În discursul său în fața Adunării Generale a ONU, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, nu a ocolit nici unul din subiectele complicate ale agendei internaţionale: de la situaţia din Siria si lupta împotriva terorismului, la Ucraina si Iran, la evoluţiile democratice si drepturile omului, cât si la rolul acestei organizaţii in viitor:
„Conduc cea mai puternică forţa militara din lume si nu voi ezita niciodată să-mi apăr ţara si pe aliaţii mei, daca va fi nevoie chiar prin forţă. Dar stau in fata Dumneavoastră astăzi crezând in adâncul meu că noi, națiunile lumii nu ne putem întoarce la vechea ordine de conflict si de forţă”.
In ceea ce priveşte relaţia cu Ucraina, preşedintele american a vorbit despre anexarea Crimeei de către Rusia, spunând ca tara sa are puţine interese in Ucraina si ca Washingtonul înţelege complexitatea relaţiilor dintre Ucraina si Rusia, dar Statele Unite nu pot fi indiferente când integritatea teritoriala a unei națiuni este încălcată in mod flagrant:
„Daca acest lucru se întâmplă Ucrainei, fără a exista nici un fel de consecinţe, asta se poate întâmpla oricărei națiuni care se afla in aceasta sala acum. Aceasta este baza sancţiunilor pe care Statele Unite si partenerii noştri le-au impus Rusiei. Nu dorinţa de a ne întoarce la războiul rece”.
Preşedintele Obama a mai spus si ca este limpede ca poporul Ucraina doreşte o apropiere de UE si nu de Rusia.
In ceea ce priveşte situaţia din Siria si lupta împotriva terorismului, preşedintele american a vorbit, din nou, despre drepturile popoarelor de a-şi stabili viitorul:
„Stabilitatea de durata se poate obţine numai când poporul sirian va ajunge la o înţelegere prin care sa poată trăi in pace. Statele Unite sunt pregătite sa colaboreze cu orice naţiune pentru a se ajunge la aceasta înţelegere, inclusiv cu Rusia si cu Iranul. Si da, realismul ne dictează că este nevoie de un compromis pentru a se ajunge la sfârşitul luptei si la izgonirea grupării Statului Islamic. Dar realismul ne cere si că va trebui să existe o tranziţie de la (regimul) Assad către un nou lider”.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, in discursul său a repetat că, in opinia Moscovei, ar fi o greşeală să nu fie cooptat preşedintele Siriei Bashar al-Assdad pentru a se ajunge la pace in acea tara, pentru că el ar avea forţele militare capabile sa–i înfrângă pe militanţii Statului Islamic. El a criticat Occidentul pentru ca i-ar fi înarmat pe rebelii „moderați”, care apoi ar fi trecut de partea militanţilor islamici.
In ceea ce priveşte Ucraina, liderul de la Kremlin a spus că politica Occidentului a dus la actuala criza si că Rusia pledează pentru respectarea cu strictețe a acordurilor de la Minsk.
In timpul discursului lui Vladimir Putin, delegaţia ucraineană a ieşit din sala de ședințe a Adunării Generale a ONU.