Linkuri accesibilitate

Andrian Candu a postat pe internet un document presupus a fi varianta originală a raportului Kroll


Detaliu de pe coperta documentului postat de A.Candu.

Într-o postare pe pagina sa de internet, președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, anunță publicarea unui document despre care spune că este varianta originală, în limba engleză, a raportului Kroll.

Speaker-ul de la Chișinău spune că își asumă responsabilitatea pentru publicarea acestui document, și că o face deschis, pentru că „dezbaterea pe această temă capătă accente false”.

„Ca politician, consider că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document, plătit din banii cetăţenilor, să-l analizeze şi să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la BEM.

Ca fost specialist al unei companii de audit, înţeleg argumentele celor de la Kroll de a nu accepta publicarea, dar situaţia din Moldova şi responsabilitatea noastră faţă de a fi transparenţi cu cetăţenii, ne obligă să ne adaptăm deciziile la realităţile momentului şi la nevoia de a fi cât mai transparenţi pe un subiect care necesita clarificări cat mai urgente şi acţiuni decisive pentru recuperarea prejudiciului şi pedepsirea vinovaţilor.”

În încheierea postării sale, președintele Parlamentului spune că intenționa să prezinte acest document societății civile și jurnaliștilor cu profil economic, dar a considerat că e important ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să aibă acces la el.

Raportul Kroll a fost comandat de Banca Națională a Moldovei pentru a se afla ce s-a întîmplat la trei bănci sprijinite de stat de la care s-a furat un miliard de dolari.

Secretizarea pînă acum a acestui raport a generat o amplă dezbatere în societatea moldovenească, și o nemulțumire ce a culminat cu un masiv protest antiguvernamental duminică 3 mai, unde în jur de 40.000 de demonstranți au adoptat o rezoluție în care s-a cerut, între altele, publicarea raportului întocmit de compania de audit Kroll la solicitarea Băncii Naționale a Moldovei.

Vezi comentarii (5)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG