Linkuri accesibilitate

„Lupta dintre bine și rău continuă”


Jurnalista fotografiată la Baku în 2012
Jurnalista fotografiată la Baku în 2012

La împlinirea a cinci luni de la arestarea corespondentei Europei Libere în Azerbaidjan, Hadija Ismailova.

Marți se împlinesc cinci luni de când jurnalista de investigație și corespondenta Europei Libere din Azerbaidjan, Hadija Ismailova, se află în detenție. A fost arestată în 5 decembrie, pe motiv că ar fi incitat un fost coleg de muncă la sinucidere – acuzație considerată pe larg motivată politic. Tot marți, jurnalistei i se decernează un premiu al PEN Clubului american.

Hadija Ismailova neagă orice acuzație și susține că „se simte mai liberă decât acuzatorii ei”. Pe 13 februarie, a fost acuzată de delapidare, antreprenoriat ilegal, evaziune fiscală și abuz de putere, iar perioada de arest preventiv i-a fost prelungită până pe 24 mai. Dacă va fi găsită vinovată, Ismayilova riscă până la 19 ani de închisoare.

În una dintre scrisorile din temniță, jurnalista a spus că „autoritățile nu pot găsi nimic substanțial în acuzațiile precedente și caută o poveste nouă”.

Arestarea Hadijei Ismailova, laureată a mai multor premii jurnalistice, a trezit un val de reacții critice în comunitatea internațională. Pe 13 aprilie, peste 20 de analiști, academici, lideri de ONG-uri și foști diplomați au semnat o scrisoare către secretarul de stat american John Kerry, manifestându-și îngrijorarea față de „situația drepturilor umane” din Azerbaidjan și au cerut Secretarului să impună sancțiuni, dacă prizonierii politici nu vor fi eliberați cât mai curând.

Scrisorile Hadijei din locul de detenție Kurdahani au atras atenția mai multor instituții media internaționale, printre care Washington Post și New York Times. Pe 26 aprilie, jurnalista a fost mustrată aspru pentru cele trei scrisori găsite în celulă, în care critica organizarea Jocurilor Europene în Azerbaidjan și regimul autoritar de stat, satirizând pe seama președintelui Aliev și a pelerinajului său la Mecca.

În raportul organizației Amnesty International 2014 se spune că „autoritățile azere și-au intensificat presiunile asupra jurnaliștilor cu viziuni critice față de guvernare”, adăugându-se că acuzațiile pentru care este deținută Hadija sunt improbabile.

Detenția Hadijei Ismailova e văzută ca parte a unui atac major al autorităților asupra societății civile. Au fost închise și instituții media independente.

Recent, Tural Mustafaiev, persoana care a dat-o în judecată pe jurnalistă, a publicat un video pe Internet, în care spune că-și retrage toate acuzațiile. Mustafaiev afirmă că încercarea lui de a-și pune capăt zilelor nu a avut vreo legătură cu Ismayilova și a mărturisit că autoritățile au depus presiuni pentru a-l face să scrie plângerea. „M-au forțat să scriu acea scrisoare”, spune Mustafaiev. „M-au șantajat. Au zis că vor arăta tuturor înregistrările de pe camerele video din apartamentul meu dacă nu mă supun.”

Pe 5 mai, când se împlinesc cinci luni de detenție, Hadijei Ismailova i se va decerna premiul PEN Barbara Goldsmith Freedom To Write Award (Premiul Barbara Goldsmith pentru libertatea de a scrie). În argumentația premiului, PEN scrie, printre altele, că „Hadija Ismailova este un reporter recunoscut care prin anchetele sale a scos la iveală o serie de scandaluri de corupție, inclusiv la cel mai înalt nivel”.

​Într-una dintre scrisorile sale din închisoare, Ismailova a scris că nu se va lăsa intimidată: „Lupta dintre bine și rău continuă”.

XS
SM
MD
LG