Linkuri accesibilitate

Despre perspectivele pe care le are Republica Moldova în promovarea energiei regenerabile


Interviu cu Annelie Gabrielson, specialist în domeniul energetic şi al mediului la Ambasada Suediei din Chişinău.

Ce șanse are Moldova să se afirme în domeniul energiei regenerabile, numită de unii și energia verde? Un interviu cu Annelie Gabrielson, specialist superior în domeniul energetic şi al mediului de la Ambasada Suediei de la Chişinău.

Annelie Gabrielson: „Sunt condiţii foarte bune pentru ca Republica Moldova să dezvolte energia regenerabilă, biomasa şi deşeurile agricole. Cred că există aici un potenţial foarte bun. Deşeurile agricole sunt ceva de ce nu duceţi lipsă şi, pentru a le transforma în energie, nu e nevoie de investiţii prea mari. Nu e neapărat să ne gândim la cantităţi industriale. E suficient să reuşim să le folosim la nivel local.

Europa Liberă: Când vorbim de energie regenerabilă, ne referim inclusiv la energia eoliană, la panourile solare. Ar putea Republica Moldova, care este o ţară săracă, să promoveze şi astfel de surse energetice?

Annelie Gabrielson: „Folosirea vântului, ca o eventuală sursă de potenţial energetic, la fel, sună foarte bine. Dar nu ştiu exact ce impact ar putea avea asupra întregului sistem. Aceasta este o problemă asupra căreia trebuie să se uite guvernul, în termeni de cadru normativ. Unde anume vor fi instalate aceste centrale, de unde şi unde va pleca energia şi cum acest echilibru de energie va fi securizat. Pentru Moldova este perfectă energia solară. Poţi instala panouri solare oriunde. Dar desigur necesită investiţii. Moldova ar trebui să se uite la experienţa ţărilor unde energia solară este utilizată pentru terenuri agricole, în ferme, unde poţi pune o cantitate mai mare de panouri solare, de unde se poate genera energie electrică. Energia solară este aici, aşa că trebuie folosită.”

Europa Liberă: Care sunt, în opinia Dvs., paşii concreţi pe care trebuie să-i facă Republica Moldova ca să ajungă în 2020 la cele 20 de procente de energie regenerabilă pe care şi le-a propus ca obiectiv?

Annelie Gabrielson: „Sunteţi pe drumul cel bun, dar, repet, legislaţie, legislaţie şi reglementare. Aceasta va da tuturor un cadru normativ astfel încât să participe la sectorul energiei regenerabile. Eu cred că lucraţi bine. Dar, înainte de toate, oamenii trebuie instruiţi despre cum pot implementa legile, trebuie să fie şcolarizaţi în aceste practici, ca să nu fie nesiguri. După cum văd, totuşi, sunt deja doisprezece doritori care vor să investească în biomasă, în energie solară, în vânt… Acest număr se poate însă cu uşurinţă dubla.”

Europa Liberă: Suedia este o ţară care utilizează din plin potenţialul energetic alternativ. Ce face Guvernul Suediei pentru a convinge oamenii că, totuşi, energia regenerabilă este avantajoasă?

Annelie Gabrielson: „Noi suntem a doua ţară, după Portugalia, care promovăm foarte activ această energie. Vrem să menţinem un ecosistem curat şi să diminuăm poluarea atmosferei. Guvernul promovează din plin energia regenerabilă în fiecare sector. Tu poţi selecta ce tip de tarif să ai şi dacă vrei sau nu să ai electricitate verde. Mulţi dintre noi, mulţi dintre oamenii din zonele urbane plătim o cotă pentru energia verde şi astfel ne asigurăm că electricitatea vine de la o sursă de energie regenerabilă.”

Europa Liberă: Şi în Moldova, care credeţi că-i problema de bază?

Annelie Gabrielson: „Vă lipseşte, în primul rând, informarea şi promovarea. Administraţiile locale, companiile private, sectorul serviciilor, marele arii urbane trebuie să ştie că guvernul are de gând să promoveze energia durabilă. Eu sper că Guvernul va crea un sistem flexibil astfel încât şi investitorii mari, şi investitorii mici să aibă şansa să susţină Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG