Municipiul Bălţi, al doilea ca mărime oraş din Republica Moldova, poate fi considerat fără îndoială un alt punct fierbinte de pe harta alegerilor. În competiţia electorală s-au înscris 11 candidaţi, cu şanse să treacă în turul doi sunt cotaţi patru, toţi de stânga, iar unul dintre ei este tratat la Bălţi ca un adevărat star de estradă, aşa cum ne-a spus Ruslan Mihalevschi, redactor-şef al ziarului local „SP”:
„Legea nu i-a permis să invite staruri din Ucraina şi Rusia. Dar el singur este tratat ca un star. Niciunul dintre politicieni nu a captat până acum atâta interes din partea publicului, un interes de care se bucură doar starurile de estradă. Prima dată se întâmplă aşa ceva. Oamenii fac cu el selfie, iau autografe.”
Ruslan Mihalevschi mai observă că opţiunile electoratului bălţean rămân constat de stânga şi că nici aceste alegeri nu crede că vor schimba ceva în acest sens:
„Întotdeauna Bălţi a fost “centura roşie” din nordul Moldovei. Şi aşa a fost din 2001 - timp de 13 ani a fost primar dl. Panciuc din partea PCRM. Dar acum se vede clar că starea lucrurilor se schimbă. Am văzut ce a fost la parlamentare: pentru prima dată din 2001 s-a schimbat părerea alegătorului şi a câştigat PSRM, pentru care au votat în jur de 40% din electorat. Deci, rămâne culoarea roşie, dar preferinţele alegătorilor s-au îndreptat spre un alt partid, socialist, iar comuniştii , care luam mereu în jur de 60%, în noiembrie abia s-au ridicat la 15%. Cea mai mare intrigă este dacă va fi sau nu turul doi. În orice caz, alegătorul din Bălţi rămâne de stânga, poate nu în măsura în care e în Găgăuzia, dar alegătorul rămâne fidel partidelor de stânga care optează pentru Uniunea Vamală şi contacte cu Rusia.”
Au avut, însă, alegătorii din Bălţi acces la informaţie obiectivă, astfel ca votul lor să poată fi considerat unul bine ţintit? Ruslan Mihalevschi crede că nu:
„Acoperire mediatică au în special comuniştii, prin canalul de televiziune BTV, singurul canal local, care, deşi formal este privat, a făcut campanie PCRM-ului. Acest post de televiziune beneficiază de 700 de mii de lei din buget, pentru servicii informaţionale pentru primărie şi consiliu local. Acest timp de eter a fost folosit însă de comunişti pentru promovare. Tot comuniştii au fost favorizaţi de ziarul „Gazeta”, care la fel primeşte bani de la buget. Socialiştii au fost favorizaţi şi ei de site-ul Replika.md.”
Iată, însă, ce crede Anatol Moraru, profesor la singura instituţie de învăţământ superior din Bălţi, Universitatea „Alecu Russo”, despre miza şi specificul actualelor alegeri locale în cel mai important oraş din nordul Republicii Moldova:
„La Bălţi, până acum, indiferent de calitatea candidaţilor, se merge ape un vot etnic. Acum, teama mea este că votul etnic va fi înlocuit de votul din prostie. Mi se pare că UE ar trebui să trimită un desant de sociologi aici ca să cerceteze acest fenomen: nişte oameni care trăiesc într-o realitate cedează foarte uşor în faţa unui prestidigitator, care zice că o să vă rezolv toate problemele peste noapte. Este o chestiune care nu încetează să mă uimească. Suntem oameni conectaţi la informaţie, de o anumită vârstă şi înţelegem că nu se pot întâmpla lucruri peste noapte ca să pui pe cineva în puşcărie, să aduci investiţii etc. Ei bine, în Bălţi se întâmplă. Mai ales pentru tineri funcţionează, din păcate, acea poveste mai veche dar monstruos transformată despre „pâine şi spectacol”. Adică, un candidat care a făcut o mănăstire, o clădire, a făcut nişte drumuri poate să nu fie atât de cotat ca unul care a dus câteva vedete şifonate de pe nu ştiu unde, gest care a plăcut tinerilor. Este aici o problemă de sistem de valori deturnate, pe care nu ştiu pe seama cui s-o punem, dar care îşi face efectul.”