Linkuri accesibilitate

Agricultorii europeni primesc un ajutor de 500 de milioane de euro compensații pentru sancțiunile Rusiei


Ieri la Bruxelles
Ieri la Bruxelles

Embargoul impus de Moscova pe importurile de alimente a provocat fermierilor europeni pierderi de aproximativ 5,5 miliarde de euro.

Cinci mii de fermieri, pe o mie de tractoare, erau adunați luni la Bruxelles pentru a cere sprijinul Comisiei Europene, în fața problemelor provocate de embargoul rusesc pe importul de alimente din Uniunea Europeană. Și au obținut un ajutor de urgență de 500 de milioane de euro.

Protestele de la Bruxelles
Protestele de la Bruxelles

Protestatarii au provocat ambuteiaje de zeci de kilometri în jurul Bruxelles-ului, au aruncat cu sticle și pietre de pavaj în timpul manifestației din fața Consiliului European al Agriculturii și s-au ciocnit cu forțele de poliție. Nimeni nu a fost reținut, deși agențiile de presă relatează că patru polițiști și doi manifestanți au fost răniți.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat că cele 500 de milioane de euro sunt un ajutor „substanțial”, agricultorii susțin însă că nu ajung nici pe departe pentru a compensa pierderile pe care le suferă, după ce li s-a închis piața rusească.

Albert Jan Maat, liderul Asociației de agricultori Copa - care reunește 60 de organizații de agricultori din UE - amintește că Rusia este o piața foarte importantă, iar embargoul impus de Moscova ca răspuns la sancțiunile occidentale a provocat fermierilor europeni pierderi de aproximativ 5,5 miliarde de euro.

„Nu noi suntem de vină dar noi, fermierii, suportăm consecințele” s-a plâns Maat, citat de agențiile de presă.

Problema este că în acest moment fermierii ajung cu greu la credite, iar cei mai afectați sunt producătorii de lactate, legume și fructe și crescătorii de porci.

„Suntem deja în septembrie, producătorii de lactate nu au câștigat nimic și cu greu vor trece iarna fără un ajutor concret imediat”, avertizează Mansel Raymond, șeful producătorilor de lactate din Asociația Copa.

Luni la Bruxelles
Luni la Bruxelles

Prețul la lapte, plătit fermierilor din UE a scăzut cu 20% față de anul trecut, la 30 de cenți litrul, iar situația este și mai grea în țările baltice, unde nu se mai plătește decât 20 de cenți.

Comisia Europeană speră că ajutorul de 500 de milioane de euro va stabiliza piața, va facilita accesul fermierilor la credite și va relansa producția.

Mai mult, Bruxelles-ul a promis că vor avea prioritate fermierii din țările cele mai afectate de embargoul rusesc. Este vorba de interdicțiile pe importurile din UE, impuse de Moscova ca reacție la sancțiunile occidentale care au lovit Rusia după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea și implicarea ei în conflictul din estul Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG