Linkuri accesibilitate

Rusia și „Maidanul” de la Chișinău


Presa rusă continuă să acorde spații ample protestelor din Piața Marii Adunări Naționale din capitala moldoveană.

Presa rusă continuă să acorde spații ample protestelor de la Chișinău, iar perspectiva din care tratează evenimentele este conținută în sintagma „Maidanul moldovenesc”, pe care o folosesc cu din ce în ce mai multă insistență publicațiile ruse.

Acestea relatează despre faptul că protestul se extinde și numărul de corturi este practic dublu față de prima zi, dar și despre faptul că Primăria Chișinău, citez, „cere evacuarea corturilor protestatarilor”, susținând că acestea au fost instalate ilegal.

De asemenea, presa rusă relatează despre refuzul președintelui Nicolae Timofti de a demisiona la cererea protestatarilor, iar titlurile sugerează o atmosferă tensionată și explozivă. Citez, „Președintele Moldovei nu cedează sub asaltul protestatarilor”, „Președintele Moldovei a decis să nu facă pe placul gloatei și nu va demisiona” sau „Președintele Moldovei a ignorat revendicările protestatarilor”. De asemenea, presa rusă nu ezită să arunce săgeți la adresa liderilor Platformei DA, care nu au rămas să înnopteze în corturi în Piața Marii Adunări Naționale.

O reacție a venit astăzi și din partea Ministerului rus de Externe, care a afirmat că autoritățile de la Chișinău nu doresc reflectarea obiectivă a evenimentelor din Piața Marii Adunări Naționale, acesta fiind motivul pentru care au expulzat duminică trei jurnaliști ruși. Reprezentantul oficial al MAE de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că acțiuni precum expulzarea jurnaliștilor, citez, „nu corespund declarațiilor noilor autorități de la Chișinău care au spus că doresc relații constructive cu Rusia. ”Se creează impresia că cineva se opune reflectării obiective a exploziei de revoltă populară” , a spus Zaharova. Presa rusă trece sub tăcere explicațiile autorităților de la Chișinău, care au spus că jurnaliștii au fost reținuți și întorși de pe aeroportul Chișinău pentru că nu aveau acreditare și ar fi vrut să intre în Republica Moldova ca turiști. Cei trei ar fi declarat ulterior, în timp ce erau interogați de poliția de frontieră, că veniseră să relateze despre protestul din Piața Marii Adunări Naționale.

Reacții la protestele de la Chișinău au început să vină și din zona politică de la Moscova, după ce ieri secretarul de presă al lui Putin declara că la Kremlin sunt urmărite cu atenție evenimentele din Republica Moldova.

Konstantin Kosaciov, președintele Comitetului pentru afaceri externe al Sovietului Federațiilor (Camera superioară a Parlamentului rus), a declarat că evenimentele din Republica Moldova ar putea evolua conform scenariului Maidanului de la Kiev, în mod spontan sau fiind dirijate de cineva. „Nemulțumiți de puterea actuală sunt oameni de orientare politică diferită – atât pro-europeană, cât și pro-rusă. Poporul își dorește sincer o schimbare și cel mai probabil nu va pleca așa, pur și simplu, din piață”, spune Kosaciov. Motiv pentru care senatorul rus vede trei posibile ieșiri din actuala confruntare. Prima ar fi ca reprezentanții puterii să vină în fața oamenilor și să ajungă la un compromis cu ei. Dar, notează senatorul rus, deja sunt semne că dialogul este refuzat de ambele părți. Al doilea scenariu este acceptarea cererii protestatarilor de a merge la alegeri anticipate, dar alegerile precedente au avut loc în condiții legale și este puțin probabil ca puterea să cedeze. Iar a treia variantă ar putea fi încă o „revoluție colorată”, spune Kosaciov, care consideră că există atât factori interni, cât și externi interesați de a detona evenimentele după scenariul sângeros al Maidanului de la Kiev. ”Scopul ar putea fi trecerea problemei transnistrene în fază fierbinte, provocând astfel reacția Rusiei și pe acest fundal să fie depășită scindarea din societate, consolidând orientarea Republicii Moldova către Vest prin sperietoarea „Vin rușii!”. „Exact după „tiparele” ucrainene, care, probabil, deja au fost considerate ca fiind de succes”, a comentat președintele Comitetului de politică externă din camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov.

Liderul liberal-democraților ruși, controversatul politician Vladimir Jirinovski, a declarat astăzi la Moscova că la putere în Republica Moldova vor veni partidele pro-ruse. „Moldovenii îi vor arunca de la putere pe politicienii lor care sunt de teapa lui Poroșenko și Iațeniuk. Cel mai probabil, vor reuși asta”, a declarat Jirinovski pentru Serviciul rus de știri. Acesta este convins că în urma revoluției în Republica Moldova la putere vor veni partidele pro-ruse. „Este singura salvare pentru Moldova. Forțele pro-occidentale au furat tot, iată de ce moldovenii de orice orientare ar fi – pro-rusă, pro-română, pro-ucraineană – au înțeles că partidele pro-occidentale aduc numai nevoi. În mod sigur la putere vor veni partidele corecte, cele pro-ruse. Și atunci noi vom strânge Ucraina din două părți - și din partea Donbass-ului, și din partea Tiraspolului și a Chișinăului”, a mai spus liderul liberal-democraților ruși, Vladimir Jirinovski, citat de presa de la Moscova.

XS
SM
MD
LG