Linkuri accesibilitate

Protestele din Republica Moldova continuă...


...și se extind în teritoriu. Joi, la Ștefan Vodă, s-a discutat despre furtul miliardului și corupție.

Ziua de joi a fost mai altfel, deorece, fiind zi de doliu naţional, în memoria actorului Mihai Volontir, protestatarii nu au scandat lozici, ci o parte dintre ei au mers în teritoriu, la Ştefan Vodă. O relatare despre această deplasare:

Mitingul de protest de la Ştefan Vodă, anunţat încă la finele săptămânii trecute, a decurs paşnic, ne-a spus consiliera locală, aleasă independent, Olga Ceapchii. În Piaţa Libertăţii din oraş, oamenii s-au adunat pentru a susţine revendicările platformei civice Demnitate şi Adevăr, între altele, demisia celor care se fac răspunzători pentru aşa-numitul jaf al secolului, şi organizarea alegerilor anticipate, cel târziu în primăvara anului viitor:

Olga Ceapchii: „S-au discutat problemele înaintate de platformă: furtul miliardului, corupţia din Republica Moldova, sărăcia, exodul peste hotare şi toate problemele stringente care ne macină în ziua de astăzi.”

Europa Liberă: Oamenii cum au reacţionat, ştiu că Dvs aţi fost cea care i-aţi mobilizat în Piaţa Libertăţii din Ştefan Vodă

Olga Ceapchii: „Am fost în jurul la o mie de oameni. Vreau să vă spun că oamenii au scandat lozinci „Jos corupţia”, „Vrem să fim stăpâni în ţară”, „Libertate”. Oamenii au salutat acest lucru şi sunt dispuşi să mergem aşa până la urmă. Din scânteie se aprinde flacăra şi sperăm că flacăra de la Ştefan Vodă să fie transmis în toate raioanele.”

Europa Liberă: Până la urmă, ce vă doriţi, Dna Ceapchii?

Olga Ceapchii: „Ne dorim să trăim într-o Moldovă prosperă şi să revină copiii acasă de peste hotare, că am rămas un pumn de oameni în ţara asta.”

Mitingul de la Ştefan Vodă a fost programat pentru 17:00, tocmai pentru ca oamenii să poată veni liber, iar orele petrecute la miting să nu se suprapună cu cele de muncă.

Organizatorii Platformei „Demnitate şi Adevăr” susţin că au deja amplasate corturi în satul Gârleni, raionul Ialoveni, şi în oraşul Bălţi.

Astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde continuă a 12 zi consecutiv acţiunile de protest împotriva guvernării, nu s-a scandat, iar organizatorii au renunţat temporar să picheteze instituţiile de stat. Şi asta pentru că ziua a fost declarată zi de doliu naţional. Protestatarii din faţa Guvernului au coborât drapelele în bernă, iar în după amiaza acestei zile au mers, o bună parte dintre ei, la Cimitirul Central, acolo unde a fost înmormântat actorul Mihai Volontir.

Vineri, însă, vor fi reluate pichetările, în vizorul protestatarilor fiind preşedinţia şi sediile partidelor aflate la guvernare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG