Care este probabilitatea unei accenturări a crizei ucrainene în viziunea experților americani? O relatare despre această temă de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Acordul de incetare a focului a fost in general respectat in Ucraina. Cu toate acestea, experti americani sint ingrijorati ca situatia de criza s-ar putea agrava. Sanctiunile americane si vest europene, nu l-au facut pe Vladimir Putin pina acum sa dea inapoi. Departamentul de Stat sustine ca Rusia isi intareste prezenta militara la frontiera cu Ucraina. Intre timp, Statele Unite au trimis 300 de experti sa lucreze cu armata ucraineana si la acestia se adauga citeva sute din Europa Occidentala.
Specialisti cred ca acestea ar putea fi premizele reizbucnirii conflictului, care a facut peste sase mii de victime. Andrew Weiss, de la Fundatia Carnegie considera ca scinteia reluarii conflictului ar putea fi actiuni ale fortelor rusesti in Estul Ucrainei sau un incident implicind forte ruse si americane. El a explificat spunind ca recentul incident cind avioane militare rusesti si americane aproape s-au ciocnit scoate in evidenta pericolul. Weiss crede ca actualul status quo nu este sustenabil si ca scinteia conflictului s-ar putea reaprinde cu consecinte greu de prevazut.
Sanctiunile occidentale au marcat economia rusa, mai ales la nivelul paturilor nevoiase si clasei de mijloc. Dar Moscova a primit si citeva vesti bune: moneda nationala, rubla si-a mai revenit in fata dolarului. Pretul titeiului si-a oprit declinul si scurgerile de capital in afara tarii s-au mai redus. In aprilie, rata de popularitate a presedintelui Putin a fost de 86%.
Weiss spune ca mai sint si alte vesti bune, dar ca pe ansamblu sanctiunile occidentale nu l-au afectat in suficienta masura pe Putin. Expertul crede ca situatia din Ucraina este fragila si volatila si ca presedintele Petro Poroschenko va avea dificultati cu agenda sa reformatoare.
„Deocamdata toate semnele sint proaste” – spune si Stephen Cohen, de la Universitatea Princeton. Profesorul crede ca Occidentul a avut o atitudine provocatoare fata de Rusia, dupa incheierea razboiului rece si ca ceea ce Putin vrea este autonomie administrativa pentru in sudul Ucrainei.