Linkuri accesibilitate

Valeriu Streleţ: „O eventuală resetare a guvernării capătă contururi tot mai reale”


Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ

Liderul fracţiunii PLDM în Parlament despre „ultimatumul” premierului Chiril Gaburici…

Chiril Gaburici a fost votat ca premier de Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat şi de Partidul Comuniştilor. După ultimele evoluţii – convocarea la Procuratură, scrisoarea trimisă preşedintelui, solicitările sale de demisii pentru importante instituţii ale statului şi ameninţarea că ar putea demisiona, daca aceste demisii nu se vor produce, Valentina Ursu a căutat să afle ce cred acum partidele care l-au susţinut pentru aceasta funcţie şi daca l-ar mai susţine în continuare.

Valeriu Streleţ: „Unele constatări din demersul domnului Gaburici sunt destul de relevante şi reflectă o situaţie alarmantă din domeniul financiar-bancar. Dânsul îşi exprimă o profundă îngrijorare în legătură cu situaţia creată şi în special anticipând şi posibilele efecte şi consecinţe pe termen scurt şi mediu. Legat de ultimatumul pus de dumnealui ca să fie demisă in corpore conducerea Băncii Naţionale, a Procuraturii Generale şi CNPF, este o soluţie pe care o vede dumnealui, este o soluţie pe care şi eu personal cândva am menţionat-o, în special ce ţine de conducerea Procuraturii şi a Băncii Naţionale, când menţionam: şi o instituţie, şi alta nu şi-au făcut bine şi cu multă diligenţă meseria, atunci când s-au admis, pe de o parte, fraudele, şi doi, nu au fost anchetate în timp util.”

Europa Liberă: Dar şi Banca Națională, şi Procuratura Generală sunt sub control parlamentar. De ce Parlamentul nu şi-a pus drept scop să-i demită pe aceşti doi şefi, de la Procuratură şi de la BNM, dacă se fac vinovaţi? De ce să o ceară premierul?

Valeriu Streleţ: „Premierul este figură publică în Republica Moldova şi dânsul vede ca nişte precondiţii pentru activitate reuşită de mai departe, ordinea în aceste două instituţii cu care cooperează, chiar dacă nu sunt în relaţii de subordine, cu care se întâlnesc în cadrul Consiliului pentru Securitate Financiară, în cadrul altor foruri decizionale. De aceea, dânsul vede o problemă în aceste instituţii. Am menţionat doar că nu este el unicul care vede această problemă, am menţionat-o şi eu. Expun doar punctul meu personal de vedere, deoarece acest subiect încă nu a fost discutat la partid, mă refer la scrisoarea pe care a prezentat-o domnul Gaburici Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova. Respectiv, aceasta este viziunea dumnealui. În Parlament la momentul oportun au fost dezbătute aceste subiecte, au fost şi unele demisii din cadrul conducerii CNPF, din cadrul conducerii Băncii Naţionale. Cred că la acest subiect se va mai reveni.”

Europa Liberă: Domnule Streleţ, dar ar putea să se adâncească criza politică, eventual, dacă pică guvernul?

Valeriu Streleţ: „De regulă o cădere de guvern înseamnă şi o aprofundare a crizei politice din cauză că trebuie clădită o majoritate care să-şi asume responsabilitatea pentru guvernarea de mai departe şi să voteze un nou guvern. Noi vom discuta această situaţie la partid, având în vedere că suntem contracronometru, dacă numărăm din 6 iunie până la 6 iulie, timpul zboară destul de repede, mai ales că avem în acest interval şi alegerile locale, şi turul doi de scrutin. Aceasta înseamnă că Parlamentul, care urmează să adopte aceste decizii, nu ştiu dacă va fi în cea mai deplină capacitate funcţională în aceste perioade electorale. Totodată, trebuie luate în calcul şi toate celelalte consecinţe. Respectiv, la momentul când se demite in corpore conducerea unei entităţi acest vid trebuie să fie acoperit imediat şi prompt din motive că, dacă nu rămâne niciunul din conducere nici la Banca Naţională, nici la CNPF şi nici în conducerea Procuraturii, consecinţele pot fi destul de dramatice. De aceea, problema este desul de complexă, care a fost formulată de către domnul prim-ministru şi trebuie să căutăm soluţii.”

Europa Liberă: Domnule Streleţ, dar despre căderea guvernului se vorbeşte de mult timp, indiferent dacă s-ar fi ajuns la această scrisoare pe care a expediat-o domnul premier în adresa unor instituţii ale statului. Toată lumea zicea că după alegerile locale generale guvernul actual ar putea să pice.

Valeriu Streleţ: „Se discută şi este evidentă anormalitatea acestei situaţii, că un guvern nu are un sprijin vizibil şi ferm conturat în Parlament. Respectiv, o eventuală resetare a guvernării capătă contururi tot mai reale.”

Europa Liberă: Şi domnul Gaburici spunea că are nevoie de o susţinere majoritară din partea Parlamentului.

Valeriu Streleţ: „Salut această declaraţie a domnului Gaburici. O spun şi eu, că într-adevăr este nevoie de o susţinere majoritară din partea Parlamentului. Mai mult ca atât, voi spune că e nevoie de o majoritate certă, fermă, pro-europeană.”

Europa Liberă: Şi va fi resetată coaliţia de guvernare?

Valeriu Streleţ: „Orice speculaţie despre o majoritate formată cu PCRM cred că nu are niciun suport real. Lucrurile au ajuns într-un punct când este evident că se vor face demersuri pentru această resetare, dar aceasta nu însemna că viitorul prim-ministru nu putea fi tot Chiril Gaburici. În condiţiile actuale, atunci când dânsul a formulat o asemenea solicitare ultimativă, problema capătă o dimensiune mai amplă, din motive că dânsul a numit exact şi termenul, a numit exact şi condiţiile, ceea ce chiar ne pune în faţa unor procese destul de complexe pe care trebuie să le depăşim.”

XS
SM
MD
LG