Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Polonia


În Polonia are loc primul tur al alegerilor prezidențiale și este de așteptat ca votul din 10 mai să rezulte într-un nou vot de balotaj între actualul președinte Bronislaw Komorowski și contracandidatul sau conservator Andrei Duda. Komorowski și-a concentrat campania pe teme de securitate și se pare că a lovit „nervul” electoratului, îngrijorat că Polonia ar putea fi următoarea țintă a presiunilor rusești după Ucraina.

În Polonia, puterea executivă aparține premierului, dar, ca și în România și multe țări post-comunsite, președintele joacă un rol cheie în probleme de securitate și în trasarea liniilor principale ale politicii externe. Mai mult, președintele are puterea de a respinge sau de a se opune prin veto legilor trecute de Parlament.

Ultimele sondaje de opinie îl pun pe Komorowski în frunte cu 40% din intențiile de vor, urmat de Duda cu 30%. Andrei Duda este sprijinit de partidul de dreapa al „Ordinei și Justiției”, partidul fostului presedinte Lech Kacinski.

Centrele de votare sunt deschise pînă la ora 22.00 (Chișinău), iar primele prognoze, bazate pe sondaje la ieșirea de la vot, sunt așteptate imediat după aceea. Dacă nici un candiat nu obține 50+1 din voturi, va avea loc un tur de balotaj pe 24 mai.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG