dar şi o dorinţă foarte mare de schimbare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG