Linkuri accesibilitate

Campania de informare despre SIDA „Statutul meu nu este un secret”


Interviul dimineții cu Rodica Iftodi, reprezentantă a Organizației „Inițiativa Pozitivă”.

În șapte orașe din țară s-a dat startul campaniei de informare „Statutul meu nu este un secret”, în cadrul căreia mai multe persoane, care trăiesc ani de zile cu virusul HIV, au acceptat să-și dezvăluie identitatea; nouă la număr, dintre care patru sînt ucraineni și cinci din Moldova au participat la o sesiune foto pentru campania socială organizată de Asociația Inițiativa Pozitivă, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a persoanelor decedate în urma bolii SIDA, care este marcată la 17 mai.

Mai multe aflăm de la Rodica Ivtodi, reprezentanta Organizației „Inițiativa Pozitivă”.

Rodica Ivtodi: „Este o campanie care a fost inspirată de la colegii noştri din Ucraina, cu care avem o colaborare foarte frumoasă. Ei ne-au dat un imbold şi curajul ca şi persoanele noastre să poată să meargă înainte. Sunt patru persoane din Ucraina pe aceste panouri şi 5 persoane din Republica Moldova.”

Europa Liberă: A fost greu să convingeţi oamenii să se afişeze în public?

Rodica Ivtodi: „Subiectul HIV/Sida nu este unul foarte simplu şi uşor, nu este pe care societate îl percepe pozitiv, să zic aşa, în comparaţie cu alte maladii. A fost nevoie de ani de zile pentru ca aceste persoane să se simtă gata să vorbească deschis despre statutul lor.

Deşi trăim în secolul XXI, discriminarea şi atitudinea negativă persistă în societate. Lumea se temea să vorbească, să zică. Pe de altă parte, cu cât mai mult secretizăm, cu atât mai mult dăm hrană acestei frici. Oamenii nu văd, oamenii cred că persoanele HIV pozitive arată deosebit, dar asta am vrut să arătăm, că sunt aceleaşi persoane ca şi noi. Posibil cineva va recunoaşte în aceste feţe colegul său de serviciu sau un părinte din clasa în care învaţă copilul său, sau poate chiar un prieten. Sunt sigură că lumea va recunoaşte în aceste persoane pe cineva. Şi mesajul este că - atâţia ani nu aţi ştiut de statutul lor, deci nu s-a întâmplat nimic. Sperăm că nici atitudinea faţă de aceste persoane după ce au aflat statutul lor de HIV pozitiv nu se va schimba.”

Europa Liberă: Dar care sunt temerile pe care le invocă persoanele cu un statut de HIV pozitiv atunci când nu doresc să se afişeze în public? În continuare se confruntă cu stereotipuri, sunt discriminaţi la locul de muncă, sunt în continuare cazuri când sunt daţi afară atunci când se află despre statutul lor?

Rodica Ivtodi: „Cu părere de rău mai persistă astfel de cazuri. Este foarte greu să schimbi mentalitatea unei societăţi, cu toate că deja de ceva vreme se fac campanii de informare, de sensibilizare. Chiar şi în instituţiile medicale medicii refuză să le presteze servicii. Dacă vorbim despre părinţii care au copii şi copii sunt sănătoşi de fapt, oricum se ciocnesc cu această stigmatizare în clasă. Părinţii convoacă adunări, solicită ca copilul să fie transferat în altă şcoală, deci cazuri sunt multe, sunt foarte individuale şi de aceea este normal că aceşti oameni preferă să-şi ascundă statutul, pentru a continua viaţa lor obişnuită de zi cu zi. Întreaga societate, în mare parte, 90%, are frica asta faţă de aceste persoane, care vine iarăşi din necunoştinţă sau din lipsă de informaţie.

Ştim cu toţii că HIV nu se transmite prin contacte habituale. Nu putem să ne infectăm cu HIV în viaţa noastră de zi cu zi, decât doar dacă avem contact cu sângele nemijlocit sau de la mamă la copil se transmite. Şi iarăşi aici suntem la un progres foarte mare, pentru că doar în două procente din cazuri se transmite. Dacă părintele face tratament, copilul se naşte perfect sănătos. Frica asta a societăţii provoacă această discriminare. Noi sperăm că cu această campanie, când oamenii fac un pas spre societate, fac un pas înainte şi zic că sunt aşa ca tine, am un job, am copii sănătoşi, am o familie, plătesc impozitele ca şi tine, da trăiesc cu HIV, dar asta nu mă face cu nimic mai bun sau mai rău ca tine. Sperăm ca şi societatea să facă la rândul lor un pas spre aceşti oameni.”

Europa Liberă: Campania „Statutul meu nu este un secret” nu este prima campanie de sensibilizare. Dacă nu greşesc , tot organizaţia pe care o reprezentaţi a lansat campaniile „O generaţie fără HIV Sida începe cu mine” sau „Faptele bune au culoare”, campanii care şi-au propus să responsabilizeze şi mediul privat. Partenerii campaniei şi-au marcat produsele cu panglică roşie. Mi s-a întâmplat să merg în restaurante, cafenele şi am văzut acolo, în dreptul unui anumit fel de mâncare o panglică roşie şi ştiam că dacă comand anume acest fel de mâncare, o parte din banii pe care i-am plătit localului vor merge pentru ajutorarea persoanelor infectate cu virusul HIV Sida. Până acum, aţi putut trage o linie să vedeţi ce impact au avut acele campanii ?

Rodica Ivtodi: „Noi ne străduim despre acest subiect nu doar o dată sau de două ori pe an când sunt aceste zile internaţionale, dar pentru asta e nevoie şi de parteneri şi de susţinere. De aceea, pe diferite filiere şi pe diferite domenii încercăm să implicăm persoanele, care mai mult sau mai puţin ar avea un impact asupra societăţii. Lucrăm şi cu sectorul privat, am implicat şi personalităţi din Republica Moldova care au transmis de pe panouri mesajul - o generaţie fără SIDA începe cu mine. A fost puţin straniu pentru unii. Chiar şi aceşti oameni care au apărut pe panouri au primit telefoane, îi întrebau dacă au SIDA şi de ce au apărut pe un asemenea panou.

Pentru noi acesta tot este un rezultat. Oamenii au remarcat, oamenii au citit, persoanele au dat o replică şi au explicat cel puţin cercului lor de prieteni. Fiecare schimbare începe cu fiecare din noi. Deci eu mă schimb pe mine, schimb cercul meu de prieteni şi ei vorbesc mai departe.

Noi considerăm că a avut un impact foarte bun această campanie „O generaţie fără SIDA începe cu mine.”, şi asta datorită oamenilor care au acceptat şi s-au implicat cu noi n această campanie. În acelaşi timp, despre campania „Faptele bune au culoare”, un impact pe care l-am simţit instantaneu este că lumea a început cel puţin să se intereseze, dar ce-i cu panglica asta roşie, ce au oamenii aceştia, de ce ar trebui să îi ajut.

Se mediatizează mai mult acest subiect, lumea începe să audă mai des despre acest subiect. Nu mai este un tabu cum era înainte şi asta este un impact. Deja s-a colectat şi o anumită sumă de bani de la partenerii noştri comerciali. Avem şi cazuri ale persoanelor HIV pozitive care au primit acest ajutor.

Pe 17 mai vom avea un eveniment de totalizare unde vom vorbi despre rezultate concrete, vom aduce cifre concrete, vom face o raportare. Nu pot să zic că s-a schimbat atitudinea societăţii, dar ne bucurăm că cel puţin este interes, încep să cunoască, deja este un rezultat bun. Sperăm că în ceva timp vom ajunge la o societate într-atât de informată, încât să nu mai aibă loc stigma şi discriminarea, nici a persoanelor HIV pozitive, dar nici în cazul altor maladii, sau etnii, sex.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură autorităţile vă încurajează, pun umărul la asemenea campanii, pentru că se pare că şi interesul lor pentru a combate stereotipurile ar trebui să fie la fel de mare?

Rodica Ivtodi: „De fiecare dată colaborăm cu autorităţile noastre, atât locale cât şi cele centrale. Mai puţin se implică ei la capitolul organizare poate, sau finanţare, pentru că este problema veşnică a lipsei de bani.

Avem mare noroc că până acum am beneficiat de ajutor şi suport financiar din partea Fondului Global, care finanţează întreg programul naţional HIV Sida şi tuberculoza în Republica Moldova. Este de remarcat că statul, prin intermediul Ministerului sănătăţii a început să finanţeze anumite lucruri, cum ar fi tratamentul persoanelor, deci ei şi-au asumat o mică parte din aceste costuri şi treptat mai preiau câte un pic anumite linii de buget, ceea ce ţine de acest program.

Finanţarea exterioară nu va fi veşnică. Mai avem câţiva ani în care vom beneficia de această finanţare şi trebuie deja să ne asumăm responsabilitatea pentru aceste persoane. Ne plac, nu ne plac, dar sunt oameni care trăiesc în ţara noastră, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, plătesc impozite, au şi ei aceleaşi drepturi ca şi fiecare din noi, de a beneficia de servicii sociale, medicale. Şi la acest capitol se lucrează foarte mult acum, societatea civilă în parteneriat cu autorităţile. Dacă vorbim de susţinere, avem deschidere de uşi oriunde avem nevoie şi le mulţumim că se implică şi ei, cel puţin pe capitolul informare.”

Europa Liberă: Campania „Statutul meu nu este un secret” se va desfăşura în 7 oraşe mari din Republica Moldova, am văzut Tiraspolul printre aceste oraşe, Râbniţa, Tighina. Să înţeleg că la acest capitol conlucraţi sănătos cu colegii din stânga Nistrului?

Rodica Ivtodi: „Nu doar la acest capitol, în general, ceea ce ţine şi de tratament şi de oricare alte programe care se petrec cel puţin pe filiera asta, HIV Sida şi tuberculoză, avem o colaborare foarte strânsă şi ne străduim să facem aceleaşi activităţi atât pe malul drept, cât şi pe malul stâng, ca să fim într-o ordine de idei. La ei situaţia este destul de drastică. O mare parte din cazurile HIV pozitive se atribuie lor. Sigur că este poate un pic mai stresant pentru ei, dar ne adaptăm situaţiei şi încercăm, pentru că toţi sunt ai noştri. De fiecare dată, orice campanie pe care o facem, încercăm să o facem şi pe partea cealaltă a Nistrului.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:57 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG