Mii de oameni au participat la un amplu protest antiguvernamental în centrul Chișinăului, duminică, pentru a critica abaterile de la integrarea europeană și lipsa progreselor la investigarea dispariției a zeci de miliarde de lei de la trei bănci, în principal de la Banca de Economii. Demonstranții, care s-au adunat mai întâi în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Guvernului, mărșăluind apoi prin fața Parlamentului până la sediul Centrului Național Anticorupție, au scandat lozinci ca „Jos Hoții!”, „Vrem Miliardele Înapoi!”. Nu a fost primul, dar a fost cel mai mare asemenea protest organizat de Platformă Civică pentru Demnitate și Adevăr, DA. Printre organizatori se numără și analistul Igor Boțan. L-am întrebat într-un interviu, la început, cum explică participarea numeroasă de duminică.
Igor Boțan: „Neașteptat de multă lume a dat curs invitației Platformei DA de a veni la acest protest, înțelegând că cei care au promis să aducă Republica Moldova mai aproape de Europa, să combată sărăcia, s-au apucat, în mod absolut neașteptat pentru majoritatea cetățenilor, de lucruri foarte urâte, de furturi. Ultima picătură, cred că a fost această istorie cu miliardul de dolari furat. Este important ca cetățenii să poată să se exprime în mod pașnic, legal, constituțional și să arate acestei guvernări că așa nu se poate.”
Europa Liberă: Cine se află în spatele acestei Platforme pentru Dreptate și Adevăr care a organizat protestele de duminică și alte proteste în duminicile precedente?
Igor Boțan: „În spatele acestei platforme, din câte știu eu nu se află nimeni. Ea reprezintă un grup de inițiativă de aproximativ 15 oameni. Acești oameni sunt foarte diferiți, cu background diferit, educație și ocupații diferite, care au decis că, pentru moment, într-o societate extrem de divizată și cu foarte multe clivaje, este nevoie de găsit cel mai mic numitor comun pentru consolidare. Deci, cuvântul cheie este consolidarea societății în baza celui mai mic numitor comun. Iar cel mai mic numitor comun este lupta împotriva corupției.”
Europa Liberă: Acționați ca reprezentanți ai feluritor organizații din societatea civilă?
Igor Boțan: „Nu. Eu vorbesc pe această Platformă în nume propriu și scopul meu este să le arăt altor cetățeni că, doar fiind cetățeni activi, pot să-și manifeste de o manieră corectă, pașnică și constituțională revolta față de o guvernare coruptă. Acest mesaj, venit la început din partea mea și a altor colegi, este îmbrățișat de toți membrii grupului de inițiativă. Noi rămânem pe această Platformă în calitate de persoane fizice, iar Platforma trebuie să rămână una eminamente civică. Părerea mea personală este că va fi cea mai mare înfrângere a Platformei dacă se va lăsa antrenată în activități politice.”
Europa Liberă: O demonstrație atât de mare ca cea de duminică implică un efort, inclusiv financiar. Cine își asumă acest efort financiar?
Igor Boțan: „Doar membrii grupului de inițiativă, cu propriile resurse financiare organizează astfel de manifestări. Ce eforturi financiare au fost necesare? E foarte simplu: bani ca să închiriem aparatajul de amplificare a sunetului și să achităm electricitatea.”
Europa Liberă: Oamenii care au venit la protest au venit pe cheltuiala proprie?
Igor Boțan: „Absolut. Nici nu încape discuție. Mai mult decât atât, noi nu vom colecta în nici un caz bani de la eventuali finanțatori. Atunci când spunem că efortul este civic, ne manifestăm ca cetățeni, ne manifestăm pe propria cheltuială.”
Europa Liberă: Care credeți că va fi finalitatea acestui efort, cât va dura Platforma, cât timp va fi activă?
Igor Boțan: „Așteptările noastre sunt că Platforma va fi activă pentru foarte mult timp. Mesajul principal este că vrem să transformăm locuitorii în cetățeni. Pentru moment, cerem câteva lucruri: să se facă claritate în privința banilor furați, să ni se spună foarte clar fără să se mintă dacă banii furați vor fi transformați de către cei implicați în datorie de stat pe care va trebui să o achite cetățenii, dacă asta va stopa dezvoltarea normală a Republicii Moldova.
În anii guvernării așa ziselor Alianțe de integrare europeană, procentajul susținătorilor vectorului european a scăzut de la 73% la 37%. Este aproape catastrofal. Deci, ne dorim ca prin mesajele noastre, prin atitudinea cetățenească să recucerim și încrederea cetățeanului în cursul european al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Vă așteptați la un impact și în campania electorală pentru alegerile locale de la 14 iunie?
Igor Boțan: „Noi credem că oamenii au capacitatea de discernământ. Noi credem că oamenii înțeleg că cei implicați în furturi de miliarde nu mai trebuie susținuți. Pe de altă parte, mesajul nostru pentru cetățeni este, cum spuneam, să fie activi, să-și dea interesul, să caute singuri care sunt forțele politice care-i reprezintă. Iar pentru partidele politice, mesajul a fost cât se poate de clar: implicați-vă, demonstrați-le cetățenilor că meritați susținerea lor și fiți activi, pentru că noi facem partea noastră de muncă, civică, iar voi trebuie să faceți partea a doua. Această delimitare este, din punctul nostru de vedere, absolut esențială. Dacă pierdem aceste repere, mă tem că o idee foarte frumoasă, cu priză la cetățeni poate fi compromisă, lucru pe care ne vom strădui să nu-l admitem.”
Europa Liberă: Vor exista și alte manifestații de felul celei de duminică?
Igor Boțan: „Probabil că vor exista și alte manifestații, dar numai după ce punem în ordine documentele oficiale ale Platformei DA, astfel încât cetățenii Republicii Moldova, toate segmentele fiind vorba de o societate divizată, precum și partenerii internaționali ai Republicii Moldova să aibă cea mai clară imagine despre scopurile noastre, despre faptul că este o manifestare în exclusivitate civică, despre faptul că în spate nu se află nici un fel de forțe obscure, politice sau de altă natură, că urmărim doar transformarea locuitorilor în cetățeni.
După ce vom da publicității toate documentele oficiale, vom face probabil declarații de delimitare de grupurile care vin cu alte mesaje decât cele pe care le-am inserat în agendă. Nimeni nu le interzice altor grupuri care au scopuri politice să participe, Dar trebuie să facem o delimitare clară, spunând că noi insistăm deocamdată, până vor apare și alte probleme de rezonanță, pe combaterea corupției ca cel mai mic numitor comun și ca cel mai mare rău din Republica Moldova, pe încercarea de a ne debarasa de politicienii corupți din Republica Moldova pe căi pașnice și metode absolut constituționale. Deci, e foarte mult de lucru. Înțelegem că responsabilitatea pe care ne-oi asumăm este foarte mare. Dar deocamdată nu vedem alte soluții.”