Linkuri accesibilitate

Exportul de fructe moldovenești în Rusia, vectorul eurasiatic, și partidele de stînga


Unii experți spun că ridicarea embargoului pentru companiile găgăuze ar fi o acțiune politică a Rusiei.

Autoritățile ruse au anunțat că 17 firme din Republica Moldova vor avea din nou dreptul să exporte în Federația Rusă fructe, iar una va putea să-și vândă din nou vinurile pe piața rusă. De la prima vedere este limpede că aproape toate firmele vizate sunt din sudul țării, mai precis din autonomia găgăuză. Mai multe despre această particularitate geografică în relatarea Valentinei Basiul.

Cele 18 companii incluse în comunicatele Serviciului fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) şi Serviciului sanitar (Rospotrebnadzor) sunt din Comrat, Congaz, Beşalma, Vulcăneşti sau Beşghioz, toate din autonomia găgăuză. Explicația părții ruse e că n-a mai găsit o perioadă de timp fructe infestate. Totodată, responsabilii de la Moscova spun că „experimentul de import al fructelor moldovenești va avea loc sub garanția Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) de la Chişinău”.

Printre conducătorii companiilor incluse în lista aprobată de Moscova se regăsesc un fost şi un actual deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei. Despre unul dintre ei presa de la Chişinău a scris că ar fi liderul Uniunii cazacilor din Găgăuzia, o mișcare rusofilă sprijinită de Moscova.

Unii experți au spus că ridicarea embargoului pentru companiile găgăuze ar fi o acțiune politică a Rusiei, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul impunerii restricțiilor, anul trecut, în ajunul intrării în vigoare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE.

Liderul socialiştilor Igor Dodon, care se erijează în avocatul celor care vor relații strânse cu Rusia, a dat de înțeles, pe contul său de Facebook, că privilegiul de a reveni pe piața rusă se datorează faptului că găgăuzii, în cea mai mare parte, susțin vectorul eurasiatic şi votează partide de stânga. La parlamentarele din noiembrie anul trecut, votanții din Găgăuzia au optat în proporție de peste 70% pentru formațiunile de stânga. „Sunt convins că majoritatea cetățenilor moldoveni conștientizează că fără o relație strategică cu Federația Rusă şi fără piața rusă Republica Moldova nu va supraviețui”, a scris Dodon.

Directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Ciobanu, a declarat Europei Libere că autoritățile moldovene nu au participat la întocmirea listei.

„În luna iunie a avut loc o vizită a specialiștilor Rosselhoznadzor, care au plecat în teritoriu, au făcut o evaluare, un control selectiv. S-au aflat aici trei zile şi toate au fost destinate pentru control anume în partea sudică a ţării”.

Alexandru Ciobanu spune că până acum ANSA a trimis mai multe demersuri Rosselhoznadzor, cerând ridicarea interdicțiilor pentru toţi producătorii. De fiecare dată Serviciului fitosanitar rus spunea că acest lucru va fi stabilit urmare a unei vizite a specialiștilor lor în Moldova. Inspecția mult promisă a ajuns doar în sud, precizează Ciobanu.

Președintele Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi, este indignat de felul în care acționează autorităţile ruse.

„Care e criteriul de selectare? Întreprinderile acestea nu-s producătoare de mere, de pildă, că marea majoritate a producției de fructe care se duce în Rusia sunt merele. Ei nu produc mere acolo. Dacă şi produc în cantități mici. Păcat că o ţară atât de mare ca Rusia facă o politică foarte-foarte măruntă, stranie. Eu, care nu sunt şovin, nu sunt rusofob, întotdeauna am avut o părere că trebuie să predomine raționalismul, cum pot să mă uit indiferent la prostiile pe care le fac?”

Rosselhoznadzor a sugerat că printre sutele de tone de produse vegetale distruse în ampla operațiune de joi, 6 august, s-ar fi aflat mai multe loturi de fructe din Republica Moldova, ajunse în Rusia prin contrabandă, cu acte de reexport din Moldova.

Președintele Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi, spune că serviciile ruse pot să închidă acest robinet dacă doresc, interzicând reexporturile.

Dar intențiile lor se pare că sunt altele, crede Goricioi, de vreme ce dă liber livrărilor de fructe din regiunea transnistreană, unde ANSA nu poate supraveghea controlul calității, în același timp îi obligă pe agenții economici de acolo să aibă certificate emise de autoritățile moldovene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG