Au mai rămas trei zile înainte de data-limită pe care și-au stabilit-o partidele noii majorități parlamentare pentru instalarea noului guvern, dar Partidul Liberal este singurul care a anunțat ce miniștri ar vrea să aibă în fruntea celor patru ministere care i-au revenit. Premierul desemnat, liberal-democratul Valeriu Streleț a sugerat că va accepta miniștrii delegați de partide. Dar propriul său partid, PLDM și Partidul Democrat încă își mai cântăresc opțiunile.
Mai multe nume de posibili miniștri vehiculate de presă sînt criticare pentru eventualele probleme de integritate, pentru lipsa de rezultate în funcțiile anterioare sau pentru alegerea mai puțin fericită a liderilor politici.
După părerea unor reprezentanți ai societății civile, liberalul Anatol Şalaru cumulează câte puțin din fiecare „capăt de acuzare”. În garnitura viitorul executiv, Şalaru este propus șef la apărare. Alegerea PL este văzută cu rezerve de militarii de carieră.
Jurnalistul de investigație Ion Preaşca, de la Rise Moldova, afirmă că există multe suspiciuni legate de activitatea lui Şalaru la Ministerul Transporturilor, dar şi de dosarul penal deschis pe factorii care au luat decizii pe cazul modernizării trenurilor în România. Şi aceste semne de întrebare vor există atâta timp cât ancheta demarată de procurori nu va fi dusă la bun sfârșit.
Ion Preaşca spune că liderul PL Mihai Ghimpu aplică duble standarde atunci când cere ca în noul guvern să nu se regăsească miniștrii care au aprobat deciziile de concesionare a aeroportului, de cedare a pachetului de control pe care îl deținea statul la Banca de Economii şi oferirea de credite de urgențe băncilor cu probleme, declarație făcută în contextul refuzului de a o susține pe Maia Sandu la funcția de șef de guvern. În lista de posibili miniștri, vehiculată de presă, apar patru astfel de miniștri, câte doi de la PLDM (Natalia Gherman şi Anatol Arapu) şi PD (Monica Babuc, Pavel Filip), despre care Ghimpu nu a spus nimic.
„Politicienii se folosesc de duble standarde atunci când le trebuie, ei invocă tot felul de pretexte pentru a induce în eroare opinia publică. Dacă erau să se conducă de principiul integrității, atunci nu trebuia să rămână nimeni din guvernul Vlad Filat de până în 2013, să fie curățat tot și să fie pusă o nouă garnitură”.
Un alt potențial ministru cu probleme, potrivit lui Ion Preaşca, este ministrul în exercițiu al economie Stephane Bride, din partea PD, a cărui firmă de audit nu a descoperit în ultimii ani problemele la băncile devalizate. Potrivit presei de la Chişinău, Bride îşi va păstra fotoliul.
Directoarea executivă de la Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, regretă că portofoliul de la Educaţie va fi preluat de liberali, mai exact de deputata Corina Fusu, şi că spune că reformele demarate în acest domeniu ar putea fi stopate.
„Eu înțeleg că există un algoritm, dar câteodată noi pune prioritățile în altă poziție, le punem la coada altor priorități. Şi din cauza aceasta acele persoane care au asigurat unele reforme şi destul de palpabile, şi acelea sunt unicele reforme la care noi am primit o notă pozitivă din partea instituțiilor internaționale, cu părere de rău, ele acum dispar din acest guvern”.
De asemenea, Lilia Carasciuc spune că din 2009 liderii coaliției au transmis societății că știu să facă târguială la portofoliile unde sunt bani, că odată preluat ministerul nu prea se preocupă ce se întâmplă în acel domeniu, nu supraveghează eventualele abuzuri, ci se interesează mai ales ca ceilalți colegi să nu calce în teritoriul marcat ca fiind al lor.
Deocamdată, nu se cunoaște cine va conduce Ministerul Justiției, considerat unul cheie în contextul reformelor cerute de partenerii externi. Unii experți au spus că reformele în acest domeniu s-au oprit demult şi politicieni de prim rang ar fi interesați de menținerea actualei stări de fapt.
Asumarea acestui portofoliu atunci când există determinarea de a face reforme poate fi o provocare, afirmă Lilia Carasciuc, dar dacă la mijloc sunt doar interese, acest lucru se poate transforma într-o „bucată de pâine cu unt destul de groasă”.