După ambasadorul american, şi şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a vorbit despre nevoia unei anchete exhaustive a jafului bancar, care ar trebui să urmeze raportului Kroll, văzut doar ca un prim pas. Fiind prezent astăzi la lansarea unor publicaţii despre proiectele europene aflate în derulare în Republica Moldova, ambasadorul Tapiola i-a răspuns stagiarei noastre la Europa Liberă la câteva întrebări legate de această anchetă:
Europa Liberă: Ce credeţi despre ritmul încare se desfăşoară ancheta în privinţa celor trei bănci devalizate?
Pirkka Tapiola: „Eu cred că raportul Companiei Kroll a fost doar primul pas, dar un pas fundamental. Ceea ce este important acum este ca investigaţia să continue, să se depună eforturi concrete. Este important să se găsească, prin lichidarea celor trei bănci, o metodă de de protejare a depozitelor şi un mijloc de transfer al acestora spre alte bănci. Este la fel de necesar ca ancheta în privinţa celor întâmplate şi anume dispariţia banilor şi efortul de recuperare a acestora, să continuie.”
Europa Liberă: Cum pot influenţa aceste probleme din sectorul bancar ritmul investiţiilor?
Pirkka Tapiola: „Pentru ca să existe încasări importante în bugetul de stat în Republicii Moldova, sau în oricare altă ţară, precondiţia ar fi ca să fie instaurată o stabilitatea macroeconomică şi bugetară. Nu cred că ar avea rost discuţii de genul: Uniunea Europeană va plăti sau Uniunea Europeană nu va plăti pentru jaful din Bănci. Acum toţi ar trebui să se focalizeze pe restabilirea economiei, astfel încât să dea o siguranţă pentru orice investitor care vrea să susţină bugetul Republicii Moldova. Şi un exemplu de acţiune bună în acest sens ar fi obţinerea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, pentru că orice acord de acest gen reprezintă de fapt un program de reforme. Un astfel de acord ar fi o măsură-cheie pentru soluţionarea problemelor economice cu care se confruntă Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ce efect ar urma să aibă mişcările protestatare din ultima vreme asupra actului guvernării?
Pirkka Tapiola: „Acest lucru cred că trebuie să-i întrebăm pe ei. Este limpede că în acest mod oamenii îşi exprimă părerile şi este la fel de limpede că, de cealaltă parte, Guvernul împreună cu Prim-Ministrul îşi exprimă angajamentul de a soluţiona aceste probleme. Sperăm cu toţii că ne putem baza şi pe susţinerea din partea Parlamentului şi a partidelor care sprijină Guvernul. Într-o democraţie, demonstraţiile publice pe cale paşnică sunt un drept fundamental care trebuie respectat.”