O revistă a presei internaționale, alegeri locale 2015, făcută de NATALIA SERGHEEV
"Republica Moldova alege între Europa şi Rusia la alegerile locale" scrie agenţia de ştiri Associated Press. Jurnaliştii americani văd acest scrutin drept un test al ambiţiilor pro-europene ale moldovenilor sau dimpotrivă, a dorinţei lor de a intra în orbita Kremlinului.
Postul de radio german Deutche Welle o citează pe analista politică Natalia Uzun care consideră că alegerile de astăzi ar putea schimba peisajul politic al ţării. "Acest scrutin arată nevoia alegătorului de a avea o forţă politică de calitate", consideră analista.
Portalul Polit.ru publică o opinie a jurnalistului Ilia Karpiuk care afirmă că schimbarea şefului cabinetului de miniştri chiar înaintea alegerilor locale va lovi puternic asupra coaliţiei de la guvernare. Karpiuk spune că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova n-ar interesa Rusia atât de mult, dacă n-ar fi factorul regiunii transnistrene. "Dacă în lunile viitoare în Transnistria vor fi violenţe, rezultatul va depinde în mare parte de Chişinău", susţine Karpiuk. Jurnalistul rus consideră că în acest context, scandalul de corupţie şi căderea guvernului au avut loc extrem de timpuriu.
Pe site-ul agenţiei informaţionale Rosbalt a fost publicată o opinie a jurnalistului Viktor Iaduha care spune că pe fundalul nemulţimirilor populare de autorităţile pro-europene, candidaţii pro-ruşi din scrutinul de astăzi au şanse să câştige în regiune. "Alegerile locale vor fi fierbinţi", afirmă jurnalistul rus.
"Republica Moldova e în pericol ca stat, sistemul financiar sângerează, va fi pierdută reduta Chişinău?", se întreabă Dan Dungaciu într-o analiză a situaţiei politico-economice a Republicii Moldova pentru publicaţia online Ziare.com. Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române consideră că "sistemul financiar este într-o criză atât de profundă, încât în acest moment de spune problema supravieţuirii ca stat a Republicii Moldova ". După părerea analistului român, acest scrutin va arăta dacă demisia premierului Chiril Gaburici a fost spre bine sau spre rău. "Miza este Chișinăul", spune Dungaciu.
Alte declaraţii ale candidaţilor la funcţia de primar al capialei şi ale liderilor de partide.
Zinaida Grecianîi, candidat din partea Partidului Socialiştilor
„Am votat pentru Chişinău, ca oraşul nostru să devină mai prosperă, mai simpatic, să se termine haosul în Chişinău în toate domeniile şi pentru o echipă de oameni profesionişti.”
Vladimir Voronin, liderul PCRM
„Am votat pentru un oraş prosper, pentru un oraş confortabil pentru cetăţeni, care vor să-l vadă capitală europeană”
* În Chişinău sînt 17 candidaţi la funcţia de primar.
CEC vine cu noi precizări la ora 13.00.
Cea mai înaltă rată de participare e deocamdată în Pocrovca, Donduşeni - 69,64%. Cea mai joasă e într-o secţie din oraşul Soroca - 4%.
În Chişinău, rata de participare e de 21,5% la ora12.30. În Bălţi e de 23,3%.
Un fapt curios consemnat de CEC este că dintre cei 4421 de candidaţi la funcţiile de primari numai 995 sînt femei...
În emisiunea EL de la ora 13.00, Pavel Postică, director de programe PROMO-LEX,
constată că în recenta campanie electorală au fost atestate mai multe cazuri de utilizare a resurselor administrative, adică a automobilelor şi telefoanelor de serviciu. Invitatul EL mai remarcă şi degrevarea formală de la locul de muncă.