Linkuri accesibilitate

Georgienii părăsesc Grecia din cauza crizei


Un pensionar bătând la uşa unei filiale a Băncii Naţionale din Atena, 7 iulie, 2015.
Un pensionar bătând la uşa unei filiale a Băncii Naţionale din Atena, 7 iulie, 2015.

Una din ţările care au cel mai mult de suferit in urma crizei grecești este Georgia.

Lunar, cei aproximativ 200 de mii de georgieni care muncesc in Grecia trimiteau acasă aproximativ 20 de milioane de dolari. Aceşti bani nu mai sosesc acum pentru că a devenit din ce în ce mai greu să-şi găsească un loc de munca si majoritatea se gândesc să se întoarcă în ţara lor.

„Suntem complet dependenti de ea pentru a ne trimite bani. De 15 ani susţine financiar familia noastra care are 8 membri. Trimitea bani de doua ori pe luna – 100 de euro pentru mine, ceva mai mult pentru fiul ei, ceva pentru nepoti. Ea este platita acolo cu 600 de euro si majoritatea ni i trimite noua, chiar daca nu trpim impreuna…”, spune Natia despre soacra sa care munceşte in Grecia, Guliko. Si situaţii asemănătoare exista peste tot in Georgia. Acum, aceşti bani nu vor mai veni:

„Băncile sunt închise si a trebuit să pună banii într-un pachet ca sa ni-i poată trimite. Ea încearcă sa ne facă viaţa uşoară, dar e complicat. Patronii ei i-au micşorat salariul si i-au spus ca nu o mai pot plăti, aşa ca va trebui sa se întoarcă acasă.”

Pentru Georgia, Grecia este a doua ţară unde se afla cei mai mulţi georgieni la lucru, după Rusia. Înainte de criză, spun experţii, remitentele trimise din Grecia ajungeau până la 20 de milioane de dolari pe lună, si asta numai prin canalele oficiale, adică bani ce au fost trimişi prin transferuri bancare oficiale. Daca ar fi să evaluăm, cam la cât s-ar ridica per total banii trimişi din Grecia in Georgia, înainte de criză, punând la socoteală si banii lichizi trimişi, se poate ajunge la o suma în jur de 100 de milioane de dolari in câteva luni. Banii aceştia au susţinut economia tarii sud caucaziene si chiar dacă lipsa lor nu va influenta la nivel macroeconomic Georgia, impactul social va fi mare. Din nou Natia:

„În oraşul meu natal, 20 la suta din cei care plecaseră in Grecia s-au întors. Toţi spun ca nu se mai putea trăi acolo. Unii dintre ei au obţinut cetăţenia greaca si pentru ei e poate mai uşor, dar alţii se gândesc să plece in Turcia.”

Criza i-a făcut pe mulţi greci să îşi modifice atitudinea faţă de muncitorii migranți, spune Marina, care are 50 de nai si lucrează la Salonic, având grija de bătrâni.

„Grecii ii fac pe toţi migranţii să nu se mai simtă bine în ţara lor si să vrea să plece. Ei se gândesc de ce ar trebui să îi plătească pe migranți, în loc sa tină banii pentru greci. De 5 luni nu primesc decât jumătate din salariu. Si nici una din colegele mele pe care le ştiu nu a fost plătită. Habar nu am ce as putea face…”, spune femeia, care stă de 23 de ani in Grecia si cu banii câştigaţi îşi susţine familia din Georgia.

Autorităţile de la Tbilisi spun că zilnic 10 georgieni care au muncit si trăit din Grecia se întorc acum in ţara natală. Ce vor face aici, este o alta întrebare căreia vor trebui să ii răspundă.

XS
SM
MD
LG