Linkuri accesibilitate

„Musulmanii și turcii din Germania ar putea face mult mai multe pentru refugiați”


La o demonstrație la Köln împotriva mișcării Pegida
La o demonstrație la Köln împotriva mișcării Pegida

Un interviu în exclusivitate cu europarlamentarul socialist bavarez Ismail Ertug.

Etnic turc născut în Germania, europarlamentarul socialist bavarez Ismail Ertug critică apatia comunităților turce și musulmane din Germania în chestiunea refugiaților. Ertug este de părere că turcii și musulmanii din Germania au experiența necesară și ar putea ajuta decisiv la integrarea mai rapidă a tinerilor refugiați în societatea germană.

Europa Liberă: Cancelarul german Angela Merkel a atribuit Germaniei un rol central în cadrul UE în criza refugiaților. Doamna Merkel a cerut Bundestagului să ia măsuri pentru urgentarea integrării refugiaților. Este posibil acest lucru?

Ismail Ertug: „Absolut! Mă bucur că doamna Cancelar și-a impus acest punct de vedere în ciuda opoziției CSU (Uniunea Social Creștină). A încercat cu mai mult timp în urmă să discute cu colegi precum Viktor Orban (premierul ungar) și când a realizat că situația se inrăutățește a luat decizia corectă, respectiv să propună ca Germania să accepte un număr mare de refugiați, oameni aflați la necaz, mai ales că între aceștia se află mulți copii. Va fi dificil, va depinde mult de felul în care comunitățile mici vor administra problema, căci în cele din urmă pe umerii lor va sta greul. Administrația centrală, federală trebuie să sprijine comunele.”

Europa Liberă: Sunteți din Bavaria. Cum este situația acolo? Câti refugiați a preluat landul dumneavoastră?

Ismail Ertug: „Bavaria are o situație deosebită, căci este poarta de intrare în Germania a celor care vin din est si sud, din Grecia prin Ungaria si Austria. Valurile de refugiați vin și se opresc în München, Rosenheim, Passau etc. Solidaritatea localnicilor pe care am remarcat-o în ultimele zile este ceva extraordinar. Refugiații au fost primiți cu caldură, foarte mulți germani s-au oferit să ajute in mod voluntar pentru ca acești oameni năpăstuiți să se poată integra, adapta la noi. Vorbim de peste 2000 de refugiați pe zi. Voluntari germani au ajutat la înregistrarea refugiaților, pentru că după înregistrare refugiații sunt repartizați în toate cele 16 landuri germane.”

„Musulmanii și turcii din Germania ar putea face mult mai multe pentru refugiați”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00

Europa Liberă: Mulți se întreabă de ce Europa nu își apără granițele, sau dacă, în fața unor valuri atât de mari de refugiați din țările terțe, UE este capabilă să își securizeze frontierele. Dar eu v-aș întreba: asta ar trebui să facă UE în acest caz? Să își apere granițele?

Ismail Ertug: „Cum adică să le apărăm? Dar ce suntem în război? Doar la război trebuie să ne apărăm. În acest caz dimpotrivă, mai ales că știm foarte bine că UE se mândrește cu libertatea de mișcare, cu faptul că a desființat granițele. Acum ce să facem, să le reînființăm?

Problema este dacă le putem oferi celor care fug din calea războiului posibilități de trai legal, in conditii omenești, să parcurgă o procedură de azil...

Trebuie să înțelegem că în Europa și în lume există războaie, conflicte armate, fie că vorbim de Ucraina, Irak sau Siria. Asta nu înseamnă că UE trebuie să se apere. Problema este dacă le putem oferi celor care fug din calea războiului posibilități de trai legal, in conditii omenești, să parcurgă o procedură de azil, sau închidem ochii și acceptăm cu sânge rece faptul că în Marea Mediterană se îneacă mii de oameni.”

Europa Liberă: Un lucru este clar: numărul mare de refugiați sperie europenii de rând. Oamenii se tem de avalanșa aceasta de necunoscuți, chiar dacă știu că ei nu fac altceva decât să fuga din calea urgiei din țările lor. Câți refugiați poate accepta Germania, de pildă, cât pot ramâne aici și ce se întâmplă apoi cu ei?

Ismail Ertug: „Nu există date exacte. Ce trebuie înțeles este că nu este normal ca doar anumite țări să se lupte cu această problemă, ci că toate statele europene trebuie să își asume responsabilitatea și să aibă partea lor de contribuție la relaxarea lucrurilor, la găzduirea acestor oameni necăjiți. De aceea Parlamentul European face apel la șefii de stat si de guvern din UE să urmeze exemplele Germaniei, Franței sau Suediei și să accepte refugiați. Viața nu este o strada cu un singur sens. De aceea trebuie ca statele membre să dovedească solidaritate și la bine, și la rău.”

Europa Liberă: Numărul refugiaților este uriaș, cel mai mare după cel de-al Doilea Război Mondial, spun statisticile. Controlează țările europene situația? Este în continuare Europa un continent sigur?

Ismail Ertug: „Sigur că da, este. Se vorbește despre 800.000 de refugiați. În UE avem peste 500 de milioane de locuitori. Dacă am reuși să distribuim cei 800.000 de refugiați in mod egal, atunci nu ar fi chiar nici o problemă. Sigur, situația economică diferă de la o țară la alta. Unele țări sunt mai bogate ca altele. Însă chiar și asa, tinând cont de aceste particularități, trebuie găsită o formulă de distribuire a refugiaților in toate statele membre. ”

Europa Liberă: Cum priviți faptul că statele din Golf nu sunt dispuse să primească refugiați, deși starea lor economică este foarte bună și refugiații sunt, in mare parte, musulmani?

Ismail Ertug: „Este un scandal fără margini faptul că aceste țări nu vor să aibă deloc de-a face cu acestă problemă. Cu atât mai mult cu cât țările acestea sunt in regiunea de graniță. Nu se poate ca alte state musulmane precum Iordania, Turcia sau altele să suporte singure această povară in timp ce celelalte, statele bogate din peninsula arabă stau deoparte. Aceasta atitudine trebuie criticată vehement!”

Europa Liberă: Sunteti cetățean german de etnie turcă. Cum apreciați contribuția puternicei comunități turce din Germania la criza refugiaților? Ar putea ajuta mai mult, având in vedere că refugiații sunt musulmani?

Ismail Ertug: „Comuntatea turcă din Germania poate face foarte mult, dar pentru asta trebuie să se trezească din somnul de Frumoasa din padurea adormită în care se află. Critic foarte clar si apăsat lipsa de implicare a comunitatii turce din Germania. Și nu ma refer doar la comunitatea turcă, ci la intreaga comunitate musulmană din Germania.

Musulmanii din Germania ar putea face atat de multe pentru refugiati: să vorbeasca cu tinerii, să ii ducă in moschei, să ajute institutiile care se ocupa de integrarea copiilor și tinerilor, să îi ia in sânul familiilor lor ca să îi ajute sa depășească șocul fugii și venirii intr-o țară straina. Iată cateva exemple unde fara mult efort se pot face atat de multe! Trebuie folosită experiența de peste 40-50 de ani a organizatiilor neguvernamentale musulmane din aceasta țară, care au ajutat in procesul de integrare a mii de oameni.”

XS
SM
MD
LG