Linkuri accesibilitate

Hubert Schnurr: „Într-un caz ca al Moldovei, ar fi de dorit ca măcar 70-80% din populație să voteze”


Hubert Schnurr şi Iolanda Bădiliţă
Hubert Schnurr şi Iolanda Bădiliţă

Un interviu cu primarul orașului german Bühl, oraș înfrățit de peste 25 de ani cu raionul Călărași din R. Moldova.

Europa Liberă: Domnule Primar, vă mulțumesc pentru acest interviu. Sărbătoriți anul acesta 25 de ani de la semnarea parteneriatului dintre orașul pe care îl administrați, Bühl și raionul Călărași din Republica Moldova. Împărtașiți-ne, pentru început, primii pași ai acestei prietenii, și cum s-a dezvoltat ea în acești 25 de ani.

Hubert Schnurr: Parteneriatul cu raionul Călărași s-a realizat prin intermediul unui alt oraș din Franța, Villefranche-sur-Saône, de lângă Lyon, cu care avem o relație similară. Relația cu raionul Călărași merge foarte bine, activitățile principale derulate fiind din zona ajutorului umanitar. De asemenea, legăturile dintre oamenii care trăiesc în cele două comunități s-au întărit și extins, mai ales între tineri, căci anual, în august, are loc o tabără de tineret cu participarea tinerilor din cele două comunități partenere și nu numai.

Europa Liberă: Este diferită relația de parteneriat pe care o aveați acum 25 de ani, in 1990, cu Moldova încă sovietică, și cea de acum?

Hubert Schnurr: Bazele pentru acest parteneriat cu raionul Călărași s-au pus imediat după reunificarea Germaniei. Din ce mi-au spus predecesorii mei care s-au ocupat de asta, relațiile erau îngreunate din cauza faptului că nu se putea călători atât de liber ca acum. Apoi, ca să ajungem la Chișinău, trebuia să zburăm prin Moscova. Astăzi avem legături aeriene directe la Chișinău de la Frankfurt.

Europa Liberă: Ideea din spatele întâlnirilor pe care le organizați anual între tinerii moldoveni si cei germani este ca aceștia să poată înțelege mai bine alte culturi, să își dezvolte spiritul tolerant și propriul orizont în viață. Manifestă tinerii germani interes crescut pentru aceste intâlniri? Sunt interesați să meargă la Călărași să cunoască tineri moldoveni?

Hubert Schnurr: Da, sigur. Anul trecut, în anul 2014, această tabără a tinerilor a fost găzduită chiar de Moldova. Tinerii germani care au participat au fost foarte încântați de țară, de spiritul deschis si prietenos al moldovenilor.

Europa Liberă: Și în ce activități au fost implicați tinerii germani acolo?

Hubert Schnurr: Și-au prezentat țara, obiceiurile si tradițiile și, desigur, au legat prietenii cu tineri moldoveni.

Europa Liberă: Domnule primar, în Republica Moldova va avea loc la sfârsitul acestei săptămâni al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. La primul tur, participarea a fost de un pic peste 49%. V-aș intreba cum vi se pare acest procent pentru o democrație, care arată că mai puțin de jumătate din populație a fost interesată de alegeri. Ce spune acest lucru despre democrația dintr-o țară? Cum este la Dvs., in Bühl, situatia?

Hubert Schnurr: Și la noi participarea la vot ar fi tot în jur de 50%, dar vorbim de o democrație stabilă, matură. Într-un caz ca cel al Moldovei, o țară tânără din acest punct de vedere, cu o democrație tânără, ar fi de dorit ca cel putin 70% , 80% in populație sa sprijine procesul democratic la alegeri.

Europa Liberă: Peste jumătate dintre primarii care au candidat nu și-au convins cetățenii să îi aleaga din primul tur. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, 439 de comunitati și-au ales primarii, însă 457 nu au fost convinși de candidați, asa încât vor mai merge pe 28 iunie la al doilea tur de scrutin. Ca primar care a candidat nu doar o data, cum vedeți o astfel de situație?

Hubert Schnurr: Aș spune că este un semn bun pentru democrație dacă la alegeri cetățenii au de unde să aleagă, daca apreciază candidații, daca au mai multe variante viabile pentru posturi de primar sau consilieri. Important este ca cel mai bun să câștige.

Europa Liberă: Chiar daca acest lucru nu se întâmpla in primul tur al alegerilor.

Hubert Schnurr: Da, chiar daca nu sunt aleși în primul tur de scrutin.

Europa Liberă: Mulți analiști sunt de părere că în țări precum Republica Moldova, ca și în alte foste republici sovietice, votul este geopolitic, chiar și in alegerile locale. Împărtăşiţi acest punct de vedere?

Hubert Schnurr: Da, cred că in aceste țări, unde democrația este la început, se poate vorbi de un vot geopolitic. La noi, in Germania, nu este cazul. La noi stă in prim plan personalitatea primarului și nu relațiile sale politice sau alte criterii.

Europa Liberă: În primul tur al alegerilor locale, în Moldova au fost aleși primari și candidati care au probleme cu legea sau care sunt banuiți de corupție. Cum discutia noastra are loc in Germania, ca primar, ca om politic, cum vedeți o astfel de situatie ca cea descrisa de mine?

Hubert Schnurr: Trebuie să precizăm că în Germania nu poți candida daca nu ai un cazier curat, fără probleme. Sau dacă parcursul tau profesional, personal nu este curat.

Europa Liberă: La alegeri, un primar este un om politic. După alegeri însă trebuie să satisfaca si interesele celorlalte partide. Care este granița dintre politică și adminstrație? Cum abordati Dvs. acesta chestiune?

Hubert Schnurr: La noi nu este neaparat vorba de un partid politic, pentru ca eu am fost un candidat independent. Nu reprezint nici un partid, fara a fi insă a fi o persoană apolitica.

Europa Liberă: Si nu vă este greu să vă duceți cu succes mandatul? Să vă achitați de obligațiile pe care le aveți fără nici un sprijin de la centru, să spunem? În general, nu este greu pentru un primar dintr-un partid, altul decat cel aflat la guvernare, să iși conduca urbea, să obtină bani de la buget sau proiectele să îi fie aprobate?

Hubert Schnurr: Faptul că nu sunt într-un partid, nu înseamnă că nu am propria rețea de contacte. Și asta în toate partidele, nu doar într-unul.

Europa Liberă: Cat de imporanta este pentru orasul Bühl ideea de autonomie locală? Ce faceți pentru a vă menține autonomia?

Hubert Schnurr: Slavă Domnului, constitutia germana prevede dreptul la autoadministrare, iar orașul nostru este autonomși administrarea este flexibilă în comparație cu alte orașe europene, unde centrul joaca un rol importrant, iar multe indicații sau reglementari sunt primite de la centru. Noi mergem împotriva curentului, dacă vreți, în sensul că încercăm să ne administrăm de jos în sus, și nu invers. Adică deciziile să le luăm aici, la acest nivel, și la fel și mijloacele financiare, să le obținem si să ne bazăm în primul rând pe ceea ce producem noi, fără a fi dependenți de centru.

Europa Liberă: Asta inseamnă ca va bazati pe banii ce provin din colectarea taxelor locale și pe ce produce economia locală. Asta însemnând ca si economia locala functionează si, ca atare, nu depindeți de bugetul federal.

Hubert Schnurr: Da, exact. Însă impozitarea pe afaceri, de pildă, taxa pe profit, merge la bugetul landului Baden Wuerttemberg și la bugetul federal. În schimb, suntem sprijiniți de la centru prin intermediul unor proiecte de dezvoltare.

Europa Liberă: Dle Primar, cum colaborează un primar ca Dvs, independent, cu membrii consiliului local care evident reprezintă o multitudine de partide. Care ar fi rețeta unei colaborări de succes?

Hubert Schnurr: O colaborare, bazată pe criterii obiective, deschisă, onestă, transparentă din care să rezulte proiecte care pot fi verificate.

Hubert Schnurr: un primar german înfrăţit cu Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:28 0:00

XS
SM
MD
LG