Linkuri accesibilitate

Lilia Țicu: „Toată lumea promite. Dacă îşi va ţine promisiunea sau nu, depinde de om, nu are importanţă dacă e grec sau moldovean


Interviu cu fosta purtătoare de cuvânt a primarului din Ungheni

De ceva timp, Lilia Țicu își câștigă bucata de pâine în Grecia. Nu exclude că la următoarele alegeri ar putea să candideze pentru funcția de primar în satul natal. Până atunci încearcă să învețe din experiența unui primar elen.

Lilia Țicu: „Să încerc să fac o comparaţie între primarul insulei Halki, unde mă aflu şi activez în prezent şi primarii din Moldova. Voi face o comparaţie aducând fapte concrete despre realizările primarului de pe insula Halki, Michael Patros. Are 54 de ani, şi în patru ani de când a fost ales primar al acestei insule, a reuşit să instaleze baterii solare, dispozitive de captare a energiei solare, care se transformă în energie electrică. Nu mai cumpără electricitate din altă parte, dar cu ajutorul soarelui luminează străzile seara. A reuşit în aceşti patru ani să recicleze gunoiul, a adus tomberoane pentru gunoi, pentru plastic separat, pentru sticlă separat, pentru gunoiul menajer separat. A reuşit să instaleze un dispozitiv de purificare a apei marine, pentru că cu vreo 10 ani în urmă apa venea de pe insula Rhodos pe insula Halki cu hidroforul şi în sezonul turistic, când insula are foarte multă lume şi are foarte mare nevoie de apă, apa era întotdeauna la limită. El a reuşit, cu acest dispozitiv, să transforme apa marină în apă potabilă.”

Europa Liberă: În campania electorală se fac promisiuni şi în Moldova şi în Grecia. În Republica Moldova se promit drumuri modernizate, proiecte cu fonduri europene, apă la robinet, proiecte pentru apă potabilă, canalizare, şcoli, grădiniţe modernizate. Acestea sunt liniile care ar putea să dezvolte o comunitate. Sunt, aşa cum ziceam, promisiuni în campania electorală. E o diferenţă în a promite aici, în Moldova, şi în a promite în campania electorală în Grecia?

Lilia Țicu: „Toată lumea promite. Dacă îşi va ţine promisiunea sau nu, depinde de om, nu are importanţă dacă e grec sau moldovean, totul depinde de om. Sunt primari şi pe insula Halki care au promis multe, şi-au făcut mandatul, şi-au adăugat o sumă oarecare la pensia pe care o vor lua la bătrâneţe, dar nu au făcut nimic. De exemplu, primarul acesta care a făcut foarte multe şi alt primar, eu ca observator dintr-o parte, ca un om străin, vreau să vă spun că cele mai frumoase lucruri se fac de băştinaşi, de originari de pe insulă, care locuiesc aici. De exemplu, vin de pe insula Rodos, aduc bani în campania electorală, dar ei sunt ca musafirii, pe ei nu-i doare inima de ce se întâmplă pe insula Halki, cum trăieşte lumea, el îşi face mandatul patru ani de zile, cum am spus, mai adaugă un bănişor la pensie şi aceasta este. Chiar azi am vorbit cu primarul, proiectele acestea sunt finanţate de Uniunea Europeană, aceasta era foarte important pentru mine să aflu, cum de într-un timp aşa de scurt s-a reuşit să se facă atât de multe lucruri, până şi canalizare biologică, care va fi finalizată până la sfârşitul celui de-al doilea mandat. Michael Patros acum este în cel de-al doilea mandat al său de primar al insulei.”

Europa Liberă: De ce nu ar merge un primar din Moldova să preia din experienţa acestui primar din Grecia?

Lilia Țicu: „Eu chiar m-aş bucura să vină un primar din Moldova ca să vadă cum se lucrează pe o insulă absolut pierdută în mare. Din Atena, de exemplu, din Piraeus ca să ajungi pe insula aceasta, mergi cu vaporul 30 de ore. Insulă care, practic, dacă încep furtunile iarna şi furtuni foarte mari, se ştie că Marea Egee e o mare furtunoasă, ea nu are absolut contact cu lumea, e izolată de pământul mare. Şi cum se reuşeşte să fie aprovizionată insula cu de toate, şi cu apă, şi cu servicii poştale, şi cu centru sanitar, centru de familie? Ea poate exista una-două săptămâni fără niciun ajutor din exterior. Este o insulă autocrată, ca alte multe insule din Grecia.”

Europa Liberă: Aceste proiecte care se lansează, mai cu seamă în campania electorală, ele sunt propuse pentru o anumită perioadă de timp, dar nu le implementează doar primarul de unul singur, trebuie eforturi considerabile la care să-şi pună umărul şi echipa. Pentru că aceasta înseamnă un lider autentic, cel care ştie să-i adune pe toţi care pot contribui la dezvoltarea localităţii, indiferent de culoarea politică. Cum se implică acolo lumea? Şi cum se implică în Republica Moldova oamenii pentru a soluţiona problemele comunităţii?

Lilia Țicu: „Locuitorii din Halki sunt patrioţi extraordinari. În primul rând, se consideră halkian şi pe urmă grec, are în sânge demnitatea de a fi insular, ştie că moşii şi strămoşii lui au fost aici şi el e cu trup şi suflet pentru insula lui. În al doilea rând, majoritatea candidaţilor la primărie sunt apolitici. După cum se ştie, grecii sunt un popor greu de guvernat, ei nu prea intră în politică.”

Europa Liberă: Încrederea pe care o acordă oamenii primarului trebuie să-l facă pe edil un om luptător?

Lilia Țicu: „Sigur. Şi trebuie să ai o echipă puternică, o echipă în care să crezi, cu care să lucrezi. Mi-a plăcut un lucru pe care mi l-a spus domnul primar Michael Patros, el a zis: „Când faci lucruri mari îţi faci şi duşmani”. Să nu credeţi că el, făcând chestiile acestea şi aducând bani de la Uniunea Europeană ca să rezolve nişte chestiuni vitale, nu şi-a făcut duşmani. Duşman este şi fostul candidat la primăria insulei.”

Europa Liberă: Ziceaţi mai devreme că un primar nu trebuie să aibă culoare politică, aşa cum nici consiliul local nu trebuie să fie politizat. Împreună trebuie să lucreze pentru realizarea investiţiilor pe care le solicită oamenii, pentru că aceştia i-au ales să dezvolte localitatea. Dacă s-ar obţine depolitizarea funcţiilor şi în Republica Moldova, s-ar reuşit mai mult?

Lilia Țicu: „S-ar reuşi şi mai mult. Şi ar trebui oamenii singuri să înţeleagă că omul nu depinde de partidul care îl susţine, trebuie să-l doară sufletul pentru sat, pentru oraş. Dacă vrei să-ţi deschizi o afacere în Moldova şi dacă vrei să mergi înainte, trebuie să aderi la vreun partid. Aceasta este politica şi nu înţeleg de ce s-a ajuns în Moldova la aşa de multe partide politice, la intrigi. Suferă omul simplu, suferă vecinul tău, suferă mama, tata. Suferă comunitatea.”

Europa Liberă: Ce calităţi trebuie să aibă un primar?

Lilia Țicu: „Un primar trebuie să fie un om energic, pe care să-l doară sufletul pentru satul lui, pentru oraşul lui şi un om de sat, cum zice mama mea, să cunoască problemele satului sau ale oraşului, nu o persoană injectată de un partid politic în comunitatea în care vrea să câştige alegerile.”

Europa Liberă: În alegerile locale diaspora nu votează. Se răsfrânge acest lucru asupra viitorului localităţii?

Lilia Țicu: „Sigur că se răsfrânge. Pentru că diaspora moldovenească din Europa este mai mult cu viziuni pro-europene şi diaspora moldovenească din Rusia probabil are viziuni pro-ruse. Dar există diferenţă între mentalitatea unui moldovean din Europa şi a unui moldovean care munceşte în Rusia.”

Europa Liberă: Dacă moldoveanul din diasporă ar putea să voteze şi la alegerile locale, în fruntea localităţilor ar ajunge alţi oameni?

Lilia Țicu: „Da, sigur. Alţi oameni, cu viziuni europene şi oameni care ar putea să aducă investiţii din Europa şi să facă lucruri frumoase în Moldova.”

Europa Liberă: Aţi accepta să veniţi în Moldova să candidaţi pentru funcţia de primar într-o localitate?

Lilia Țicu: „În satul meu, Rădenii Vechi, la alegerile viitoare da.”

Europa Liberă: Şi de ce peste patru ani aţi vrea să ajungeţi în fruntea satului?

Lilia Țicu: „Voi vedea cum lucrează primarul pe insula Halki, cum aduce bani europeni aici şi aceasta pentru mine va fi o experienţă frumoasă. Aici am contact direct cu primarul şi cu echipa lui şi văd cum lucrează în fiecare zi şi ce realizează la sfârşitul fiecărui mandat.”

XS
SM
MD
LG