Linkuri accesibilitate

Moneda kazahă s-a prăbușit cu 26% față de dolarMoneda kazahă - tenge - a pierdut, joi, 26% din valoare faţă de dolar, după ce guvernul a renunţat la sistemul de reglementare a ratei de schimb şi a introdus un curs liber, flotant. Premierul Karim Massimov a anunțat pe 20 august că Banca Națională și guvernul au pus imediat în practică noua politică monetară.

Decizia survine pe fondul prognozelor sumbre privind prețul petrolului crud, de care depinde economia Kazahstanului. Tenge era comercializat la începutul zilei de joi, 20 august, cu 188 pentru un dolar. La sfârșitul tranzacțiilor, un dolar a ajuns să coste 255 de tenge. Prăbușirea urmează unei alte căderi de 5% din ziua precedentă.

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a declarat miercuri, 19 august, că prognozele economice ale țăriii vor trebui ajustate la un preț de referință de 30-40 de dolari pentru un baril.

Petrolul marca Brent este comercializat în prezent la un preț de sub 50 de dolari per baril. Administrația americană pentru informații energetice a spus săptămâna trecută că prețurile medii pentru un baril de petrol crud ar putea ajunge puțin sub 60 de dolari în anul 2016.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG