Linkuri accesibilitate

Piersici din Moldova, mere poloneze și cașcavaluri lituaniene sub șenilele tractoarelor rusești


Operațiunea Rosselhoznadzor din regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina, 6 august 2015
Operațiunea Rosselhoznadzor din regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina, 6 august 2015

Ampla operațiune din Rusia de distrugere a alimentelor care violează embargo-ul impus de Kremlin.

Rosselhoznadzor a sugerat că printre sutele de tone de produse vegetale distruse în ampla operațiune de joi, 6 august, s-ar fi aflat mai multe loturi de fructe din Republica Moldova, introduse în Rusia prin contrabandă.
Rosselhoznadzor a făcut „unele bilanțuri” ale muncii sale din ziua de joi, când au fost distruse 290 de tone de produse vegetale supuse embargoului, din cele peste 400 de tone confiscate recent.

Într-un comunicat de presă plasat pe pagina web a Rosselhoznadzor se spune că o partidă de 70 de tone de piersici și nectarine a fost reținută la punctul de control Krasnaia Gorka de la granița cu Belarus. Actele însoțitoare, despre care se afirmă că au fost fasificate, indicau că produsele erau reexportate din Moldova și Grecia, prin Belarus, țara de origine fiind Turcia, însă autoritățile turcești nu au confirmat veridicitatea certificatelor de proveniență.

Livadă de piersici în Moldova
Livadă de piersici în Moldova

La fel s-a întâmplat și în cazul a 9 mașini reținute cu peste 180 de tone de vișine, piersici, nectarine și struguri, toate fiind însoțite de certificate fitosanitare belaruse, eliberate în baza actelor de reexport a produselor din Republica Moldova și având certificate de proveniență din Turcia despre care autorităţile turceşti au spus din nou că sunt falsificate.

Pe același motive, la punctul de control de la granița dintre Rusia şi Belarus, au mai fost confiscate un lot de 20 de tone de piersici și nectarine, precum și 5 tone de roșii, castraveți și varză transportate în trei camioane.

Rosselhoznadzor a anunțat că va continua vineri, 7 august, operațiunea de lichidare a produselor de contrabandă, zeci de tone de vegetale și brânzeturi, potrivit instituției, provenind și din țările Uniunii Europene - mere din Polonia şi Olanda, kiwi din Italia, roşii şi ciuperci din Polonia, brânzeturi din Lituania şi Germania.

Cașcavalul distrus la Orenburg
Cașcavalul distrus la Orenburg

Corespondenţii Europei Libere relatează că nu departe de gunoiștea de la Orenburg au fost distruse 20 de tone de caşcaval din Lituania. Un tractor cu șenile a trecut de câteva ori peste cașcavalul care a fost apoi aruncat la groapă, iar de asupra lui s-a turnat o soluție chimică specială. Toată procedura a durat câteva ore.

Între timp, aproape 300 de mii de ruși au semnat o petiție online împotriva decizei de a distruge produsele de import supuse embargoului. În petiția plasată pe Internet de activista Olga Savelieva se cere anularea decretului semnat de preşedintele Vladimir Putin prin care s-a dat undă verde lichidării alimentelor de contrabandă. Petiţionarii cer însă ca produsele alimentare să fie împărţite oamenilor săraci sau altor categorii de persoane vulnerabile din Rusia.

Kremlinul a reacţionat la petiţie prin secretarul de presă Dmitri Peskov care a spus că „veridicitatea” semnăturilor trezește semne de întrebare.
Miercuri, șefa Rosselhoznadzor, Anna Popova, a anunțat că din momentul semnării decretului lui Vladimir Putin în 29 iulie cu privire la distrugerea alimentelor, volumul contrabandei cu aceste produse în Rusia s-a redus deja de 10 ori.

„Fructele interzise”
„Fructele interzise”

Propunerile unor politicieni și activiști ruși de a distribui alimentele instituțiilor sociale sau chiar locuitorilor din Donbas au fost respinse de de Rosselhoznadzor pe motiv că produsele supuse embargoului ar fi periculoase pentru sănătatea publică, pentru că nu sunt însoțite de date veridice privind calitatea și proveniența lor.

În iunie, Rusia a extins embargoul la importul mai multor produse din UE și din alte țări, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident pentru anexarea Crimeei și implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG