Linkuri accesibilitate

Petru Lucinschi: „E o ruşine pentru noi, o lovitură foarte mare, în noi ca oameni, în imagine”


Fostul președinte explică într-un interviu exclusiv cu REL relațiile sale cu Ilan Shor și Unibank.

În raportul companiei Kroll despre „Furtul Secolului” din Republica Moldova se arata ca principalul nume in jurul caruia se invart tranzactiile este al omului de afaceri Ilan Shor. In document apare si numele fostului presedinte Petru Lucinschi, care a acceptat să răspundă întrebărilor Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, sunteţi implicat şi dumneavoastră în aceste scheme financiare ale lui Ilan Shor, un controversat om de afaceri acum? Dumneavoastră, fiind acţionar la Unibank, conform dezvăluirilor din raportul Kroll, aţi achiziţionat acţiunile cu bani obţinuţi din mai multe împrumuturi, lumea vă crede ca un părtaş al acestui jaf al secolului. V-a surprins sau nu că numele dumneavoastră se regăseşte în raportul companiei Kroll?

Petru Lucinschi: „Total nu, fiindcă eu într-adevăr sunt acţionar la Unibank. Dar să explic omeneşte cum s-a întâmplat. Eu pe Ilan Shor îl cunosc prin tatăl lui, am fost cu el în relaţii bune, prieteneşti, coopera foarte mult cu regretata doamna Antonina în diferite acţiuni.”

Europa Liberă: Soţia dumneavoastră, Antonina Lucinschi.

Petru Lucinschi: „Da. Şi din clasa a treia îl cunosc. Acum, când s-a întâmplat că tatăl lui subit a decedat, el mai venea, se apropia, eu mă mai interesam cum o duce, ce face. Relaţiile noastre erau bune, niciodată nu am avut cu el business, afaceri, eram pentru el ca un tată, îi dădeam un sfat când trebuia. Şi parcă lucrurile mergeau bine.

În 2012 el se apropie de mine şi îmi spune: „Se vinde Unibank şi este posibilitate de a procura nişte acţiuni şi peste un an de zile ele se vor consolida, dumneavoastră le vindeţi şi veţi avea un ban”. În situaţia noastră, zic: „E normal”. Cu atât mai mult că eu ştiu că în sistemul bancar avem o legislaţie foarte bună, care controlează orice, nici nu mi-am pus întrebarea aceasta. „Bine, dar nu am aşa bani”. - „Noi avem prieteni care vă fac un împrumut”. - „Bine”. Trece un an de zile: „Băieţi, vindeţi acţiunile”, eram în aşteptare. „Am hotărât să mai mărim capitalul. Vă mai dăm un împrumut”, două împrumuturi încă au fost.”

Europa Liberă: Împrumuturile dumneavoastră se ridică la aproape 1,5 milioane de euro.

Petru Lucinschi: „De la două-trei companii internaţionale, cunoştinţele lor, fiindcă eu cu patronii aceştia nu sunt cunoscut. Firmele acestea, după cum ştiţi, au fel de fel de denumiri, dar nu aveam niciun fel de dubii că e făcut prin cunoştinţe, nu e făcut de nişte oameni pe care nu-i ştii. Şi deja eu insistam: „Vindeţi aceste acţiuni. Nu-mi mai trebuie mie nimic”. Fiindcă simţeam că în jurul acesta lucrurile se cam înrăutăţesc, încep în sistemul bancar fel de fel, de ce trebuie numele meu să fie declinat? Au fost puse de câteva ori la bursă, dar în situaţia aceasta nu se vinde şi au fost nişte restricţii.

Şi eu aştept să le vândă, ca să scap de toată chestia aceasta, fiindcă ca rezultat nu am avut niciun bănuţ, nici dividende, nu am avut niciun credit, nu am luat niciun credit de la această bancă ca să-l întorc, absolut nimic, aştept să le vând şi să scap de chestia aceasta.”

Europa Liberă: În raportul Kroll e scris: „Petru Lucinschi a împrumutat 4,8 milioane de lei moldoveneşti direct de la Ilan Shor”.

Petru Lucinschi: „Da. Când a fost următoarea emisie, a spus: „Eu pot să-ţi împrumut”. - „Poftim”. Am numit un om de încredere care se mai ducea la adunările acestea, nu am fost în general la nicio adunare, îmi spunea: „Totul e bine. A fost auditul. Totul e normal. Banca Naţională nu are nicio observaţie, nimic”. Trec doi ani de zile, totul a fost o.k. Banca aceasta o ştiu încă de la Claudia Melnic, era o bancă liniştită. Şi acum îmi spun că ea e cel mai puţin implicată în afacerea aceasta. Şi iată, m-am ales cu neplăceri şi cu fel de fel de vorbe.”

Europa Liberă: Faptul că CNA l-a arestat pe Ilan Shor ce înseamnă? Ilan Shor va face şi alte dezvăluiri? Ar putea fi şi alte nume de politicieni aduse în acest dosar?

Petru Lucinschi: „Cred că aici este şi influenţa opiniei publice. Fiindcă din raportul acesta într-adevăr se are impresia că, comanda s-a dat numai pe firmele lui Ilan Shor. Dar cum putea băiatul acesta în timp atât de scurt să acapareze totul? Nu ştiu. Probabil el e cel mai informat în afacerea aceasta. În ce măsură vor evolua evenimentele mai departe vom vedea, în lucrurile acestea.”

Europa Liberă: Dar credeţi că dacă el va fi băgat la puşcărie, cu aceasta se rezolvă problema jafului?

Petru Lucinschi: „Nu cred. Societatea s-a pornit deja. Eu am impresia că valul acesta nu va trece. Au ieşit în stradă cei care au votat guvernarea, mai puneţi-i aici şi pe cei care au fost împotrivă, e o mare parte a societăţii.”

Europa Liberă: Finalitatea dumneavoastră cum o vedeţi? Banii vor fi întorşi?

Petru Lucinschi: „Cred că parţial da. Fiindcă acolo care e problema? La multe încă nu a venit timpul ca să le întoarcă, dar care au luat bani trebuie să-i întoarcă. Şi cu cât mai repede cu atât mai bine.”

Europa Liberă: Şi îi vor întoarce?

Petru Lucinschi: „Eu ştiu? Cu chestiile acestea noi am crescut, cu fel de fel de scheme care sunt formate odată cu declararea independenţei. Și acolo ei găsesc lacune în legislaţie şi apoi nu poţi duce până la judecată chestiile acestea, fiindcă legea nu prevede ceva.”

Europa Liberă: Dar reproşul dumneavoastră la adresa cui îl adresaţi acum?

Petru Lucinschi: „Reproşul guvernării, sunt oameni care sunt responsabili de ţară, ei trebuie să se mobilizeze acum, dar şi societatea. Avem încredere totuşi în structurile noastre de justiţie, trebuie să ajungă până la urmă unul, dar trebuie să explice, fiindcă altă cale nu e. În stradă vom face judecată?”

Europa Liberă: Justiţia autohtonă poate face lumină în acest dosar?

Petru Lucinschi: „Se pot invita, ştiu ţări care au avut cazuri de acestea, vine câte un grup din Europa care monitorizează şi ajută, nu fac judecată singuri.”

Europa Liberă: Dacă aţi fi în fruntea ţării, aţi interveni?

Petru Lucinschi: „Sigur. Care e altă ieşire?”

Europa Liberă: Ce aţi face?

Petru Lucinschi: „Trebuie de invitat un grup din Europa ca să-i ajute pe ai noştri – aici nu trece, aici trece.”

Europa Liberă: Se zice că este etapa a doua. Să vedem cine câştigă licitaţia.

Petru Lucinschi: „Etapa a doua dacă se întinde până în toamnă... Sunt lucruri clare acum, trebuie să fie elucidate şi pornite. Trebuie lucru organizatoric.”

Europa Liberă: Dar în general, ce credeţi dumneavoastră despre acest jaf al secolului, aşa cum se numeşte? Într-un stat mic, într-o ţară săracă e un furt mare.

Petru Lucinschi: „Eu, pur şi simplu, sunt şocat, o spun sincer. Niciodată nu am crezut că se poate merge la aşa proporţii, mi-am schimbat părerea când am auzit că de la Banca Naţională s-au transferat miliarde ca să stopeze panica între oameni. Cred că aceasta e o ruşine pentru noi, e o lovitură foarte mare, în noi ca oameni, în imagine, dar ca investiţii şi alte lucruri ca să se dezvoltăm ţara e un eşec foarte mare.”

Europa Liberă: Dar ce au făcut instituţiile statului, domnule Lucinschi, dacă banii aceştia s-au scos din ţară?

Petru Lucinschi: „Vorbeşte un expert de la Bank of America, care spune că e imposibil să fie scoşi. Eu ştiu de la nişte deputaţi care au scris interpelări banii cum s-au dus, dar explicaţia pe care o aud, că ei s-au dus pe parcursul mai multor ani de zile, dar când s-a ajuns la momentul acesta că această bancă, cea mai mare, ca să se destrame, atunci au hotărât să ia aceste miliarde ca să stopeze. Deci, aceasta e o consecinţă a mai multor ani de zile.”

Europa Liberă: Dar aceasta nu e o scuză, indiferent că s-au furat într-un an sau că s-au furat în cinci ani.

Petru Lucinschi: „Sigur. Este calea – Banca Naţională cu toate legislaţia ca să întoarcă majoritatea banilor care sunt posibili. Dar altă linie de dezvoltare este justiţia care trebuie să se ocupe ca justiţie.”

Europa Liberă: Dar acum dumneavoastră cum înţelegeţi? Acest miliard, aceste 1,5 milioane de euro, care se zice că le-aţi avea dumneavoastră datorii, şi dumneavoastră trebuie să le întoarceţi?

Petru Lucinschi: „Eu nu am niciun fel de datorii. Eu am luat de la o companie particulară şi acestea sunt chestiile mele cu compania aceasta, eu nu am nimic. Deci, eu ce am, am cu aceşti oameni particulari.”

Europa Liberă: Dar şi banii aceştia ar trebui întorşi, 1,5 milioane euro?

Petru Lucinschi: „Nu. Ei nu sunt împrumutaţi de la nicio bancă, sunt de la nişte firme particulare, sunt împrumutaţi de către mine, persoană fizică. Eu cu Banca Socială, cu alte bănci din Moldova nu am avut niciun fel de afaceri şi nici nu am, nu am luat niciun credit ca să-l pun pe urmă în acţiuni.”

Europa Liberă: Să fie adevărat cum spun mulţi că Moldova ar fi un stat captiv?

Petru Lucinschi: „Din ceea ce se întâmplă, că nu se iau măsurile respective şi nu se iau urgent, eu, de exemplu, în situaţia aceasta, nu văd o atmosferă de activitate guvernamentală pentru a rezolva aceste noduri care s-au adunat foarte multe.

Este o situaţia cam paradoxală, fiindcă oamenii care sunt mai influenţi în Moldova nu deţin funcţii oficiale, dar cei care deţin funcţii oficiale nu au libertatea de acţiune. Am fost mirat într-o discuţie cu un ministru, ei nu au niciun fel de drept, ei trebuie să asculte ce le spune preşedintele partidului. Aceasta e cea mai mare tragedie. Fiindcă în oricare ţară a lumii, nu ne ducem departe, am fost la o conferinţă în Turcia, un ministru are prerogative de trei ori mai mare decât prim-ministrul la noi. De aceea sunt captivi. Da, dar lucrurile nu se hotărăsc aici, fiindcă, încă o dată vreau să spun, organele oficiale care sunt alese nu sunt libere în activitate. Eu mă mir, o spun sincer, la un lucru nelegitim merg la executare.

Ultimii cinci ani de zile nu a ieşit nimeni să spună: „Îmi dau demisia, sunt împotriva la aşa ceva”. Nu în zadar se spune că sunt trei puteri, dar conlucrează între ele. Aşa e în Constituţie, ele trebuie să conlucreze. La noi se cere numai divizarea, dar nu e conlucrare între ele, fiindcă puterea judecătorească e o putere în ţară, dar trebuie să conlucreze cu Parlamentul şi cu guvernul.

Cu părere de rău, nu e o forţă politică care să-şi asume responsabilitatea şi oamenii să ştie că acolo sunt deputaţi, că în primul rând de la deputaţi se porneşte, care sunt devotaţi, au interesul ţării. Mentalitatea statală e interesul ţării. Eu, pur şi simplu, nu-l găsesc.”

Europa Liberă: Oamenii spun că pe parcursul a 23 de ani de la proclamarea independenţei ţara aceasta a fost trădată, jefuită, furată.

Petru Lucinschi: „Noi trebuie să fim mai profunzi, fiindcă, în cele din urmă, au fost şi lucruri mai bune. Nu în zadar suntem primii din Parteneriatul Estic cu vize libere. Nu mai sunt aceştia cu ochii închişi cu totul.

S-au făcut lucruri bune, dar eu vorbeam: „Domnilor, dumneavoastră ieşiţi din mentalitatea europeană. Dacă legea e adoptată, gata, lucrul e făcut”. Mai departe, vreţi să demonstraţi susţinere pentru Moldova, dar, practic, cum se întâmplă? În fiecare săptămână vine câte unu-doi demnitari. Eu zic: „Vă povestesc foarte clar, practic. Trebuie să-l întâlneşti la avion, trebuie să-l cazezi, trebuie să duci o discuţie, trebuie să faci o conferinţă de presă, trebuie să-l duci la Cricova. A doua sau a treia zi ei pleacă, vin următorii. Domnilor, guvernarea nu are când se întâlni cu alegătorii”.

De aceea, Europa, şi voi mai avea probabil încă o discuţie, înainte de Riga, iar vor să convoace câţiva oameni din Europa ca să discutăm la tema aceasta, fiindcă se pune accentul invers. Accentul trebuie de pus acum pe societatea civilă, pe oameni, nemijlocit pe proiecte concrete, dar nu pe nişte chestii de declaraţii de susţinere generală.”

XS
SM
MD
LG