Relatarea corespondentului Europei Libere Carl Schreck e rezumată de Alexandru Eftode.
Vodianova, care locuiește la Paris, a scris miercuri pe Facebook că sora ei de 27 de ani, Oxana, și însoțitoarea acesteia intraseră în cafenea să se adăpostească de căldură. Dar proprietarul le-a dat afară, spunând că sperie clienții.
„Hai, plecați, ne alungați toți clienții. Mai întâi lecuiți-vă și tu și copilul și apoi veniți într-un local public”, ar fi spus proprietarul. Însoțitoarea a chemat-o în ajutor pe mama Oxanei, dar, în așteptarea ei, au fost amenințate de un gardian că va suna la ”casa de nebuni”, va chema urgența și le va ”închide la subsol”. Gardienii n-au încetat să le agreseze, deși singurul client aflat în cafenea a cerut să le lase în pace, a scris Natalia Vodianova.
La sosirea mamei, femeile au ieșit din cafenea, dar au fost oprite la intrarea într-un parc de o patrulă de poliție înarmată. Li s-a spus că sunt reținute pentru ”huliganism mărunt”, dar Oxana a refuzat să urce în mașină, așa că la secție a fost dusă doar mama, a mai scris modelul Natalia Vodianova.
În vârstă de 33 de ani, ea apare cu regularitate pe panouri și coperțile revistelor de modă, promovând branduri celebre ca Gucci și Calvin Klein. Dar desfășoară și activități de caritate pentru ajutarea copiilor defavorizați și cu dizabilități din Rusia.
Anul trecut, Natalia Vodianova a declarat revistei americane
Glamour că își ajută mult familia rămasă acasă și că mama ei a refuzat să o părăsească pe Oxana la un orfelinat.
La o zi după ce Natalia a scris pe Facebook despre cele întâmplate în cafeneaua de la Nijnîi Novgorod, Comitetul de Investigații din Rusia a dispus efectuarea unei anchete, anunțând că directorul cafenelei și gardienii unei firme de securitate private chemați de acesta pot fi trași la răspundere pentru ”insultarea demnității umane”, ofensî care se pedepsește cu 5 ani de închisoare. Purtătorul de cuvânt al Comitetului, Vladimir Markin, a spus că directorul și gardienii au "încălcat brutal legislația care apără drepturile omului”. Un purtător de cuvânt al poliției locale fusese citat mai devreme de agenția Interfax, spunând că ambele părți în conflict au depus plângeri reciproce.
Postarea pe Facebook a Nataliei Vodianova a circulat pe rețelele de socializare online și a fost preluată de presa tradițională. A adunat peste 34 de mii de like-uri și a fost răspândită de peste 13 de ori în doar câteva ore de la publicare. Modelul a scris că a decis să facă public incidentul pentru că ”nu este un caz izolat”. ”Din păcate, este o realitate în care își petrec viața toate familiile care au copii cu nevoi speciale. Îmi este greu să vorbesc despre asta, dar înțeleg că acesta este un semnal pentru societate, pe care nu poți să nu-l auzi”, a scris Natalia.
Activiștii pentru drepturile omului spun că oamenii cu dizabilități continuă să se confrunte cu numeroase obstacole în calea integrării sociale în Rusia.
Human Rights Watch (HRW) organizație cu sediul la New York, a spus că oamenii cu dizabilități se confruntă mereu cu discriminarea din partea angajatorilor, cu probleme de acces la îngrijiri medicale și educație adecvate.
Într-un raport despre situația de anul trecut, HRW a spus că “aproape 30% din toți copii cu dizabilități din Rusia sunt luați de la părinți și locuiesc în orfelinate de stat, unde se confruntă cu neglijența și uneori cu violența” din partea angajaților.
În raport se mai spune că guvernul rus a înregistrat unele progrese la ajutarea copiilor cu dizabilități, dar mai are multe de făcut.