Linkuri accesibilitate

Anton Gămurari: „Ca membru al societății unde pot fi?”


Un veteran de pe Nistru în Piața Marii Adunări Naționale...

Printre protestatarii din Piata Marii Adunari Naţionale si printre liderii miscarii „Demnitate si Adevar” se află personalitati proeminente ale vietii civice moldovenesti, dar si fosti ministri, fost deputati, fosti ambasadori, fosti combatanti in razboiul de pe Nistru. Între ei, generalul Anton Gămurari, cavaler al Ordinului „Stefan cel Mare”, cel care a condus batalionul cu destinatie specială, Fulger, participant la conflictul armat de pe Nistru, a răspuns întrebărilor Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule general, de ce vă regăsiţi printre protestatari?

Anton Gămurari: „Eu, ca membru al societăţii, ca cetăţean al acestei ţări unde pot fi? E clar că acolo unde e poporul, care cere revendicările sale – să scape de sărăcie, să scape de aceste persoane care au acaparat ţara şi au acaparat toate bunurile ei. Şi au sărăcit-o în aşa fel, că am ajuns la aceea că oamenii, care locuiesc la ţară, mor de foame. Se spune că, dacă ai o bucăţică de pământ, poţi trăi fără să te asigure statul, dar, cu părere de rău, astăzi, mai ales că anul acesta a fost secetos, am ajuns la aceea că şi ţăranii mor de foame.”

Europa Liberă: Unde e mai greu să lupţi: pe câmpul de luptă sau pe câmpul politic?

Anton Gămurari: „Clar că pe câmpul politic. Pe câmpul de luptă ştii că duşmanul e în faţa ta, dar aici nu ştii din care parte te vor păli. Nu că te vor păli, dar vei fi sfidat, ignorat şi înlăturat.”

Europa Liberă: Admiteţi că puteţi pierde această luptă politică?

Anton Gămurari: „Nu, în niciun caz. Eu sunt om militar, am luptat toată viaţă şi pe linia de război, şi pe linia combaterii criminalităţii organizate, a bandiţilor şi nicio luptă nu am pierdut-o. Dar aici e mai complicat, pentru că baţi tot în ai tăi, în ai noştri, cum s-ar spune, pe care i-am susţinut, i-am ales şi la urmă ne-au vândut, ne-au prădat şi ne-au trădat.”

Europa Liberă: A propos, 24 de ani aţi încercat să susţineţi anumite formaţiuni politice.

Anton Gămurari: „Niciodată nu am fost indiferent şi am susţinut întotdeauna mişcările democratice. Şi am crezut în 2009, şi înainte, că aceştia vor fi ai noştri, vor fi cei care vor ridica ţara, ne vor duce în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cine sunt aceştia?

Anton Gămurari: „Am în vedere aceste trei partide democrate. În primul rând, am avut nădejde în Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, credeam că el e cel mai aproape de noi, de popor, dar apoi am observat că nici alături de ei nu sunt. Sunt pentru o grupă mică de persoane din fruntea partidului şi care se folosesc de toate momentele de a deveni oameni bogaţi, înstăriţi, de a-şi face case, mase după graniţă ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Domnule general Gămurari, dumneavoastră sunteţi şi omul legii. Instanţa nu a pronunţat un verdict pentru cei care se zice că ar fi oligarhi, pentru cei care ar fi corupţi, pentru cei care ar fi furat ţara. În lipsa unui asemenea verdict, societatea are dreptul să-i judece?

Anton Gămurari: „Nouă nu ne trebuie verdictul acesta. Noi avem Constituţia Republicii Moldova unde e negru pe alb scris că tot ce au făcut ei acum, mai ales cu furturile acestea de miliarde şi restul sunt crime de stat. Şi dacă sunt crime de stat, aceste persoane se socot în afara legii.”

Europa Liberă: Ce fac organele de drept?

Anton Gămurari: „Noi nu avem organe de drept. Noi avem organe afiliate structurilor mafiote, care stau în faţa lor nu numai cu coada între vine, dar şi în patru labe. Şi de aceea aici nici nu avem cu cine discuta, pentru că aceştia sunt oamenii lor şi ei nu-şi dau seama că vor fi chemaţi la răspundere, până la urmă, de acelaşi popor din ale cărui rânduri au ieşit ei. Pentru că nu oligarhii şi-au iscălit furturile, nu oligarhii şi-au iscălit cu mâna lor pierderile pe care le are ţara, dar au iscălit toate aceste persoane mici de la justiţie, Procuratură, bănci... Şi cu atât mai mult rezervele statului, aceasta e o crimă extraordinară.”

Europa Liberă: Şi cine îi va judeca?

Anton Gămurari: „Cum vine îi va judeca? Noi. Aici îi vom aduce, îi vom pune la stâlpii care sunt în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să răspundă.”

Europa Liberă: Cum îi aduceţi? Deocamdată, vreţi negocieri cu preşedintele, cu premierul, cu spicherul.

Anton Gămurari: „Nu iese nicio boabă din aceste negocieri din partea lor.”

Europa Liberă: Şi dacă eșuează negocierile?

Anton Gămurari: „Noi mergem deschis la aceste negocieri, ei nu vor. Atunci vom fi nevoiţi să-i aducem la negocieri.”

Europa Liberă: Domnule Gămurari, ar putea să se repete scenariul din 2009, să fie acaparate instituţiile statului, sedii?

Anton Gămurari: „Nu. Noi doar ştim istoria anului 2009, acțiunile au fost înscenate şi regizate de anumite persoane care erau atunci la putere, au vrut să-i pună sub articolul de răzvrătire de stat pe alde Filat, Lupu, Ghimpu. Iar aceia, la rândul lor, s-au folosit de studenţi ca să-şi promoveze ieşirea la putere. Aici deja e a lui Voronin toată istoria, toate păcatele sunt pe capul lui, cu mâna lui s-a făcut şi una, şi alta.”

Europa Liberă: Admiteţi ca de aceste proteste din 2015 ar putea să beneficieze cineva, anumite forțe politice?

Anton Gămurari: „Voinţa poporului e primordială şi de ea depinde toată starea care se va dezvolta în ţară. Măria sa poporul, conform Constituţiei, voinţa lui e primordială faţă de toate hotărârile şi de toate articole din Constituţie.”

Europa Liberă: Măria sa poporul sunt aceşti 100 de mii de oameni? Pentru că mai sunt încă două milioane şi ceva.

Anton Gămurari: „Aceşti 100 de mii au venit încoace, dar ei au în spatele lor încă sutele celea de mii care sunt în ţară – familiile lor, copiii lor, părinţii, vecinii ş.a.m.d. Aceştia sunt acei care au putut veni, cu toate că doreau cu mult mai mulţi să vină. Şi eu vă asigur că aici erau să fie şi 300 de mii, dacă era posibilitatea ca ei să vină.”

Europa Liberă: Câte corturi sunt astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Anton Gămurari: „Peste 300.”

Europa Liberă: L-am auzit pe şeful executivului, domnul Streleţ, care spunea că aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sunt oameni care vor una şi pe scenă sunt alţii, care vor altceva.

Anton Gămurari: „Aberaţiile acestui prim-ministru nu sunt serioase. Trebuia să ştie că în spatele acestui popor sunt oamenii care au fost instalaţi de acest popor. Aceştia sunt oamenii care cu inimă curată au ieşit să facă ceva ca să poată scoate ţara din prăpastia în care se duce încetişor. Vedeți că toţi aceşti oligarhi, toţi aceşti bandiţi nu s-au oprit la miliardul acela. Au furat înainte şi mai multe miliarde, dar a ieşit la suprafaţă acest miliard, dar acum merge faza a doua a furtului mai departe, se continuă a se fura.”

Europa Liberă: De unde ştiţi că se fură?

Anton Gămurari: „Sunt informaţii că se continuă furtul de bani. De ce se fură? Ai cumpărat pâine, ai plătit pentru serviciile comunale, preţurile care sunt acum ridicate, de unde sunt? Aceştia sunt banii pe care i-au furat deja.”

Europa Liberă: Domnule general, sunteţi un om răzbunător? Acum e o răzbunare la adresa celor care guvernează? Vă răzbunaţi pe cei care guvernează?

Anton Gămurari: „Eu cu plăcere aş sta şi m-aş odihni undeva, aş face ceva ce place inimii. Dar sunt nevoit să vin aici, în susţinerea poporului şi să folosesc capacităţile mele de luptător.”

Europa Liberă: Cum vă luaţi Moldova înapoi?

Anton Gămurari: „În cadrul legii, folosind articolele Constituţiei, folosind articolele Codului Penal.”

Europa Liberă: Dacă guvernul pleacă în demisie, sunteţi mulţumiţi, vă opriţi aici?

Anton Gămurari: „În niciun caz. Cum să ne mulţumim? Noi vrem să schimbăm o clasă politică deja care s-a compromis totalmente cu o clasă curată, cu o clasă care va fi nu numai datoare omului acesta care e în piaţă, dar care va îndeplini cu cinste toate poruncile ce vor fi scrise la această tribună.”

Europa Liberă: Aveţi un lider în care credeţi?

Anton Gămurari: „Noi avem nu numai unul, avem mai mulţi.”

Europa Liberă: Numiţi doi.

Anton Gămurari: „Nu i-ați văzut pe cei care sunt la tribună? Andrei Năstase nu e lider? El e născut lider. Clar că nouă ne trebuie un lider naţional, care e la văzul şi la urechea poporului întreg şi care s-a remarcat prin ceva. Maia Sandu s-a remarcat şi eu socot că ea poate fi, când vrei, în fruntea statului, în fruntea guvernului şi în toate structurile. Eu cu plăcere aş ajuta-o la aşa ceva.”

Europa Liberă: V-aţi întâlnit cu consilierii preşedintelui Timofti. La ce concluzii aţi ajuns?

Anton Gămurari: „Aceasta e o eroare, ei se stăruie să ne amâne de la hotărârea întrebărilor care stau aici, la noi. Au fost revendicări pe care noi le-am pus la mai multe adunări, aceasta e a patra, cea mai mare, în fiecare erau rezoluţii, niciuna dintre ele nu a fost îndeplinită. Şi acum nouă ne dau, prin intermedii tehnice, că noi deja am deconspirat unele scrisori, unele hotărâri şi aceasta va hotărî problema. Care hotărâre de problemă, dacă acolo se spune: „Faceţi ceea ori nu faceţi aceea”? Dar acolo trebuia să fie: „Vino încoace acesta. Vino încoace acela. Pe acela de arestat. Pe acela de pus la dubă” ş.a.m.d.”

Europa Liberă: De trădare vă este frică acum?

Anton Gămurari: „Nu. Aici trădare nu va fi. Pentru că noi suntem o echipă de oameni care au un gând, au o dorinţă pentru ţara aceasta şi pentru acest popor.”

Europa Liberă: Care?

Anton Gămurari: „Să scoatem ţara din prăpastie şi să o facem aşa cum am spus-o la Ambasada Germaniei – măcar ca o mică Elveţie. Noi în Piaţa Marii Adunări Naţionale întotdeauna am fost pentru acest curs pro-european.”

Europa Liberă: Unii zic că faceţi jocul forţelor pro-ruse.

Anton Gămurari: „Mie îmi pare rău pentru acei care ascultă prostiile acestea. Cum putem noi face noi aşa? Este Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi noi suntem pentru el, am fost întotdeauna, şi când colo ia-o la ruşi.”

Europa Liberă: Şi dacă vin forţele de stânga după alegeri?

Anton Gămurari: „Să nu ne mai temem de aceasta, că Măria sa poporul îşi spune cuvântul, dar nu dodonii.”

XS
SM
MD
LG