Partidul Comuniștilor ar vrea acum un guvern de tehnocrați susținut de toți cei 101 deputați din Parlament. Este propunerea lui Vladimir Voronin făcută marți, într-o scrisoare deschisă adresată partidelor parlamentare. Socialișii prin Igor Dodon, au replicat: singura soluție sunt alegeri anticipate și alegerea directă a președintelui. Care sunt planurile partidelor de la guvernare si care este stadiul negocierilor privind formarea noului guvern?
Coaliţia minoritară PD-PLDM a fost tratată de la bun început cu mult scepticism în mediul experţilor. Dovada clară că rezervele analiştilor au fost întemeiate a venit odată cu demisia premierului Gaburici. La plecare, acesta a spus că a fost un premier cu mâinile legate, iar liderii celor două partide au şi lansat liberalilor o invitaţie să li se alăture la guvernare.
Nu este limpede deocamdată dacă cele trei au şi început să negocieze. Că ar fi disponibile se vede însă cu ochiul liber. O concluzie comună pe care o sonorizau Marian Lupu şu Vlad Filat imediat după încheierea alegerilor locale era aceea că votul cetăţenilor le-ar fi arătat că anume cu liberalii ar fi cazul să se coalizeze.
Iar doi membri de frunte ai celor două tabăre - democrată şi liberal-democrată - ne-au spus miercuri fără echivoc că tatonările care au început îi vizează anume pe liberali, şi nu pe comunişti.
Unul dintre cei cu care am reuşit să vorbim la acest subiect e deputatul democrat Sergiu Sârbu:
„Prioritatea numărul unu este coaliţia cu PL. Sperăm că vom găsi un numitor comun. Să rămână guvern minoritar ar fi o greşeală. Eu aş exclude o astfel de variantă. S-a demonstrat că un guvern minoritar nu este stabil. Este foarte dificil de a guverna în minoritate. Ar trebui să ne concentrăm ca să creăm o coaliţie proeuropeană în primul rând. Sperăm că liberalii vor avea o poziţie constructivă şi nu vor înainta condiţii greu de satisfăcut.”
Am discutat subiectul și cu deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ:
„Ştiu că au loc consultări la nivel de lideri, telefonice sau faţă în faţă. Ştiu că PL are nevoie să discute în formatul biroului partidului după c are sperăm că vor începe negocierile. Cert e că platforma viitoarei coaliţii de guvernare, care ne dorim să fie proeuropeană, urmează a fi constituită din trei formaţiuni care au declarat deschis adeziunea faţă de integrarea europeană.”
Dar printre analişti, este foarte răspândită ideea că victoria lui Dorin Chirtoacă din scrutinul local, care i-a adus liberalului un al treilea mandat de primar al capitalei, ar putea fi un factor care să facă dificile negocierile. Întratât, încât chiar să facă imposibilă crearea coaliţiei, admite de exemplu Arcadie Barbăroşie:
„Cred că ar fi fost bine dacă coaliţia se crea înainte de alegeri. Acum lioberalii vor negocia de pe poziţii mult mai dure. Aşa că eu cred că sunt posibile acum orice varinte: şi coaliţie minoritară foarte ineficiantă, şi coaliţia PD-PLDM-PCRM, şi PD-PLDM-PL.”
Cei mai mulţi observatori, printre ei şi editorialistul Petru Bogatu, cred totuşi că o coaliţie între cele două partide ale puterii şi comunişti mai degrabă a devenit imposibilă:
„Coaliţia cu PCRM aproape este exclusă din punctul meu de vedere. Nimănui nu convine aşa ceva, nici chiar comuniştilor, care sunt în cădere liberă şi o coalizare cu celel două ar fi un dezastru. Singura soluţie viabilă este coaliţia PLDM-PD-PL. Şi am impresia că şi aceste partide au realizat acest lucru.”
Iată şi opinia analistului român Iulian Chifu, care urmăreştre atent evoluţiile politice de la Chişinău,:
„Va fi dificil. Sunt multe elemente la pasiv. Chiar si ultimele alegeri din Chişinău crează o dificultate. Cred că vom avea nişte negocieri de durată, deşi aş recomanda exact contrariul. E nevoie de o coalizare rapidă şi o trecere imediată la acţiune. Dar nu toate se petrec cum ne dorim. Pentru mine e foarte clar că confruntarea de la Chişinău a redus posibilitatea ca cele două partide să se coalizeze cu PCRM.”