Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Ne-au trebuit şase ani de zile ca să reanimăm protestele paşnice ca instrument de presiune”


Directorul executiv ADEPT, unul din participanții la amplele proteste antiguvernamentale din Chișinău, în dialog cu Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Pot fi respectate regulile democraţiei, care înseamnă nonviolenţă, care înseamnă demontarea unui regim nondemocratic, din punctul de vedere al protestatarilor, prin mijloace democratice? După ce Moldova a avut experienţa 7 aprilie 2009 şi beneficiarii acelui 7 aprilie au fost tocmai cei care acum riscă să fie detronaţi prin mijloacele care le-au aplicat ei…

Igor Boţan: „Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” pledează constant pentru mitinguri de protest, în exclusivitate paşnice. Și are un şir de argumente care demonstrează că la izbândă se poate ajunge doar prin mitinguri de protest paşnice.”

Europa Liberă: Dar nu aveţi un partid în care să existe disciplină, în care toţi membrii şi cei convocaţi să se supună unor sugestii, ordine, fiecare e pe cont propriu.

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar există reversul acestei medalii, faptul că suntem un grup de oameni care nu suntem formal uniţi într-o organizaţie şi avem un scop comun – ca Republica Moldova să revină la normalitate. Apelăm la cetăţeni, ceea ce facem noi, le spunem: „Stimaţi cetăţeni, noi ne manifestăm doar civic pentru a scoate ţara din această oligarhie. Trebuie să vă alăturaţi de noi’.”

Europa Liberă: Cum garantaţi? Pentru că de fiecare dată autorităţile, legislatorul spune: „Cine convoacă oamenii îşi asumă responsabilitatea şi eventualele consecinţe”.

Igor Boţan: „Este adevărat. Noi ne-am adresat la veteranii de război, care consimt şi care ne-au asigurat că au tot arsenalul de cunoştinţe, de aptitudini, încât să asigure că astfel de întruniri masive pot fi paşnice, iar provocatorii pot fi imediat identificaţi şi izolaţi. Lucru care s-a întâmplat şi le suntem foarte recunoscători combatanţilor, veteranilor, fără de care cred că mitingul nostru nu ar fi reuşit.”

Europa Liberă: Dar este şi responsabilitatea autorităţilor, probabil, să vă protejeze de eventuale provocări, de eventuale evoluţii violente.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boţan: „Sigur că anume aşa şi este. Noi am spus: „Noi, organizatorii, apelăm doar la manifestări paşnice”. Ne-am adresat prin scrisori către Ministerul Afacerilor Interne şi către Serviciul de Informaţii şi Securitate, spunându-le că intenţiile noastre sunt paşnice, iar obligaţiile lor legale şi constituţionale sunt să asigure întrunirile paşnice, dacă au informaţii despre eventuali provocatori să-i identifice şi să-i dezactiveze. Toată această muncă a fost realizată, astfel că acum avem satisfacţia că totuşi mitingul nostru a fost unul paşnic, a fost masiv.”

Europa Liberă: Deocamdată. Să batem în lemn.

Igor Boţan: „Să batem în lemn. Deocamdată, şi aveţi dreptate când spuneţi „deocamdată”, pentru că este extrem de important să se înţeleagă că e vorba despre un fenomen protestatar. Este al patrulea miting de amploare, care a fost paşnic, doar într-o jumătate de an. Şi noi spunem în felul următor: faptul că am avut patru mitinguri cu participanţi în proporţii de zeci de mii de cetăţeni, prin aceasta am depăşit sindromul „7 aprilie”, care a fost deturnat.”

Europa Liberă: Ispita de a pune mâna pe piatră.

Igor Boţan: „Da, de a pune mâna pe piatră, de a identifica provocatorii ş.a.m.d. Este un fenomen social, oamenii sunt nemulţumiţi, dar reuşesc să se manifeste într-un miting paşnic.”

Europa Liberă: Aceasta este partea logistică. Dar partea filosofică a întrebării: totuşi câtă violenţă şi agresivitate, verbală, eventual, este admisibilă în limitele unui demers democratic? Ieri, de la tribună, Vasile Năstase şi Andrei Năstase au sugerat foarte clar că, dacă nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, se va recurge la măsuri peste ceea ce se numeşte o demonstraţie paşnică.

Igor Boţan: „Nu cred că a fost vorba despre depăşirea caracterului paşnic.”

Europa Liberă: Nesupunerea civică….

Igor Boţan: „Nesupunerea civică aţi văzut care a fost – îndemnul de a nu achita taxe, grevă generală. Eu cred că a fost un fel de mesaj ad-hoc. Pentru că, la un moment dat, atunci când eram în aşteptarea întâlnirii cu premierul, mulţimea se plictisea şi de aceea colegii noştri protestatari au recurs la arta oratorică, pentru a ţine mulţimea.”

Europa Liberă: Acesta era doar un exemplu. Dar pot aduce exemplul „Солидарность sau altele. Cât este admisibil să fii agresiv verbal, astfel încât să te încadrezi totuşi în demersul democratic?

Igor Boţan: „Eu cred că există limite care nu trebuie depăşite.”

Europa Liberă: Cum marcăm aceste limite?

Igor Boţan: „Eu cred că sunt cuvinte care pot conduce la acţiuni. Dacă aceste adresări doar se referă la intenţii, este admisibil, iar limita este după care oamenii recurg la acţiuni.”

Europa Liberă: Deci, tot ce a fost până acum consideraţi că este perfect democratic?

Igor Boţan: „Eu cred că da. Este democratic, dar să vedem consecinţele. Noi nu aveam intenţia să organizăm corturi, de exemplu. Atunci când guvernanţii, care au fost anunţaţi în avans, nu au catadicsit să se întâlnească cu acest grup de contact, s-a mers pe calea instalării corturilor.”

Europa Liberă: Deci, nu a fost „рояль в кустах”, cum spun ruşii?

Igor Boţan: „Nu a fost. Eu ştiu aceasta, pentru că am discutat cu colegii. S-a gândit cineva la...”

Europa Liberă: …Cheianu s-a gândit la aceasta.

Igor Boţan: „S-a gândit, dar domnul Cheianu nu face parte din Platforma „DA”, este un susţinător. Şi îi mulţumim foarte mult, susţinerea şi popularitatea dumnealui este foarte importantă pentru noi.”

Europa Liberă: Mai este o persoană foarte importantă şi populară, mesajul Maiei Sandu. Chiar dumneavoastră l-aţi citit. A fost o improvizaţie sau este cumva orientată atenţia spre un potenţial lider de marcă?

Igor Boţan: „Pentru că mă întrebaţi, trebuie să recunosc că de multe ori m-am întâlnit cu doamna Maia Sandu, am avut o discuţie foarte sinceră. Maia Sandu are o poziţie civică foarte clară şi mi-a permis ca eu să expun această poziţie. Alte lucruri eu nu vreau să le discut. Maia Sandu a făcut declaraţii de presă, în care a anunţat foarte clar că are interesul să rămână în Republica Moldova şi să-şi continue activitatea. Ce se va întâmpla mai departe eu nu pot spune aici, dar vreau să-i conving pe radioascultătorii noştri că platforma va rămâne civică, va rămâne un fel de organizaţie informală neguvernamentală, care va tinde să devină câine de pază. Pentru că dacă, eventual, pleacă aceştia şi vin alţii, cei care vin şi pe care la început îi considerăm de buni să nu lunece spre oligarhie, spre corupţie ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar un eventual candidat la prezidenţiale, dacă tot aţi revendicat schimbarea sistemului de alegere a preşedintelui, ar fi logic să aveţi. Nu vă cer nume, dar vă gândiţi deja la un candidat al platformei?

Igor Boţan: „Eu vreau ca toată lumea să înţeleagă că noi suntem o platformă civică, noi nu numim candidaţi, nu-i identificăm ş.a.m.d. Noi suntem într-un proces şi lumea ne întreabă: „Dacă v-aţi angajat, trebuie să duceţi lucrurile până la capăt. Trebuie să aveţi tot planul strategic ş.a.m.d.”. La care eu le spun: „Oameni, eu sunt cetăţean şi prin propriul exemplu vă îndemn să procedaţi la fel ca mine”. În privinţa platformelor politice ş.a.m.d. se va decide, şi, probabil, este posibil acest lucru, după ce ne convingem că suportul pentru schimbare este atât de mare, încât oamenii cu calităţi se vor manifesta ei singuri. Nu putem noi să-i clocim pe eventualii lideri şi să spunem: „Acesta e bun, susţineţi-l”. Ei trebuie să se manifeste.”

Europa Liberă: Dacă îmi permiteţi o metaforă, aceasta ar însemna că este un printer 3D care construieşte un pod, adică vedem construcţia în evoluţie?

Igor Boţan: „Eu cred că da. Şi părerea mea este, am spus public acest lucru, platforma, eu personal, suntem pentru caracterul civic, pentru consolidarea naţiunii politice moldoveneşti pe criterii cetăţeneşti. Iar cei care sunt în grupul de contact, pentru că sunt de la un şir de organizaţii, cum sunt fermierii, pensionarii, veteranii, tinerii ş.a.m.d., acest grup de contact se poate eventual gândi la constituirea unei platforme care va răspunde la întrebările pe care mi le puneţi dumneavoastră cu caracter politic.”

Europa Liberă: Reacţia autorităţilor la lista de revendicări şi la modul în care li se cere plecarea este suficient de democratică? Cum credeţi, autorităţile au trecut testul unei reacţii democratice, chiar dacă pe alocuri s-a încercat, prin diferite tertipuri, să zădărnicească amploarea protestelor? Este guvernarea suficient de matură şi democratică, judecând după reacţii?

Igor Boţan: „Părerea mea este că guvernarea este coruptă şi nelegitimă, pentru că ne-a minţit în campania electorală, a participat la furtul miliardului şi acum culege consecinţele.”

Europa Liberă: Adică comportamentul nu contează acum?

Igor Boţan: „Contează foarte mult. Comportamentul este că această guvernare nu are soluţii bune. Această guvernare nu poate să acţioneze, pentru că nici nu-şi poate calcula efectele unei acţiuni de împiedicare a protestului.”

Europa Liberă: Dar managementul de criză mă interesează. În situaţia aceasta celula de criză este aptă pentru reacţii democratice?

Igor Boţan: „Eu cred că ieri nu a fost. Pentru că domnul prim-ministru ieri nu a contactat cu grupul respectiv la modul adecvat. Dar astăzi am văzut o declaraţie a prim-ministrului, care cheamă grupul de iniţiativă al protestatarilor să se întâlnească. Deci, ei intră într-un contact în al cărui cadru cred că vor fi reiterate revendicările şi vor discuta care este calea normală pentru atingerea scopului final – alegerile parlamentare anticipate. Noi spunem, şi eu spun acest lucru, că guvernarea este nelegitimă, că nu ne-a informat atunci despre furtul miliardului, mă refer la alegerile parlamentare, că a recunoscut că poartă vină pentru acest furt, mă refer la dezbaterile parlamentare din 7 mai, în care s-a recunoscut că au ştiut totul, au monitorizat tot acest jaf, dar instituţiile abilitate nu au intervenit, pentru că au aşteptat semnale de la clasa politică, de la care niciodată nu au mai venit aceste semnale. Concluzia mea este că, dacă clasa politică este informată de către organele abilitate că are loc un jaf masiv al ţării şi această clasă politică nu reacţionează, înseamnă că ea este complice. Eu nu văd altă logică.”

Europa Liberă: Cel puţin este neputincioasă.

Igor Boţan: „În orice caz este o putere nelegitimă. Şi atunci eu, ca cetăţean, spun, şi aici răspund la întrebarea dumneavoastră, dacă este o alianţă pentru integrare europeană, cum spune, într-un stat care este asociat cu Uniunea Europeană, de că se nu procedeze europeneşte? În Grecia avem a doua încercare de alegeri anticipate în acest an. Şi Grecia e în criză. Noi am identificat şi resursele pentru alegeri parlamentare anticipate, este vorba despre proporţia de 0,2% din care trebuie anul viitor să fie finanţate partidele care tocmai sunt acuzate de corupţie. Care este interesul cetăţeanului moldovean să finanţeze nişte partide care recunosc că au admis jaful statului?”

Europa Liberă: Sau n-au ştiut să-l curme.

Igor Boţan: „Sau n-au ştiut. Aceasta nu ne încălzeşte pe noi. Noi trebuie să plătim acest miliard şi deja ni s-a spus că este pus pe umerii noştri. Oficial această datorie va deveni publică în luna noiembrie. Deci, ce putem să aşteptăm bun de la această guvernare care este oligarhizată?”

Europa Liberă: A propos de noiembrie, aveţi un calendar estimativ al acestor evenimente, care trebuie să aibă o finalitate?

Igor Boţan: „Sigur că da. Noi lucrăm asupra acestui calendar, noi vrem să respectăm Constituţia, noi vrem să respectăm toate legile. Cerinţele noastre trebuie să se încadreze perfect, pentru că noi ştim că această guvernare, dacă ar fi de capul ei, probabil, ar începe represiuni nu doar mediatice, dar şi fizice împotriva noastră. Noi ştim că ea este dependentă de partenerii internaţionali ai Republicii Moldova, fără de care ei nici nu pot să menţină măcar ţara pe linia de plutire. De aceea, comportamentul nostru trebuie să fie la patru ace, cum se zice, încheiat la toţi nasturii, trebuie să fie cât se poate de încadrat în legile, în normele internaţionale.”

Europa Liberă: Cum arată calendarul?

Igor Boţan: „Calendarul arată aşa. Noi spunem alegeri anticipate în luna martie, exact ca să respectăm norma constituţională, deoarece cu jumătate de an înainte de alegerea preşedintelui nu se dizolvă Parlamentul. Deci, ei trebuie acum să intre într-un contact cu acest grup şi să vedem cum se menţine ţara acest timp pe linia de plutire, cum se duc negocierile...”

Europa Liberă: …cine mai fură...

Igor Boţan: „Noi dacă am putea stopa furturile, imediat am face-o, credeţi-ne. Dar noi vrem ca ei să poarte responsabilitate pentru menţinerea ţării pe linia de plutire, astfel atunci când vor avea loc alegeri anticipate, să nu fie Republica Moldova un teren silen, sinistru ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar domnul Streleţ tocmai a sugerat că delegaţia care trebuia să vină pe 22 septembrie s-ar putea să renunţe din cauza instabilităţii care se vede la televizor.

Igor Boţan: „Instabilitatea o provoacă nu cetăţenii. Instabilitatea o provoacă politicienii care au jefuit cetăţenii. Şi domnul Streleţ trebuie să înţeleagă acest lucru. Acum sarcina lui este să adopte toate deciziile necesare, foarte dificile, grele, dar acestea sunt consecinţele aflării la guvernare a partidului în care este de şase ani de zile.”

Europa Liberă: Eventual, prin asumarea de răspundere.

Igor Boţan: „Aceasta îl priveşte pe el şi pe cei care îl susţin în Parlament ş.a.m.d. Ei nu au nicio scuză. Ei au avut şase ani, ei au avut cecuri semnate în alb de către partenerii internaţionali, ei au avut poveste de succes, care a fost un avans extraordinar ca povestea de succes să o transforme într-o istorie oribilă de stat capturat. Aceasta au făcut-o ei, nu am făcut-o noi. Şi acum ei ne cer clemenţa. Ce fel de clemenţă? Noi i-am tratat cu indulgenţă şase ani de zile. Nouă ne-au trebuit şase ani de zile ca să reanimăm protestele paşnice ca instrument de presiune, pentru că, probabil, tot ei au fost cei care au provocat violenţele la 7 aprilie.”

Europa Liberă: Copilul risipitor întotdeauna contează pe clemenţa părintelui.

Igor Boţan: „Da. Dar noi suntem cetăţeni. Şi am văzut reacţiile oamenilor. Oamenii vor să stea în ţara lor, să-şi iubească ţara, patria, să nu fie fugari prin lume, să nu caute o bucată de pâine prin lume, ei vor să fie acasă, aici. Şi cine i-a jefuit? Cei care s-au autointitulat pro-europeni. Să ne amintim de colegul nostru Vitalie Ciobanu, care acum trei ani spunea că aceştia s-au autointitulat pro-europeni pentru a ne şantaja că dacă cumva îi criticăm, atunci suntem anti-europeni.”

XS
SM
MD
LG