Linkuri accesibilitate

Premierul Streleț va sprijini BERD să-și mărească acționariatul la Victoriabank


Premierul Valeriu Streleţ a declarat Europei Libere că va cere Parlamentului, imediat ce va reveni din vacanţă, anularea „amendamentului Bride” care a zădărnicit intenţiile BERD de a-şi mări participarea în Victoriabank. Valeriu Streleţ săptămâna aceasta cu o delaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, condusă de directorul regional Francis Malige, pe care l-a asigurat că va face ”tot ce-i stă în puteri” ca această prevedere să fie anulată, iar BERD să poată procura noi acţiuni în Victoriabank.

Într-o scrisoare trimisă la Chişinău în luna iulie, prim-vicepreşedintele BERD, Philip Bennett, a acuzat guvernul că ar fi blocat, prin acţiuni “cinice şi deliberate” intenţia BERD de a-şi majora, până la 50%, participaţia în Victoriabank. Nemulţumirea conducerii BERD fusese provocată de un amendament, propus de ministrul democrat al economiei, Stephan Bride, care a dus la blocarea tranzacţiei.

BERD deţine în present 15 la sută din acţiunile Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Moldova.

Victoriabank funcţionează de un an fără o conducere legal aleasă. Luna trecută, B ERD a solicitat fără succes convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor pentru alegerea unui nou Consiliu de supraveghere şi restabilirea guvernanţei corporative.

De la începutul lui septembrie, Victoriabank este partenerul Poștei MOldovei în administrearea miilor de conturi „sociale ” care au revenit Poștei , prin decizie guvernamentală, de la Banca de Economii și Banca Socială, în curs de lichidare.

XS
SM
MD
LG