În seara zilei de sâmbătă, Europa Liberă a invitat sătenii din Sărata Galbenă la o dezbatere despre cum e să fii gospodar în localitate. Provocările comunei Valentina Ursu le-a sintetizat într-un interviu cu primarul Ştefan Vlas:
Europa Liberă: Ce trebuie să întreprindă statul Republica Moldova ca autorităţile, guvernarea locală să fie să fie una de importanţă naţională? Mai e mult până la aceasta?
Ștefan Vlas: „Da, bineînţeles că mai e mult. Sunt nişte începuturi care ne bucură, dar guvernarea centrală ar trebui să atragă, în primul rând, atenţia la o descentralizare totală a administraţiei publice locale.”
Europa Liberă: Dar în ce ar consta această descentralizare veritabilă?
Ștefan Vlas: „Ar însemna să fie autonomie locală, autonomie financiară, să fie posibilităţi de extindere a bazei fiscale. Ca noi să putem încuraja agenţii economici din teritoriu să-şi lărgească afacerile, să deschidă noi afaceri pentru a crea și o bază impozabilă bună pentru bugetele locale, ca o parte dintre finanţele care până acum se colectau să rămână toate în teritoriu şi să
Atâta timp cât nu vor fi tari comunele, nici ţara nu va avea mare succes...
avem posibilităţi de a manevra cu bugetele locale, să avem atât o autonomie administrativă, cât şi financiară şi pe toate aspectele.
Înţelegem, primarii care mai multe mandate avem, ne dăm bine seama: cu puterea e greu să te împarţi, dar este necesar, că atâta timp cât nu vor fi tari comunele, nici ţara nu va avea mare succes.”
Europa Liberă: Dar dacă satul şi statul încă mai sunt afectate de sărăcie, cum se deschid locuri de muncă, cum şi cine face investiţii locale, cât de atractiv rămâne a fi satul pentru aceste investiţii? Pentru că de aici bugetul sau puşculiţa satului ar deveni mai groasă.
Ștefan Vlas: „Cetăţenii bineînţeles că întotdeauna sunt în căutare. Şi acolo unde sunt condiţiile mai favorabile, ei îşi desfăşoară şi îşi lansează afacerea ori acolo convin ca să locuiască, acolo unde condiţiile sunt mai bune.
Acum, în primul rând, ce ar trebuie să facă autorităţile locale, să le creeze condiţii elementare de viaţă normală – infrastructura drumurilor, apeduct, canalizare, iluminare şi tot restul de facilităţi, ca omul să se simtă confortabil acolo unde locuieşte. Când va avea confortul acesta social şi psihologic, atunci va începe a gândi cum să-şi lanseze afacerea.
Din moment când la noi, în multe localităţi, lipsesc condiţiile elementare de infrastructură, pentru o viaţă mai adecvată, normală, atâta timp mulţi dintre cetăţenii noştri se regăsesc peste hotare, nu se gândesc cum să-şi iniţieze o afacere proprie. La noi în localitate deja a fost lansată o iniţiativă de deschidere a afacerilor mici de familie – croitorie, lucrul cu fierul forjat, lucrări de sudare, materiale de construcţie, fabricare. Mai multe micuţe, care sunt un început, o pornire.”
Europa Liberă: Şi satul are pătură de mijloc?
Ștefan Vlas: „E foarte subţirică, dar este tendinţa de creştere. Se urmăresc aşa perspective că va apărea oricum. Noi trebuie la noi acasă să căutăm posibilităţi, nu să aşteptăm să ne vină să le facă cineva.”
Europa Liberă: O reformă teritorial-administrativă ar ajuta la schimbarea situaţiei în bine? Pentru că şi aici părerile sunt împărţite, chiar şi cei care reprezintă administraţia locală nu toţi îmbrăţişează această idee de reformă teritorial-administrativă. Deşi chiar de la mai mulţi reprezentanţi aud că de ce ar trebui să existe acest nivel doi, care mai mult consumă banul decât contribuie cu ceva.
Ștefan Vlas: „Aici chiar sunt de acord cu dumneavoastră, că nivelul doi este nivel care la moment nu aduce plusvaloare. Fiindcă, da, noi venim cu mentalitate din trecut, mentalitate sovietică şi ne-am deprins că aşa trebuie să fie. Dar efectul de la ele nu este. De vreme ce autorităţile locale sunt slabe, nu au autonomia cuvenită, de aceea şi se străduie acum să întărească nivelul doi, ceea ce nu e corect categoric.
De aceea, noi trebuie să întărim nivelul întâi, primăriile, să le dăm mai multă autonomie, mai multe posibilităţi financiare. Şi atunci nivelul doi de la sine va dispărea, probabil, fiindcă rolul lui se epuizează. Atâta timp cât ministerele îşi au serviciile desconcentrate în teritoriu, e suficient să conducă cu ramura direct ministerul şi nu este nevoie de nivelul doi.”
Europa Liberă: În ce măsură astăzi cetăţeanul de aici, la firul ierbii, judecă clasa politică? Chiar şi dacă și-a dat votul pentru aceasta, oricum aud şi văd tare mulţi oameni nemulţumiţi.
Ștefan Vlas: „Bineînţeles că există acest contrast, fiindcă judecăm după nivelul de asigurare a calităţii vieţii la sat, în primul rând. Nu putem să ne comparăm cu oraşul, fiindcă sunt total diferite situaţiile, nivelul de trai. Dar, totodată, există nemulţumirea aceasta – veniturile foarte mici, locuri de muncă nu sunt, pensiile sunt sub nivelul aşteptărilor la cetăţeni. De aici şi se provoacă discrepanţa dintre viaţa la ţară şi viaţa de la oraş sau între conducerea de vârf a ţării.
Eu consider că, în primul rând, noua coaliţie, alianţă ar trebui să atragă o atenţie sporită anume problemelor de dezvoltare a autorităţilor de nivelul întâi, căci noi, de fapt, suntem cei care ţinem mâna pe puls şi noi suntem în primul contact cu cetăţeanul de rând. Adică noi, primarii, administraţia publică locală, consiliile locale, primim acea lovitură...”
Europa Liberă: Poate fi recâştigată încrederea în clasa politică?
Ștefan Vlas: „Sigur că poate fi recâştigată. Dar totul depinde de clasa politică.”
Europa Liberă: Ce rezultate trebuie să livreze cei de la guvernare, astfel încât cetăţeanul să recapete această încredere?
Ștefan Vlas: „Orice reformă şi orice schimbare bineînţeles că pe o parte dintre cetăţeni îi bucură, pe o altă parte îi întristează, fiindcă loveşte direct pe ei. Chiar şi comasările, cum anterior aţi numit reforma teritorial-administrativă, bineînţeles că nu o doresc toţi, fiindcă mulţi se gândesc că o să-şi piardă locul de muncă. Dar atâta timp cât noi suntem într-o criză profundă financiară în ţară, sunt două ieşiri din situaţie: ori îţi sporeşti veniturile, ori îţi reduci cheltuielile ca să fii la nivel.
Noi ne dăm bine seama că să sporim acum veniturile considerabil nu avem de unde, înseamnă că ne aşteaptă cea de a doua cale – reducerea cheltuielilor. Atunci când vor fi primăriile puternice, comasate... Nu poate fi astăzi o primărie cu 800 de cetăţeni, trebuie să înţelegem acest lucru. Dacă noi am fi Elveţia sau alt stat bogat din Europa, ne-am permite şi cu 200 de cetățeni să avem primărie.
Atâta timp cât într-o primărie există primar, contabil şi minim cinci unităţi de personal, la 800 de cetăţeni, nu poate fi vorba de eficienţă financiară. De aceea, noi trebuie să înţelegem. Şi orice reformă doare, bineînţeles, dar aşa e, ca în medicină, dacă nu ai făcut intervenţia chirurgicală, degeaba tămădui boala, că nu o mai lecuieşti. S-a tergiversat cu reforma teritorial-administrativă numai din motive politice, că politicienii nu au avut voinţă şi nu au avut caracter, s-au temut de voturile lor că nu le vor mai acumula în perspectivă.
Şi, cu părere de rău, din patru în patru ani, tot ne temem ca nu cumva să pierdem scaunul în care stăm şi de aceea nici nu au loc reforme. De aceea trăim aşa cum trăim. Atâta timp cât vom avea o clasă politică care ţine numai de fotoliul său şi nu o interesează mai mult reformele radicale pentru binele cetăţenilor, atâta timp ne vom bălăci în această situaţie.”
Europa Liberă: Domnule primar, după o zi petrecută de Europa Liberă aici, în localitatea dumneavoastră, am înţeles că lumea rămâne a fi dornică de a cunoaşte adevărul, de a face diferenţă între ce este adevăr şi ce este minciună. Ce a însemna acest popas al Europei Libere în Sărata Galbenă?
Ștefan Vlas: „A fost un eveniment foarte bun, util, mai multă informaţie s-a adus către cetăţean. Cetăţeanul întotdeauna a fost şi rămâne a fi dornic de comunicare.”
Europa Liberă: E mare puterea cuvântului?
Ștefan Vlas: „Puterea cuvântului bineînţeles că este ceea mai mare putere care poate convinge omul, până la sfârşit. A fost făcut un lucru enorm, bun.”
Europa Liberă: E o sursă credibilă Europa Liberă?
Ștefan Vlas: „E foarte credibilă, cel mai credibil post pe care îl cunosc eu. În general în Republica Moldova, pe piaţa mediatică cred că este unicul post atât de echidistant, cel mai corect, imparțial și pe care întotdeauna îl ascultăm cu mare plăcere.”
Europa Liberă: Dar nu se ascultă Europa Liberă aici, în satul dumneavoastră?
Ștefan Vlas: „De ce nu se ascultă? Se ascultă. Eu Europa Liberă o ascultam și pe timpurile când era interzis postul acesta, adică mai puțin legal îl accesam noi, dar mereu l-am ascultat, fiindcă Europa Liberă a venit întotdeauna cu informații deosebite de acele informații pe care noi le audiam la posturile noastre locale. De aceea întotdeauna eram în căutarea unei informați mai veridice, mai corecte, mai ample, așa cum ați fost dintotdeauna, Europa Liberă.”
Europa Liberă: Dar ideea campaniei e una năstrușnică?
Ștefan Vlas: „De ce? E foarte bună ideea. Probabil că la încheierea lunii în care se va desfășura acest eveniment în toate localitățile pe care le aveți preconizate, mulți cetățeni vor dori ca și la ei în localitate să se întâmple așa ceva, ce s-a întâmplat astăzi în Sărata Galbenă și urmează să se întâmple în celelalte localități ale republicii. Vă doresc succese și baftă!”
-------------
„AICI e Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.
Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.