Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: miza summitului de la Riga este „revizuirea politicii europene de vecinătate, cu un accent special pe cooperarea economică”


Johannes Hahn, comisarul european pentru vecinătate şi problema extinderii, crede că trebuie făcută o distincţie între cele trei ţări din Parteneriatul Estinc care sunt ferm angajate pe drumul integrării europene si restul, care par să fi abandonat proiectul. Într-un interviu cu Europa Liberă, realizat înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Riga, Hahn a declarat că „trebuie regândită întreaga politică a vecinătăţii europene, nu numai cea estică”. Acesta este proiectul său pentru următorul an şi, din punctul său de vedere, miza summitului de la Riga din 21-22 ar fi „să mai discutăm revizuirea politicii europene de vecinătate, cu un accent special pe cooperarea economică”. Cooperare care, în opinia lui Hahn, este importantă pentru dezvoltarea ţărilor din Parteneriat, dar şi pentru UE, care are nevoie de ţări prospere în vecinătatea sa, de parteneri comerciali credibili. Noua politică de vecinătate, a mai explicat Johannes Hahn în interviul cu Europa Liberă, va căuta să fie mai flexibilă pentru a reacţiona adecvat la „evoluţia situaţiei de pe teren"- referire indirectă la criza din estul Ucrainei dar şi la cea a refugiaţilor din Marea Mediterană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

Referitor la Republica Moldova şi Georgia şi la faptul că ar putea fi ameninţate de Rusia, aşa cum este Ucraina dacă insistă pe drumul integrării europene, Johannes Hahn a declarat numai că „o cooperare paşnică, bazatăpe încredere reciprocă, ar fi soluţia cea mai bună pentru toată regiunea, inclusiv Rusia". În general, în opinia lui Hahn, Rusia este cea care trbuie să înţeleagă că UE nu reprezintă o ameninţare la adresa intereselor sale. „Suntem o organizaţie care a primit Premiul Nobel pentru Pace", a mai declarat comisarul european în interviul cu Europa Liberă.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG